17 Ekim 2011 Pazartesi

ALTUĞ 21 AYLIK

Fiziksel gelişim


Daha çok ilgisini çeken durumları ve yeni edindiği becerileri gözleyin. Yuvarlak bir şeyin üstünde dengesini sağlaması ve kaldırım kenarında yürümesi heyecanlı bir deneyimdir. Her şeyin üzerine tırmanarak kendisini daha uzun hissetmek ister. Ancak kendisine zarar vermemesi için güvenli yerlerde tırmanmasını sağlayın, çünkü bu davranışları, fiziksel gelişimini artırması ve enerjisini boşaltması için iyi bir yoldur.



Artık bütün hareketleri bağımsızdır ve sizin yardımınızı genellikle istemez. Kuvvetli ve atik bir şekilde sandalyelere çıkar, yatağından aşağı tırmanır (en azından dener), büyük oyuncak kutularını sürüklediğini görürsünüz. Eğer bir kez fırçalıyorsanız gece yatmadan önce mutlaka fırçalayın. Her dişini yeterli özende firçalayıncaya kadar geçecek yıllar süresince sizin desteğinize ihtiyacı var, önce kendi fırçalasın, ardından izin verirse siz de devam edin.

Sosyal ve duygusal gelişim


Alıştığınıza göre biraz daha sakin olduğunu görebilirsiniz. Büyükanne veya büyükbabayla oturmak, onlardan bir masal veya kendisiyle ilgili bir hikaye anlatmasını isteyebilir. Bazen ilginin kendisinde olmasını ister bazen de sıkılır, yalnız oynamak isteyebilir. Bazı görevleri iyice öğrenmek için daha fazla istek duyar, sizin ihtiyacınız olmasa bile... 21 aydan sonra çoğu çocuk, kendi ismini söyleyebilir.

Eğer hala yanından birkaç dakika bile ayrıldığınızda sinirleniyorsa, kısa süre sonra yanına döneceğinizi anlatın. Diğer odada olduğunuzu ve 5 dakika içinde döneceğinizi söyleyin. Geri döneceğinizi bir kez kabullenirse, daha uzun zamanda ayrı kalmaya başlayacaktır.

Eğer sürekli ona destek ve sevginizi verirseniz, ihtiyacı olan güvenini kazanacaktır. Her zaman kendisinin denemesine cesaretlendirin, ancak başarısız olduğunda hemen arkasından tekrar denemesini sağlamayın.

Başkasına ait bir şeyi veya oyuncağı istendiğinde artık elinden bırakacaktır. Artık kendisinin evrende tek olmadığını ve her şeyin kendisine ait olmadığını kavramaya başlayacaktır. Fotoğraflardan yakınlarının ve arkadaşlarının yüzlerini tanıyabilir ve isimlerini hatırlayabilir. Yeni çekilen fotoğrafını diğerlerinden ayırabilir. Hala "Hayır!" mı diyor? Evet veya hayırla cevaplanacak sorular yerine soru olmayacak şekilde konuşmanız daha iyi olacaktır. Örneğin, "Öğle yemeği için hazır mısın?" yerine, "İşte sütün veya peynirli makarnan." şeklinde konuşun.


Dil ve anlama gelişimi

Kendi vücudunun parçalarının isimlerini bilir ve nerede olduklarını işaret ederken aynı zamanda bebeği veya oyuncak ayısını da kendisininkiyle karşılaştırarak aynılarını gösterir. Bir kağıda daire çizer ve dik çizgiyi daha iyi çizecektir. Aşağıya eğilebilir ve küçük objeleri alabilir.
Birkaç dakika sizinle birlikte oturarak bir kitaba bakmaya tahammül gösterebilir. Bir hikaye okurken resimlerdeki küçük detayları bulmasını isteyin, küçük fare veya kırmızı balon gibi. Günlük kullandığımız objeleri veya insan vücudunu gösteren kitaplar iyi seçim olacaktır.


 İki veya üç parçalı yap-bozu sizinle birlikte birleştirebilir. Bebek diliyle konuşmayan, sık ve düzgün bir şekilde konuşan ailelerin çocukları, güzel konuşmak ve geniş sözcük dağarcığına sahip olmaları için daha şanslıdırlar. Eğlenceli şarkılar ve parmak oyunları da dil ve düşünce gelişimini artırabilir.

