20 Haziran 2014 Cuma

BEBEK KAÇ KAT GİYDİRİLMELİ?


Yaşamın ilk ayında bebeklerin ısı konrtol merkezeri tam olarak randımanlı çalışmayabilir.1.ayını tamamladıktan sonra daha iyidir. Bizler memeli olduğumuzdan dolayı, büyümüş bebekler,çocular ve erişkinler soğuğa maruz kaldfdıklarında vücut ısımrerkezi vücut ısısını 36-37.5 derece arasında tutmak amacıyla titremeye başlar ve sırtmızda bulunan kahvererngi yağı yakar ve bu şekilde vücut ısıısnın düşmesini engeller. Tam tersi yani çok sıcağa maruz kaldığında bu merkez damarları genişletir,mcildi terketir ve ısının vücuttan kolayca çıkmasını sağlar.
Bebekler de ısı kontrol merkezi tam olgunlaşmadığından dolayı vücutlarımızn rahatlıkla ele albileceği aşırı sıcak ve ya soğuğa biraz önce yazdığım gibi yanıt vermeyebilir ve vücut hızlı bir şekilde üşüyebilir veya ısınabilir. Vücut ısıları kontrolsüz bir şekilde artınca veya düşünce , vücudun , normal kimyasal çalışma düzeni bozulabilir. Bu nedenlerle, bebek ilk ayı içinde, annenin giydiği ve rahat ettiği giysi katının bir fazlasınıgiymeli.Birinci ayını tamamlamış bebek annenin giydiği kadar giymeli.

Ülkemizde genellikle bebekler aşırı derecede giydirildiklerini görüyoum. BU da ateşinin çıkmasına neden olabiliyor ve isilik ilepişik gibi cilt sorunlarına yol açabilir.Fazla gidirirseniz, yazın ortasında, sahilde size palto giydirildiğinde ne hissedeckeseniz, o da bunu hissedecektir. Bebekler hamur gibidir,nasıl şekil verirseniz öyle büyürler.

 Kaynak:40'ı uçana kadar Dr. Gökhan Mamur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder