25 Haziran 2014 Çarşamba

Ek besinlere erken başlanmamasının nedenleri:


•Erken verilen ek besinlerin, bebeğin anne sütünden tam yararlanmamasına neden olması.
•Anne sütündeki koruyucu ve gerekli enzimlerin alınamaması.
•Büyüme açısından bir üstünlüğünün olmaması.
•İlk aylarda dilin dışarı itme refleksinin güçlü olması.
•Çiğneme becerisinin 4 aydan önce gelişmemiş olması.
•Böbrek fonksiyonlarının yeterince gelişmemesi.
•Sindirim sistemindeki gıdaları parçalayan enzimlerin yeterince salınmaması.
•Alerjik hastalıkların artmasına yol açması.
•Başta zatürre ve ishal olmak üzere hastalıkların artmasına yol açması.6. ayda artık bebeklerimizin anne sütü dışındaki gıdalarla tanıştırılmaları gerekir. Bu dönemde çocuklarda çok belirgin olarak yetişkin gıdalarına özenme, annenin babanın yediği gıdayı tatma arzusu vardır. Çoğu anne baba bunu “Yerken ağzıma bakıyor, dayanamayıp tattırıyoruz,” şeklinde ifade eder. Bebeğin bu aylarda gösterdiği tepki, merak ve her şeyi ağzına götürme isteği ile alakalıdır. Fakat bu tepki ağzına götürdüğü her şeyin yaşına uygun ve sindirebileceği gıda olduğu anlamına gelmez. Ek gıdalara başlanırken arada tattırma yerine düzenli öğün şeklinde başlanması uygundur. Bu şekilde düzenli bir beslenmede gıdalar saatinde ve yeterli miktarda tüketilir ve ileride oluşacak abur cubur yeme alışkanlığının önüne geçilmiş olur.Unutmayalım ki: çocuklar yeme alışkanlıkları dâhil her şeyi ebeveynleri ve onları yetiştiren diğer büyüklerinden öğrenirler. Çocuklardan istediğimiz sağlıklı beslenme alışkanlığını kendimiz benimseyip uygulamazsak çocuğumuzun eğitiminin yetersiz kalacağını bilmemiz gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder