13 Haziran 2014 Cuma

Anne sütünün Tarihsel Gelişimi



Bebek beslenmesi ile ilgili uygulamaların tarihsel gelişimi incelendiğinde, bugün bile en önemli besininhala anne sütü olduğu görülmektedir.Anne sütü ile beslenmenin, bebek morbidite ve mortalite oranlarını azaltması, optimal büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra aileye ve ülkeye getirdiği ekonomik yarralar oldukça iyi bilinmektedir.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve BirleşmişMilletler Çocuklara Yardım Fonu ( UNİCEF ) anne sütünün yaygınlaşması için tüm dünya da yoğun çaba göstermektedir.DSÖ ve UNICEF Uluslar arası platformda 1992 yılında ''Bebek Dostu Hastane'' uygulamasını başlatmış ve anne sütünün arttırırlması için özellikle gelişmekte olan ülkelerde pratik uygulamalar geliştirmiştir. DSÖ ve UNICEF bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay anne sütü ile beslemnmelerini, 7. aydan itibaren ek gıdalara başlanılması ve 2 yaşına kadar da emzirmeye devam edilmesini önermektedir.
Türkiye 'de emzirmenin desteklenmesi çalışmaları 1987 yılında büyümenin izlenmesi programı ile başlanmıştır. 1991 yılından bugüne kadar ise UNICEF işbirliği ile temel amacı emzirmenin korunması, özewndirilmesi ve desteklenmesi olan ''Anne sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları programı'' adı altında sürdürülmektedir. Ülkemizde 1981 yılında '' Anne sütü muadilleri pazarlanması'' ile ilgili Uluslar arası yasayı imzalayan 118 ülke için de yer almaktayız.Ülkemiz 1990 yılında Innocent Dekleresyonu'nun hazırlanmasında görev almış ve 1991 yılında konuyla ilgili Uluslar arası bir konferansa ev sahipliği yaparak emzirmenin desteklenmesi çalışmalarında önderlik yapan ülkelerden biri olmuştur.
Ülkemizde 1992 yılında Bebek Dostu Hastane uygulaması başladıktan sonra ilk birsaat içinde anne sütü ile beslenme oranı 1993'de %20'den 2003 'te %54 'e yükselmiştir.,Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2008 verilerine göre emzirmeye erken başalamaözellikle Batı, Orta ;kuzey bölgelerinde belirgin olmak üzere tüm bölgelerde azalmıştır.İlk birsaat içerisinde emzirilen bebek sayısı Batıda %48 ile en yüksekken,Orta ve Doğuda %32 ile en düşüktür.Altıncı ayda bebeklerin sadece anne %41.6'sı anne sütü ile beslenmektedir.
Ama günüzümde anne sütüyle beslenmeye başlamış bebeklerin ilk altı ayında ne kadarı sadece annesütüne devam ettiği hakkında yeterli veri yoktur. Ama izlemlerde anneler özellikle ilk 10 gün içewrisinde yaşadıkalrı emzirme ve anne sütütyle ilgili sıkıntılar nedeniyle bebekler erken dönemden biberon ve formül mama ile tanışmak zorunda kalıyorlar.

lk altı ayda sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin oranı %1.3.
Beş yaşın altındaki çocukların %25’inde beslenme eksikliği görülüyor. Türkiye nüfusunun yaklaşık %15’i beş yaşın altında. Ve bu çocukların 63,000 her yıl önlenebilir hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Bu çocukların 50,000 ise bir yaşın altında.
Bu verilerin daha iyileşebilmesi içn annenin bebeği emzirirken rahat olması, sıkıntısında başvuracağı Emzirme danışmanlarının sayısının arttırlması ve emziren annelerden oluşan destek grupların oluşturulması gerçekten çok önemlidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder