4 Nisan 2014 Cuma

BEBEK MASAJININ FAYDALARI:


  • Masaj esnasında ebeveynler sadece bebekleri ile ilgilenecek, göz teması kuracak, ona sevgi dolu dokunacak ve konuşacaktır, bu sayede aralarındaki bağ daha önce kurulmadıysa kurulacak, kurulduysa da güçlenecektir 
  • Bebek masajı, kolik ve gaz sancılarını gidermekte oldukça iyi bir yöntem olduğu gibi, aynı zamanda sizin ve bebeğinizin de rahatlamasını sağlar.
  • Lenfatik sıvının dolaşımını sağlayarak bebeklerin bağışıklık sistemine olumlu katkı sağlar
  • Bebeklerde sinir sisteminin gelişmesini bir çok yönden destekler –  duygusal bağ oluşumunu/gelişimini destekleyerek.  Daha sonra, bebeklerin en gelişmiş duyusu olan dokunma sayesinde, nöronlar arası yeni bağlantıların kurulmasını, kurulan bağlantıların, myelin kılıfının kalınlaşmasını destekleyerek güçlenmesini sağlar,
  • Kas gelişimini destekler,
  • Sindirim sistemini destekler,
  • Bebeğin genel dolaşımını desteklediği gibi kullanılan yağlar (alerjen, kanserojen olmayan, E vitamini takviyeli, soğuk sıkım, organik bitkisel yağlar)  ile bebeğin cildinin de sağlıklı olmasını destekler.
  • Duyusal farkındalığı arttırır.

BAŞARILI BİR EMZİRME İÇİN;

Başarılı bir emzirme için en başta annenin kendine inanması ve sabırlı olması gerekir.

Yapmanız gereken ilk şey doğru pozisyonu almak, rahat bir koltuğa veya kanepeye oturmak, ayaklarınızı yukarı kaldırmaktır. Sırtınızın arkasına ve bebeği desteklemek için dizlerinize bir yastık koyun. Rahat ve sakin olmanız önemlidir. Bebeğinizin yüzü size doğru bakacak şekilde yan tarafı üzerine yatmalı ve başı göğüs ucunuzla aynı düzeyde olmalıdır. Bebeğinize göğüs ucunuzu verirken göğsünüzü desteklemek için parmaklarınızı kullanın. Parmaklarınızın arada kalmamasına ve bebeğiniz göğüs ucuna yapıştığında onu engellememesine dikkat ediniz.
Eğer bebeğiniz kafasını göğüs ucundan çevirirse, yavaşça yüzünü itiniz (kendinize yakın taraftan).  Bu bebeğinizin yüzünü göğüs ucunuza çevirmesine neden olacaktır. Bebeğinizin ağzını açmasını sağlamak için onu önce hafifçe göğüs ucunuza doğru ve sonra uzağa doğru hareket ettirin.  Bebeğiniz ağzını genişçe açtığında, hafifçe göğsünüze doğru hareket ettirin (önce yanak).  Bebeğinizin alt dudağının ve dilinin önce göğsünüze temas ettiğinden emin olmanız gerekmektedir.  Göğüs  ucunuza tutunduğunda, sıkı bir şekilde onu göğsünüze doğru tutun.  Uygun bir şekilde emebilmesi için, bebeğinizin ağzıyla göğüs  ucunuzun arkasındaki alanı emmesi gerekmektedir.  Bebeğiniz ilk göğüsten beslenmesini bitirdiğinde, emmeye son verdirmek için parmağınızı bebeğinizin ağzına koyun ve diğer göğsünüzü verin.  
Özellikle evdeki ilk günlerde saatte bakmadan olabildiğince sık emzirmek çok önemli.10. günden sonra yavaş yavaş rutini oturtmaya çalışmalıyız. İlk 3 hafta özellikle anne sütünün miktarı için çok önemli.
Her 24 saatte bir 8 ila 12 kere her bir göğsü 10 ile 15 dakika arası emzirmeye çalışın.
Aşağıda en baştan itibaren siz ve bebeğinizin başarılı bir beslenme sağlaması için gerekli emzirme ipuçları;
  • Mümkün olan en kısa süre içinde bebeğinizi emzirin – eğer bebeğiniz ve siz iyi iseniz doğumdan hemen sonra emzirin.
  • Pozisyon alma konusunda yardım alın – eğer rahatsızlık varsa bir sorun var demektir.  İlk duyarlılık normaldir.  Giderek kötüleşen ağrı iyi değildir. Hastanelerde bulunan doğum hemşireleri acı çekmemenizi sağlayacak şekilde size yardımcı olacak değişiklikleri yapabilir. Göğüs uçlarınıza süreceğiniz kremler ve diğer ilaçlar, eğer esas neden yanlış pozisyonu almak ise ağrınızı dindirme konusunda size yardımcı olmayacaktır.
  • Bebeğinizi kendinize yakın tutun.  Yapabiliyorsanız bebeğinizi size doğru tuttuğunuzda ciltleriniz arasındaki temasın çocuk için huzur verici olmasını ve emzirilmek istediğinde yaptığı işaretlere cevap vermenize yardımcı olmasını sağlayın.
  • İlk günlerde sık emzirmek normaldir – bebeğinizin emzirmeler arasında belli bir süre koymasına izin vermeyin.
  • Her emzirdiğinizde her iki göğsünüzden de emzirin.  Bebeğinizin sadece birini alması önemli değildir.
  • Unutmayın, emzirme siz ve bebeğinizin öğrenmesi gereken bir süreçtir ve normal ve doğal hissini vermesi için biraz sürenin geçmesi gerekebilir.  İlk günler ve haftalarda devam eden uygulama zamanla değişebilir.
  • Önemli emzirme ipucu: emzirmeyi oturtmaya çalışırken bebeğinize biberonla herhangi bir şey vermeyin. Bunu daha sonraki aşamada düşünüyor olsanız da, bebeğiniz halen öğrenme sürecinde iken, şişe ve biberonun kullanılması emzirme “becerilerini” etkileyebilir.
  • Bir süre acısız emzirdikten sonra acı mı duydunuz?  Bu, göğüs uçlarınızdaki pamukçuğun sonucu olabilir. Hem siz hem de bebeğinizin tedavi olması gerekir.
  • Emzirirken saati unutun.  Bebeğinizin göğsünüzde olduğu sürenin uzunluğu başarı ile ilgili değildir ve aldığı sütün miktarını yansıtmaz, bazı bebekler ihtiyaç duyduklarını birkaç dakikada alırken diğerlerinin bunu alması uzun sürebilir.  Birçok bebek emerken uzunluğu farklı olan bazı duraklamalar yaşayabilir
  • Ancak bebeğinizi mutsuz eden ve huzursuz durmasına neden olan uzun emzirmeler (örneğin düzenli olarak bir saat boyunca) bir şeylerin doğru gitmediğinin işaretidir.  Bebeğinizin daha tatmin edici şekilde besin almasını sağlayacak şekilde pozisyonunuzu kontrol edin.
  • Göğüs pedlerinizi düzenli olarak değiştirin.  Nemli göğüs pedlerinde kısa sürede bakteri gelişir.
  • Bebeğin oluşturduğu emme vakumunu keserek bebeğinizi hafifçe göğüs ucundan uzaklaştırın.  Parmağınızı bebeğinizin ağzının köşesine hafifçe sokarak bebeği geri çekin.
  • Göğüs ucunuza biraz süt sıkın ve bununla masaj yapın. Eğer mümkünse göğüs uçlarınızın açık havada kurumasına izin verin.

İsterseniz bu konuyla ilgili Uzman Tv videolarımı da izleyebilirsiniz;

OKUL SEÇİMİ KAPIDA!!!








Geçtiğimiz hafta sonu çok uzun zamandır takip ettiğim ve beğendiğim Tavsiye Evi'nde benim ve oğlum için çok yararlı olacağını düşündüğüm bir toplantıya katıldım. Fikrdenk , Ali Koç ve Tavsiye evi'nin ortak hazırladığı bu toplantının konusu '' Okul Kararı ''
Benim kafamda planladığım şekilde şu ana kadar Altuğ'u yetiştirmeye çalışıyorum. Özgür ama kuralları da olan bir düzende zorlanmadan büyümesini  planlamıyorum,istiyorum. Tabii ki benim şu an düşündüğüm şey bu. Bunun Altuğ okula başladığında değişeceğini söylüyor herkes:))
Çok fazla sınav  peşinde koşmamasını istiyorum. Ama bir o kadar da iyi bir eğitim almasını, sosyal yönünün güçlü olmasını istiyorum.Bunlar benim isteklerim. Altan da bunu sürekli hatırlatıyor:))
Altuğ 2.5 yaşından beri anaokuluna Sevgi Yumağına gidiyor. Genel anlamda oradan memnunuz. Altuğ mutlu, çok gelişti. Ama daha iyi olabilir mi,düşünmüyor değilim. Özellikle bu yıla kadar mutlu olabileceği, arkadaşlarıyla oyun oynayacağı bir yer olması benim için yeterliydi. Sevgi Yumağı da bu isteğimizi karşılıyor. O nedenle de şimdiye kadar rahattık.Şimdilerde acaba ilkokula gideceği okula bu seneden karar verip, başlatmalı mıyız? düşüncesi beynimi sürekli yiyordu.




Katıldığım bu toplantıda Sevgili Egitimpedia.com sahibi ve Eğitim konusunda uzman Olan Ali Koç, kafamdaki bazı taşların yerine oturmasına yardımcı oldu.Çok teşekkür ederim:))



Ben şunu düşünüyordum; Altuğ anaokulunda bir okula başlasın ve orada sürekli devam etsin. Belli bir ekolde de büyüsün.Ama Ali bey'in söylediği anaokulu, ilköğretimi ,liseyi ayrı ayrı düşünün.Okulu bir alternatif olsun ama tek tercih olmasın. Bu şu an için ''Eyvah Altuğ için okul bulamadım, yandım...'' endişemi hafifletti.İlk okul için daha iki senesi var.Onun için bu sene çok da telaş yapmadan rahat rahat okul bakacağım. Bu sene okul değiştirirsek eğer, devam edeceği ilkokul bile olmaya bilir. Belki değiştirir, belki de bu sene ki düzenle aynı şekilde devam edebiliriz.
''Okullarla konuşurken neler sormalıyız, nelere dikkat etmeliyiz?'' sorularımızın karşılığında mutlaka vereceğimiz okulun müdürüyle tanışmamızı, çocuğumuzun öğretmeni hakkında bilgi almamızı söyledi.Ve bu öğretmenin mutlaka 1. sınıf okutmuş olmasına dikkat etmeliymişiz. Doğru ama,düşünsenize hiç 1.sınıf okutmamış olan bir öğretmenle olsa çocuğunuz. Sıkıntılı olabilir..Öğretmenleri ise okulun çevresindeki park, bahçelerden istibarat alabileceğimizi söyledi. Doğru:)) Parkta aynı yaşta oyun oynayan annelerle okul açılmasına yakın her halde en çok konuşulan konu okul ve öğretmendir..
Okul seçerken evimize yakın olmasının da çocuk için yararlı olabileceğini de paylaştı Ali Bey.Bu bizim için en önemli sıkıntı şu sıralar. 2 yıldır fena gitmede daha ne kadar devam edecek bilmiyorum..

Okullar hakkında konuştuğumuzda kafamda olan okullar hakkında hep iyi şeyler söylediler. Böyle olmasını da bekliyordum.Bu bende biraz ferahlık yarattı:)
Alternatiflerimin arasında Fransız okulları da vardı ama bu kararımdan geçen yılbaşında bazı nedenlerden dolayı vazgeçtim.Şimdi yenilikçi, dil eğitimine ağırlık veren ve oğlumun seveceği bir okul bulmak en büyük hedefim. Kafamda olan ilk okul Meraklı Çocuk..
En kısa sürede eşimle birlikte gidip görüşeceğiz, bakalım :))

Bu toplantıya beni davet ettiği için Fikirdenk'e,misafirperverliği için Tavsiye Evi'ne ve engin bilgileriyle ve bıkmadan sorularımızı cevaplayan Ali  bey'e çok teşekkür ederim:))