12 Haziran 2014 Perşembe

ANNE DİREKSİYONDA

Bebekle hem Amerika’da hem Türkiye’de direksiyona geçmiş bir anne olarak aradaki büyük farkı üzülerek deneyimledim. Ülkemizde ne yazık ki kadın olarak trafikte yer almak çok zor. Bir de anne olup arabamızda çocuğumuzu taşırken bir takım tacizlere, sıkıntılara maruz kalmak işimizi daha da zorlaştırıyor.
Ben de elimi taşın altına sokmak, bugünden bir şeyleri düzeltmek üzere adımlar atmak istedim. Herkesin desteğini alarak bugün bu konuda tohumlar atalım istiyorum. “Anne Direksiyonda” projesinin amacı çocuğuyla birlikte arabasına binip direksiyona geçen annenin araba içinde yaşadıklarını anlatabilmek, gösterebilmek, diğer sürücülerin araba kullanan annelere karşı trafikte daha saygılı olmalarını sağlamak.
 Neden kadın sürücü değil, ANNE sürücü?
Ülkemizde ne yazık ki kadın hak ettiği değeri hala göremiyor. Trafikte de bunun “acemi şoför, kadın şoför değil mi işte ne olacak” şeklinde yansıması oluyor. Oysaki anne her zaman saygı görüyor toplumumuzda. Şimdi “anne sürücü” ile başlayan çalışmamız ileride tüm “kadın sürücüler” üzerinde etkisini gösterecektir. Tüm diğer sürücülerin anne sürücülere karşı empati yapabilmesi için arabanın içinde yaşananları görmeleri etkili olacaktır. İşte bu yüzden video çalışmaları yapılacak. Hatta kamu spotu hazırlanacak. Araç stickerları dahil tüm iletişim mecraları kullanılacak.
İletişim çalışmalarında, verilecek mesajlarda özellikle iki nokta çok önemli:
 1. * Anne kadın haliyle resmedilecek, erkeksileştirilmeyecek.
2. * Anne sürücünün acemi şoför olarak algılanmasına izin verilmeyecek. Acizlik durumu yaratılmayacak.
 Projenin basamakları:
Anneler için: Anne sürücüler için eğitimler, çocukla araba kullanırken dikkat etmeleri gereken noktalar, direksiyondayken işlerine yarayacak pratik öneriler
Diğer sürücüler için: Anne sürücünün seyir halindeyken arabada yaşadığı muhtemel durumlara diğer sürücülerin dikkatinin çekilmesi Herkes için: Ön koltukta çocuk oturtulmaması, oto koltuğu kullanılması

Projenin sosyal medya ile başlayıp tüm iletişim mecralarında duyurulması, tüm Türkiye’ye yayılması planlanmaktadır.
Sponsorlar ile de büyüyecek olan projedeki uzun vadeli nihai hedef şudur:
 Kızlarımız, çocuklarımız trafiğe çıkıp araç kullanma yaşına geldiklerinde daha güvende olsunlar, hak ettikleri saygıyı görsünler.

 Biz bugünden tohumlarını ekelim. #annedireksiyonda bir ailemizle.tv projesidirJ
sosyal medya hesapları;
www.facebook.com/annedireksiyonda
https://twitter.com/annedrksynda

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder