24 Nisan 2012 Salı

ANNE SÜTÜNE NASIL BAŞLANILMALIDIR?



Yeni doğan bebek olabildiğince erken emzirmeye başlanılmalıdır. Anne sütüne başlamakta en önemli zaman ilk birkaç gündür. Eğer anneye, anne sütüne başlamakta yardım edebilirseniz sürdürmekte de daha şanslı olacaktır.

İlk Besleme:
Hastanede ilk besleme,bebeğin sağlığı ile ilgili bir sıkıntı yoksa, doğum masasında olmalıdır. Anne ve bebek ısıtılmak amacı ile birlikte örtülür. Bebek annenin yanına verilerek emme başlatılır.
Bebeğin emmeyi öğrenmesi için iyi bir zamandır. Bebek çok alıcı ve emme refleksi çok kuvvetli olabilir.
Emme, plesenta atılmasına yardım eden oksitosin üretimini uyarır ve kanamayı durdurur.
Bebek değerli kolostrumu (ağız sütü) alabilir.
İlk saat ya da doğumdan hemen sonrası ruhsal yönden de en önemli zamandır. Doğum sonu olabildiğince erken emzirme, anneyi bebeğe karşı daha sevecen ve bakıma hazır bir duruma getirir. Anne sütüne daha uzun bir dönem devamı sağlar. Emzirmeye başlamada birkaç saatlik bile olsa gecikme, başarısızlığı beraberinde getirebilir.

MEME BAŞI ÇATLAKLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?



Bana bu konuda çok fazla soru sorulduğu için bu konu hakkında yazmaya karar verdim..
Meme başı çatlakları özellikle mantar enfeksiyonu ile birlikte ise çok yavaş iyileşir.
Eğer meme çatlağına mantar enfeksiyonu eşlik ediyorsa,bebeğin kısa bir süre emzirilmemesi gerekebilir.Bu sırada sütün sağılması doğru olur. Bir kaç gün içinde anne sütü biraz azalabilir. Telaş edilmemelidir.Meme başındaki çatlak iyileştikten sonra bebek tekrar emmeye başladığında süt bollaşır. Bu arada,  emziren annenin daima memeyi destekleyecek ama çok sıkmayan sütyen kullanması da gerekir.Meme başı çatlağı sık sık oluyorsa, bebeğinizi hangi pozisyonda emziriyorsunuz, bebeğiniz sadece ucunuzu mu emiyor buna dikkat etmelisiniz. Yoksa sürekli meme ucunuzda çatlak oluşabilir.
 Çatlak oluştuktan sonra mantar enfeksiyonu yoksa emzirmeye devam edin, ardından göğsünüzü tam olarak boşaltmak için sağın. Bundan sonra göğüs kalkanı kullana bilirsiniz. Kalkandan önce göğüs ucunuzu rahatlatacak, içinde Lanolin içeren bir krem veya E vit. Kapsüllerinden sürün.Ardından biraz hava almasını sağlayın. Krem iyice emdikten sonra göğüs pedinizin yerine göğüs kalkanı kullanabilirsiniz. Direkt olarak teninize değmeyeceği ve hava alacağı için  sizi rahatlatacaktır. Bu dönemde emzirirken silikonlu göğüs ucu da kullanabilirsiniz. Tamamen iyileştikten sonra da eski düzeninize dönebilirsiniz.

MEME BAŞINDA TAHRİŞ VE ÇATLAKLAR NEDEN OLUR?

Emziren annenin mem başı sorunu yaşaması beklenen bir durum değildir.Ancak, mem başında gelişen çatlaklar ve meme başının tahriş olması annelerin sıklıkla şikayet ettikleri konuların başında gelmektedir.Normalde sık karşılaşılması beklenmeyen ama aksine sık yaşanana sorunun ortaya çıkışının bazı önemli ve önlenebilir nedenleri vardır.Bu konunun iyi bilinmesi ve gereken tedbirlerin zamanında alınması ile sorunların ortaya çıkmasına engel olunabilir.



Bebeği emzirirken pozisyonunda yapılan hatalar:

Meme başının tahriş olmasının veya meme başında çetlek gelişmesinin en önemli nedeni bebeğin anne memesini  emerken yanlış pozisyonda tutulmasıdır.ç
Bebeğinizi emziririken bebeğinizn üsütne doğru eğilmeyin.Rahjat bir koltuğa arkanızı dayanarak oturun. Ayağınızın altına bir iki kitap koyarak yükseltin. Bu amamçla bacak bacak üstüne atılabilir. Böylece dizleriniz kalçalarınızın düzeyinden biraz yukarı kalkmış olur.Bebeğinizi memenize yaklaştırın. Gerekirse yastık kulşnaarak sol kolunuz destekleyebilirisiniz.Yastığı dizinizin üstüne veya kucağınıza da koyabilirsin,iz.Böylece bebeğin size yaklaşmasını sağlayabilirisniz.
Bebek memeyi bıraktığında meme başını kontrol edin. Şeklive renginde değişiklikolmaması gerekir.

Memenin yeterli boşaltılmaması:

Memenin emzirme süreci içinde tamamen boşaltılması çok önemlidir.BU nedenle bebeğin sık sıks emzirilmesi önerilir.Yenidoğan bebekjler genellikle gün içinde anneyi 10-12 kere emerler. Bebeği emziriirken, parmağınızla memenin üstünden bastırmanız gerekli değildir.Bu uygulama ile bebeğin hava yutmasına neden olacak bir hava yolu açılmış olur.BUnun aksine bebeğin ağzıu tamamen anne memesini kavramasını temin etmek üzere, bebeği poposundan kaldu-ıraraak kendinize doğru iyiyice yaklaştırın. Bebek anne memesinin kahverengi kısmını tümüyle ağzına almış olur.

Memeden yoğun ve güçlü süt akışı:


Emzirnenin ilk aylarında memedeki süt fışkırtma refleksi( oksitosin salınımı) çok güçlüdür.Bu nedenle bazı anneler memelerinde sızlama hissedebilirler.Bunu ağrı olarak algılayıp ifade edebilirler.Eğer anne sütü çok bol ise,bu olay daha belirgin olur ve sızı/ ağrı daha fazla hissedilir.


Memenin tekrar aniden dolması:

Yine emzirmenin ilk haftalarında süt kanallarının emzirme bittikten sonra tekrar sütle dolması çok hızlı ve belirgin şekilde gerçekleşir.Genellikle kendiliğinden çözümlenir.

Meme başında spazm:

Meme başı, emzirirken veya emzirme dönemleri arasında beyazlaşır. Anne sıcaklık hissedebilir yanar ve rahatsızlık verir.Ilık pansuman yapılması ve memenin iyice desteklenmesi ile bu duygu hafifletilir.

Mantar Enfeksiyonu:

Bazı durumlarda anne meme başında belirti vermeyen mantar enfeksiyonu gelişmiş olması memede ağrı hissi oluşturabilir.Bu durumda bebeğin ağzında dilin üzerinde ve yanaklarının iç kısmında pamukçuk olup olmadığı kontrol edilmelidir.Varlığında bebeğin ve anne tedavisi önemlidir.