21 Temmuz 2010 Çarşamba

EMZİREN ANNELER GRUBU

Çok kısa birsüre önce Blogcuannenin öncülüğünde kurulan Emziren Anneler grubu, gerçekten çok yararlı bir grup. Üye olan herkesin dertleri, sevinçleri, kaygıları aynı. Sanal ortamda böyle payalşımların olması hem benim hem de benim gibi yeni anne olan ve anne olmak isteyenler için çok yararlı..
Bugün Acıbadem hastanesinde olan bir konferansa Emziren anneler grubu olarak katıldılar. Malesef , ben oğluşumun biraz rahatsız olmasıı nedeniyle katılamadım.Bu konferans annelere ve anne olmak isteyen kişilere için çok yararlıymış. Bu konferans için ünlü Dr. Harvey Krap katıldı. Bebekler ve çocuklar için çok yarralı bilgiler vermiş. Katılanlardan Ayça bloğunda bu konferanstan bahsetmiş. Merak edenler Ayça'nın üstüne bir tıkla ulaşabilirler...
Anneler ve anne olmak isteyen herkesi bu gruba davet ediyoruz. Gerçekten çok yararlı bilgiler edinebilirsiniz. Ben sağlıkçı olsam da bana çok faydalı oldu...Sağol, Blogcuanne...

Tüp Bebekte Tek Embryo Transferi

Mart 2010 tarihinden beri uygulamaya giren tüp bebek yönetmeliğine göre 35 yaş altında ilk ve ikinci denemesini yaptığımız hastalarımıza tek embryo transferi yapmaktayız.

Acaba bu uygulama gebelik oranlarını düşürecek mi? Klinisyenlerin aklına ilk bu soru geldi. Otomatik olarak bir düşüş yaşanır ve daha fazla uygulama yapmak zorunda kalan hastaya tedavi maliyetleri de artar diye düşünüldü. Avrupa özellikle kuzey Avrupa da yıllardır bu yöntem uygulanıyor ve daha az ilaç kullanarak ve embryonun blastosist evresine kadar laboratuarda tutulan embryo transferi ile daha yüksek implantasyon ve daha yüksek gebelik oranlarına çıkılabiliyor. Bütün bunlar iyi prognozlu dediğimiz genç ve şansı yüksek hastalarda can sıkıcı problemlere sebep olan çoğul gebelikten kurtulmak için iyi bir yöntem ve başarı şansı yüksek.

Ama kötü prognozlu dediğimiz olgularda embryo kalitesi az ve ancak iki veya üç embryo oluşmuş ise bunlarda embryolog ve klinisyenin kararı ile birden fazla embryo transfer etme inisiyatifini merkezler kullanabilmeli idi. Düşük şanslı olgularda ancak iki veya üç embryo transfer ederek yeterli gebelik şansına ulaşmak mümkün olabilmektedir. Bu tür olgularda lazerle hatching (yuvalama) bazı uygun olgularda uyguladığımız bir yöntemdir.

Az yumurta elde edilen olgularda mikroenjeksiyon tercih edilen dölleme yöntemidir. Laboratuarda deneyimli embryolog tarafından yumurtaya doğru girişim yapılması durumunda yüksek döllenme oranlarına ulaşmayı sağlayan bir tekniktir. Tedaviye hastanın hazırlanması hiçbir farklılık arzetmez aynen klasik tüpbebek uygulaması yapılacak olguda olduğu gibi hazırlık yapılır.

Yumurtalıkların uyarılmasında son yıllarda GnRH antagonistleri daha yaygın kullanılmaya başlanmıştır. Daha az enjeksiyon ile aynı gebelik oranları elde edilebildiği için daha önceki yıllarda tek yöntem olarak uyguladığımız GnRH agonistlerinden daha fazla kullanılmaya başlanmıştır.

kaynak:tupbebekgebelikdogum.blogspot.com