3 Şubat 2009 Salı

DOĞUMDAN SONRA İLİŞKİNİZİ YOLUNA SOKMAK

Doğumdan Sonra İlişkinizi Yoluna Sokmak
Bebeğinizin doğumu ailenin en büyük mutluluğudur. Ancak doğum sonrasında, çiftlerin hayatı da bir anda değişir, bu da ilişkiyi olumsuz etkileyebilir. Ailede yeni bir varlığa alışma sürecinde ilişkinin olumsuz etkilenmemesi için dikkat edilmesi gerkenleri merak ediyormusunuz ? Öleyse üşenmeyin, yazının devamını okuyun.
Doğum Sonrasında Kadındaki Değişimler
Hamilelik ie birlikte kadının fiziksel görünümü değişir. Birçok kadın doğumdan hemen sonra eski formuna kavuşamadığı için dış görünüşü ile bir güven kaybı yaşar.
İlk aylarda kadın evde, erkek iştedir. Bu durum geleneksel kadın-erkek rollerini ve iş bölümünü ortaya çıkarabilir. Eğer kadın aktif bir iş yaşamına alışkınsa bu tip bir rolde zorlanabilir ve kendi ile ilgili tanımlamalarda kafa karışıklığı yaşayabilir. Eğer bu dönem, annenin beklediğinden uzun sürerse anne, ve annelik kimlğine hapsolmuş hissedebilir ve bu durumdan sıkıntı duymaya başlar.
Bebeğin yoğun ihtiyaçlarından dolayı kadın, kendi kimliğini sadece annelik ile özdeşleştirme ve buna indirgeme yanılgısını yaşayabilir. Bu sebeple kendi kadınlık ihtiyaçlarını göz ardı edebilir.
Bebek ile birlikte akrabalık ilişkileri daha sıklaşır. Evin içine dışarıdan müdaheleler artabilir. Doğum öncesi eşlerin ailesi ile yaşanan sıkıntılar, bu dönemde artabilir.
Doğum Sonrası Erkekteki Değişimler
KAdında yaşanan tüm değişimlerin erkek üzeinde direkt etkisi vardır. Erkekler de eşleriyle birlikte :
Uykusuzluk ve yordunluk yaşar,
Günlük sorumlulukları erter,
Yaşama ait öncelikleri yeniden şekillenir,
Ebeveyn kimliği öne çıkar,
Müdaheleci kayınvalide ya da diğer akrabalara maruz kalır,
Kendine daha az özen gösteren ve daha kaygılı bir eşle karşı karşıya kalabilir (Eşinin, annenin annelik deneyimini nasıl anladığına göre değişir)
Eşinin cinsel ilgisinin azalması ile birlikte cinsel yaşamı daha az aktif hale gelir,
Çocuğun gelişinin pozitif karşılandığı durumlarda, eşle ilişki daha fazla derinleşir, köklenir; gelecek planları daha çok netleşir; birliktelik hissi perçimlenir. Hem baba hem anne kendi ebeveynleri ile ilişkilerini tekrar ele alır.
Bizim Önerimiz: “Babanın, kendisini sizden soyutlamasına izin vermeyin”
Eğer anne mükemmeliyetçi ve yoğun kaygıları olan biriyse, eşi bebekle ilgilenirken onu eleştirilere maruz bırakabilir. Bu da babanın bebeğe bakma becerisinde, kendini yetersiz hissetmesine neden olur. Bu durumda baba kendini anne-bebek ilişkisinin dışında tutar ve soyutlar. Baba, bunu yaptıkça anne, babanın ilgisizliğinden yakınır ve bu durum eşler arasındaki ilişkinin yıpranmasına kadar gidebilir. Bu yüzden annelere tavsiyemiz, eşinizin baba olduklarını hissetmelerine fırsat verin.

normal mi sezeryan doğum mu?

Normal Doğum-Sezeryan

**Normal doğum mu sezaryen mi?
İki yöntemin de birbirlerine üstünlükleri var. Sezeryan modern obstetrikte çok önemli, anne ve bebek için emniyetli bir yol. Obstetrik gereklilik olduğunda bu tartışılmaz. Ama normal doğumun sağlıklı şekilde yapılabileceği durumlarda vaginal doğum yapılmalı anne keyfi bir batın operasyonu geçirmemelidir.
** Kadınlar normal doğumu mu yoksa sezaryeni mi tercih etmeli?
İki yöntem arasında ne gibi artılar ve eksiler var bunu öğrenen kadın bir yönteme karar verebilir. Hayır sen mutlaka normal vaginal doğum yapmalısın gibi bir dayatma da çok hoş değil. Pelvis taban kasları dediğimiz vagina çevresindeki kasların normal doğumda esnemesi gözle görülmeyen yırtıklar oluşması daha sonraki cinsel yaşam ve idrar torbasının doğal pozisyonunda olumsuzluklara yol açabilir. Buna karşın doğum esnasında bebeğin annenide çabası ile dünyaya gelmesi anneya büyük bir mutluluk yaşatabilir.
** Normal doğum, sezaryene göre daha mı iyi?
Normal doğum veya sezeryan sonrası anne vücudundaki gelişmeler arasında fark yok. Sezeryanda batın operasyonu ve anestezi var buna bağlı olası komplikasyonlar çok düşük oranda olsalarda oluşabilir. Normal doğum sonrası da farklı komplikasyon oranları var.
Çocuk için ise sezeryan sonrası geçici solunum sıkıntısı sendromları vaginal doğuma göre biraz daha fazla. Bu oranlarda çok küçük oranlar.
** Türkiye'de sezaryen oranlarının pek çok batı ülkesine göre yüksek olduğu belirtiliyor.Türkiye'de doktorlar (veya hastaneler) normal doğum yaptırmak istemiyor mu?
Avrupa da örneğin Avusturya da bazı üniversite ve özel hastanelerde bizdekine yakın sezeryan oranları var. Bazı ülkelerde ise sezeryan ile doğumların isteğe bağlı olarak yapılması sağlık sigortaları tarafından ödenmiyor dolayısı ile böyle bir yaptırımda ortaya çıkmış oluyor.
Türkiye de gereksiz sezeryan yapılmasını üniversitelerde özellikle azaltmaya çalışıyoruz ama gebeyi ve bebeği riske edecek en küçük bir normal dışı durumda modern obstetriğin gerektirdiği girişimlerden biri olan sezeryanı yapmaktan çekinmiyoruz.
** Normal doğumun avantajları - dezavantajları neler?
Normal doğumda batınla ilgili girişim yok
Anestezi yok.
Kadın daha kısa sürede evine gidiyor.
Dezavantaj olarak sayılabilecekler ise kadının doğum anında hekim ile uyumlu olamadığı durumlarda sorunlar yaşanabilir. Çocuğun doğumu gecikebilir ve bebeğin oksijenlenmesinde sıkıntı olabilir.
Vagina çevresindeki kasların doğum öncesine göre anotomik değişikliğe uğraması idrar torbası ile üretra dediğimiz idrarın çıktığı kanalın arasındaki açının bozulmasına ve idrar kaçırmalarına sebep olabilir.
** Sezaryenin avantajları - dezavantajları neler?
Sezeryanın avantajı , bebek çok kısa sürede oksijensiz kalmadan dışarı çıkabiliyor. Anne uzun doğum eyleminin yarattığı yorgunluk, ağrı gibi olumsuzlukları hiç yaşamıyor.
Dezavantaj ise batına yönelik bir operasyon, nadir de olsa barsak ve idrar torbası yaralanmaları olabilir. Çok nadirde olsa anestezi komplikasyonu ile hasta yaşamını tehdit eden durumlar ortaya çıkabilir.
** Doktorlar neden çoğunlukla sezaryeni tercih eder? Neden?
Bunda biraz hasta isteği de etken. Bir de doğumu programlayabilmenin getirdiği avantajlar olsa gerek diye düşünüyorum.
** Normal doğum ve sezaryeni süre olarak karşılaştırabilir misiniz?
Tam doğum anını ve sonra yapılan kesini onarımını düşünürsek normal doğum ile sezeryan arasında pek fark yok.
Ama doğum başladıktan sonra gebenin izlem için hastanede geçirdiği süre ağrılı dönemin süresi normal doğumda daha fazla.
** Sezaryenle doğurmanın bebeğe yansıması nasıl olur?
Sezaryen sonrası bebeklerde geçici olarak hızlı solunum gibi özel bir durum daha fazla olabiliyor. Ama uzun sürede leğen kemiği kanalı gibi dar bir yoldan geçmemiş oluyor. Dolayısı ile bebek son anda veya bazen doğum eylemi süresince oksijensiz kalma gibi bir sıkıntıya maruz kalmıyor.
** Bir kadının normal doğum yapmasını engelleyen faktörler nelerdir?
Kadının leğen kemiğindeki doğumal veya sonradan olmuş deformiteler, ileri derecede kalp hastalıkları, doğum masasında pozisyon almasını engelleyecek fiziksel kısıtlamalar ile, bebeğin çok iri olması , ileri derecede gelişme geriliği olması ve doğumların %96 sında olduğu gibi baş gelişi ile değil, yan, makat veya ayakları ile doğum kanalına girdiği durumlar sezaryen gerektiren bebeğe ait durumların başında gelir.
** Normal doğumda acıyı azaltmaya yönelik kullanılan teknikler nelerdir?
Modern anestezi ve Analjezi çok gelişmiş durumda. Epidural analjezi ile doğuma hazırlık ağrılarının duyulması engellenebiliyor.
Anestezide oluşabilecek komplikasyonlarda ilaçlar ve tekniklerdeki gelişmeler nedeni ile sağlıklı insanlarda 10.000 de birlere inmiş durumda.
http://www.tupbebekgebelik.com/normaldogum.html siteden alıntıdır.