KAYNAK:  http://www.cocukgelisimi.org/21-aylik-bebek-gelisimi.html
*****Altuğ yaşıtlarına göre az mı konuşuyor diye düşünürken, dün beni yanılttı. Artık minik minik kelimeleri tekrar etmeye başladı.
En çok sevdiği şey, tırmanmak, koşmak ve müzik duyduğunda dans etmek.. Ayrıca kendi kendine yemek yemeği, sürahiden etrafa saça saça su koymayı çok seviyor. Su ile oynana tüm oyunlar favorisi.. En çok Koala serisini seviyor. Her akşam uyumadan önce kitap okuyoruz..
Yeni yeni puzzle yapmaya çalışıyoruz. Henüz benim yardımım gerekiyor.
Vücut organlarını biliyor. Ve oyuncaklarıyla  eşleştirebiliyor. Küpleri üst üste koymak,legolarla kuleler yapmayı çok sviyoruz. Elektrik süpürgesi halen bir numaralı oyuncağı. Şarjlı el süpürgesiyle halıyı bir güzel süpürüyor. Masa hazırlarken tabağını, kaşık , çatalını kendisi getiriyor.
İştah sorunumuz hafiflemiş  durumda.
Bu ay katıldığım uyku ile ilgili olan toplantıdan sonra Altuğ için yeni uyku rutini oluşturdum. Artık uykusu geldiğinde verdiği işaretleri gördüğümüzde , hareketleri yavaşlatıp, ışıkları loş yapıyoruz ve odamıza gidiyoruz. BUnlar çok işime yaradı. Tam olarak düzenimiz oturmasa bile aşağı-yukarı belirlendi.Bu ayki en önemli gelişmemiz..

MEME KANSERİNDEN KORUNMAKL İÇİN KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ

 Meme kanseri Bilinçlendirme ayı olarak belirlenen Ekim ayı içerisinde mem kanseri hakkında farkındalık yaratmak için bir takım etkinlikler düzenlenmekte.

Bu kanserden nasıl korunuruz? En önemli şey; Erken Teşhis.Bunun içinde 20 yaşından sonra evde kendi kendien elle muayene yapmak, 40 yaşından sonra da her yıl mamografi ile kontrol yapmak gerekir.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nedir?

Her kadının kendi memelerini sırası ile kendi elleri ile muayene etmesidir. Amaç, her bir kadının erken yaşlardan başlayarak kendi normal meme dokusunu tanıması ve herhangi bir olagandışı değişikliği erkenden fark ederek bir sağlık personeline yönlenmesini sağlamaktır.

Kendi meme sağlığına önem veren her kadın, 20 yaşından başlayarak, her ay, adetin 8–12. günleri arasında, ömür boyu devam ederek kendi memelerini kontrol edebilmelidir





#BLOGGERANNEBLOGGERBABA TOPLANTISI...

Geçen günlerde #Bloggerannebloggerbaba toplantısına katıldım. Gerçekten sanal olarak tanıdığım ve bloglarını  severek takip ettiğim arkadaşlarımla tanışmak ve tanıdıklarımla da tekrar görüşmek çok güzeldi.







Bu toplantı fikrini ortaya atan  ve oraganizasyonu hazırlayan Yeşim'e çok teşekkür ederim. Çok güzel bir gündü.
Toplantı BloggerBase Cafe de oldu. Çok sıcak bir yer. Orayı bulurken İstiklal , Galata ,tünel epey bir dolaşsam da , cafeye vardığımda herşeye değmişti.
Yeşim'e bu organizasyonda destek veren Anadolu  Sağlık Grubunada teşekkür ediyorum. ÇOk lezzetli sandviçler ve atıştımalıklar süperdi:)) Ayrıca nefis cake poplar içinde Figen'e çok teşekkürler. Eve getirdiğim cake popu Altuğ çok severek yedi. Demek ki doğum gününde bir alternatif olacak, bize.
Bu toplantılar artık her ay olacak. İnşallah benede uygun olur ve katılabilirim..