30 Ağustos 2014 Cumartesi

Emziren Annenin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?





Emziren anneler için enerji ve besin öğeleri öneilirken, kadınlar arasındaki kişisel farklılıklara göre belirlenmelidir.
-Anneler eski kilolarına dönmek için acele etmemeliler.Bu süre 6 ay ya da daha uzun süre olabilir. Bebekleri emzirdikçe eski kilolarına ulşamaları daha kolay olacaktır.
-Gebelik sırasında önerilenden daha fazla kilo almışsa , her ay 2 kilo kaybetmek normaldir. Ayda 2 kilodan fazla kayıp doğru olmayacaktır.
-Lohusalarda ilk 4 ay zayıflama diyeti uygulamamalıdır. Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat edilmeldiri.
-Doğumdan sonra bebek emzirilirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin alınmalıdır.
-Kalsiyum yönünden zengin olan, süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlar da düzenli olarak tüketilmeldir.
-Hergün 1 yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yenmelidir.
-Kuru fasulye , nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekler, portakal,mandaline ,domates, maydanoz,roka,yeşil biber, taze soğan C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.
-Vitamin açısından zengin sebze ve meyveler diyette her öğün olmalıdır.
-Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi ieren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenmelmelidir.
-D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır.Bu nedenle emzikli anne güneşlenmeye özen göstermelidir.
-Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmaldır.Doğal besinlerden yeterince alınmayan iyot,ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.
-Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir, kalsiyum gibi mineraller açısından da zengindir.
-Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir.Çay kuşluk, ikindi gibi aralarda ve yemeklerden 1-2 saat sonra açık olarak tüketilmelidir.İçecekolarak ıhlamur,nane ,papatya, kuşburmu gibi bitkiçayları tercih edimelidir.
-Sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama suları dökülmemelidir.Kuru fasulye, nohut ve barbunya gibi kuru baklagiller iyiyce yıkandıktan sonra ıslanmalıdır.
-Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları ,ayran,limonata tercihedilmeliidr.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder