7 Haziran 2011 Salı

Dünyaca ünlü çocuk doktoru Milan Üniversitesi Yenidoğan Bölümü profesörlerinden Dr. Guido Moro, 0-3 yaş arasındaki bebeklere uygulanacak ´en sağlıklı beslenme modeli´ ile ilgili soruları yanıtladı:

* Mamayla beslenen bebek ile anne sütüyle beslenen bebek arasındaki fark nedir?
Ana değişiklik bağırsaklarda olur. Dışkılama sayı ve sıklığında da farklılık olabilir. Anne sütü alan bebek günde 7-8 kez dışkılarken, mamayla beslenen bebeklerde dışkılama günde 2-3 kez gerçekleşir. En önemli fark da dışkının sertliğindedir. Anne sütü alanlarda dışkı çok daha yumuşak ve suludur, bu da normaldir. Ancak mama verilen bebeklerinki daha katıdır ve bu bazen kabızlığa neden olur. Bunu anne-babalar kolaylıkla görebilir. Önemli bir fark da enfeksiyondadır. Herkesçe kabul edilmektedir ki; anne sütü bebeği enfeksiyonlardan korur. Genellikle üst solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonları, anne sütü alanlarda daha az görülür. Anne sütü alan bebekler daha az hastalanır. Anne sütü sadece bir gıda değildir. Bebek, emzirme sırasında bile psikolojik gelişim şansına sahip olur.



* Sütüm gelmiyorsa, bebeğimi nasıl beslemeliyim?


Anne sütüne eş değer üretilen bebek mamaları verilmelidir. Bebeğe 6-12 ay arasında inek sütü vermemek gerekiyor. Bu hem İtalya´da hem de gördüğüm kadarıyla Türkiye´de önemli bir problem ve tehlikeli bir durumdur. Yaşamın ilk yılı tamamlanmadan önce inek sütü verilen bebeklerde, demir eksikliği görülmesi çok yaygındır. Zekâ geriliği ve psikolojik gelişim eksikliği de sık gözlenir. Bir yaşından önce inek sütüyle tanışan çocuklarda, 3 yaşına doğru zekâ düşmesi olur.


* Acaba şişman çocuk, sağlıklı çocuk mu?
Avrupa ülkelerinde bile; ´normal ağırlığından fazla olan bebeklerin sağlıklı kabul edilme hatası´ sıklıkla yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü, annelere ilk altı ay sadece anne sütünü öneriyordu. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda, dünyanın 6 değişik bölgesi için başka bir beslenme planı açıklaması bekleniyor. Şu andaki beslenme planları, hem anne sütü hem de mama alan bebeklere yönelik. Oysa sadece anne sütü alan bebekler, ilk ayın sonunda büyüme grafiğinde normalin altında kalıyor. Mama ile beslenenler ise aynı grafiğin yukarısına çıkıyor.


* Ek besinlere ne zaman başlamalı? En uygun dönem 6´ncı aydan sonrasıdır.

* Süt geldikçe bebeği emzirmeye devam mı etmeliyim ya da bir yaşında sütten kesmeli miyim?

 Süt mevcutsa, anne bebeğe süt vermeye devam edebilir. Ancak birinci yıldan sonra sütün besin değerinden çok, bebeğin ruhsal gelişimine katkısı vardır. Gıda değeri ise zayıflamış olur. Bebeğin memeyle teması da ruhsal gelişimini destekler.


* Bebeğimi üç yaşına kadar biberonla besleyebilir miyim?

18 aya kadar bebek biberonla beslenebilir. Daha sonrasında suluk tarzı aletlerle verilmesi daha sağlıklıdır. Bebeklerin ağızlarında çok uzun süre biberon tutması da, ruhsal gelişiminde bir sorun olduğunu işaret eder. ´Bebek annesinden veya başka birinden ekstra bir şeyler bekliyor´ anlamına gelir ki, bu da doğru bir yaklaşım değildir.

* Yaşıtlarına göre boyunun iki kat daha uzun olması tehlikeli midir?

 Bu normal bir durumdur. Toplumda sağlanan gelişmeyle ilgilidir. Çocuğun sağlıklı beslendiğinin ifadesidir. Bu nedenle yeni jenerasyonlar, her zaman daha uzun olur.


* Mama seçerken sizce nelere dikkat etmeliyim?

 Anne-babalar mama seçerken kompozisyonuna değil etkisine dikkat etmelidir. Ancak bu anne-babalar tarafından değil; bir çocuk uzmanının yönlendirmesiyle daha sağlıklı olarak gerçekleştirilebilir. Bazı ülkelerde mamalar rafta açık olarak dururken, aileler bunları fiyatlarına göre seçer. Ancak bu seçim doğru değildir. Bebek için en doğru mama tercihini çocuk uzmanları yapacağından, onların önerilerine göre hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.


* Ek vitaminlerini tablet şeklinde mi vermeliyim yoksa doğal gıdalardan mı desteklemeliyim? Başlangıç mamaları, bebeğin besinsel bütün ihtiyaçlarını karşılamanın dışında bağışıklık sistemine de katkıda bulunan ana maddeleri içermelidir. Eğer mama gereğinden fazla protein içerirse, bu bebeğin ilerleyen yaşlarında tansiyon ya da börek yetmezliği gibi sorunlar yaşamasına neden olur. Fazla protein, bebeğin böbreğine yük olur. İtalya´da bebeklerin aldığı protein miktarıyla ilgili olarak yapılan bir araştırmada; ilk yıl içinde almaları gerekenin 3 katı daha fazla protein aldıkları tespit edildi. Anne sütü ve mama alanlarını ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. Eğer İtalya´da bebek yaz aylarında doğarsa, genelde ek vitamin verilmiyor; doğal yollardan D vitamini alması tavsiye ediliyor. Ancak kışın doğan bebekler ile Uzakdoğu ülkelerinde; özellikle de kundaklama geleneği olan toplumlarda doğmuş bebeklere D vitaminini vermek gereklidir. Eğer bebek anne sütü ile birlikte mama alıyorsa, vitamin takviyesinde bulunulmasına gerek yoktur.


Pastörize süt anne sütünün yerini alamaz .
İnek sütü (pastörize); demir ve C vitamini açısından yetersizdir, bağırsaklarda gözle görülmeyen gizli kanamalara ve demir eksikliği anemisine neden olur.
İlk bir yıl inek sütü ile beslenen bebeklerde, alerjik hastalıklara yakalanma çok yüksektir.

İnek sütü ile beslenen bebekler, daha mineral, özellikle sodyum, potasyum klor alır. Bu da bebeğin henüz tam gelişmemiş böbrek fonksiyonlarını ve su elektrolit dengesini olumsuz etkiler. Bebek kaybına daha yatkın olur.

İnek sütü, anne sütünde ve bazı mamalarda bulunan ve hayati öneme sahip olan bebeğin retina tabakası, beyin hücreleri ve doku hormonlarının gelişiminde rol oynayan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri gibi maddeleri içermez.
İnek sütünün içerdiği yağ nedeniyle hazmı oldukça güçtür. Düşük D vitamini içeriği nedeniyle; kemik ve iskelet gelişimini de sağlayamaz.

* Püre vermekten ne zaman vazgeçmeliyim?

Bebeğin süt ihtiyacı hiçbir zaman ilk yıldaki kadar önemli değildir. Bebeğin yine de günde 400-500 mililitre süt almasını tavsiye ediyoruz. Bu süt, inek sütü olabileceği gibi vitamin ve minerallerle zenginleştirilmiş olması da iyi olacaktır. Yağ ve karbonhidrat içeriklerine de ayrıca dikkat edilmelidir. Bunlar beyin ve göz gelişimi açısından son derece önemlidir. Ayrıca prebiyotik lif içermesi de daha faydalı olacaktır.

* Çocuk ne zaman kendi kendine yemeğe başlar?
 Bu süreç bebekten bebeğe değişiklik gösterir. Bazı aileler, bebeklerinin eline bir parça ekmek vererek onu çiğnemeye alıştırmaya çalışıyor. Eğer bebek eline verilen ekmeği yutabiliyorsa, bu bebeğe daha katı gıdalar verilebilir. Ayrıca bebeği kaşığa zorlamamak çok önemlidir. Eliyle yemesine izin vermek gerekir. Bebeğin hayatının ilk yıllarında gelişimine, dokunma duyusuyla başladığı unutulmamalıdır.

DEVAM SÜTÜ MÜ İNEK SÜTÜ MÜ??

Geçenlerde bloggerlarla bir toplantı yapmak istediklerini belirten bir email aldım. Özellikle anne-bebek ile ilgili olan blog gerlarla..
Ben de işimi ayarlamış, toplantı için davet edilen yere gelebileceğimi söylemiştim. Toplantıyı Numil Firması yapacaktı. Bne de gerçekten orada olmak çok istemiştim. Çünkü oğlum doğduğundan beri anne sütünün yanı sıra mamalarla da desteklendi. Fakat oğlumun dişinden dolayı ateşlenmesi toplantı yerine eve gitmeme neden oldu.
Çok merak ettiğim toplantı güzel geçtiğini ve neler konuşulduğunu blogcuanne ve slingomom bloglarından okudum.
Ben de bu konu hakkında yazmak istedim.

Anne sütünün yararı hakkında konuşmaya artık gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü dünya da henüz bu kalitede ve besleyicilik de olan bir gıda yok. Herkes bu konuda mütabık...
Sorun devam sütü mü inek sütü mü???

Ben oğluma devam sütü veriyorum.İnek sütü , vermek istemedim.Devam sütlerine, inek sütünde olmayan ama anne sütünde olan birçok elementin eklendiğini,ve yine inek sütünde olup da ağır gelebilen elementlerin çıkarıldığını, ayrıca inek sütünün demir eksikliğine neden olduğunu düşündüğüm için devam sütü veriyorum, oğluşuma.
Eskiden bizler inek sütleriyle büyümüşüz. Doğru!! Fakat benim bir zamanlar çalıştığım sağlam çocuk kliniğinde bebeklere yapılan tam kan sayımınmda hep sorun vardı. öyle ki normal çıktığında tekrar bakıyorduk. Bu konuda yaptığımız bir çalışma yok , ama yine de buı bilgi hep kafamın bir köşesinde vardı.O nedenle de inek sütüne hep uzaktım..


Biz İlk doğduğunda Milupa'nın Prematür bebekleri için olan mamasını , daha sonra Laktoz intoleransı nedeniyle Bebelac AC Almiron kulandık.Çok da memnun kaldık. Gaz sıkıntımız olmadı, kilo alımı da iyiydi.


 Gönül isterdi ki sadec 6 ay anne sütü alabilsin.Emzirme danışmanı olan ben , malesef lohusalık döneminde yaşadığım sıkıntılar nedeniyle stres düzeyim çok yüksekti. O nedenle de anne sütü salınımım da sıkıntı oldu. İlk 6 ay  az mama , çok anne sütü, 6 aydan sonra 9. aya kadar anne sütü varken , 9. aydan itibaren sadece devam sütü ve ek gıda olarak beslenmemizi devam ettiriyoruz.

Devam sütleri kimyasal olması beni çok düşündürdü. Fakat okulda da öğrendiğim ve daha sonra yaptığım araştırmalar sonucunda inek sütü bebeklerin sindirim sistemi için ağır gelmesi, mide de daha fazla kalması ve bebeğin daha uzun araklıklarla beslenmesine neden olması dolayısıyla alacağı kiloyu etkileyeceğini düşünerek  devam sütlerini verme kararı aldım. Şu an oğlum 16,5 aylık. Biz Bebelac 'ın ve Milupa 'nın devam sütlerini kullanıyoruz. Bunların yanı sıra kaşık mamalarıyla da destekliyoruz. Oğlum özellikle diş çıkarma ve hastalandığı dönemlerde




Bebelac ve Milupa'nın ( kavanoz maması) sütlaçını ,gece tahıllısınıv ve bisküvili olan kaşık mamasını sadece yiyor.
O nedenle Numil firmasına çok teşekkür ederim. Oğlum olmadan önce çok daha tepkili olduğum bu firmanın ürünleri oğlumun büyümesinde ki katkısı yatsınamaz.
Benim bir anne olarak diğer anneler tavsiyem; İlk 6 ay sadece anne sütü. Eğer sizinde benim gibi anne sütüyle sorunu yaşıyorsanız devam sütlerini bebeklerinize verebilirsiniz. İnek sütü verecekseniz de mutlaka sulandırarak vermelisiniz...
İsterseniz Milupa'nın internet sayfasını inceleyebilirsiniz..