9 Mayıs 2014 Cuma

Adli Tıp Uzmanından ihmal ve istismarı önleyecek altın öneriler!


Çocuk kaçırılma ve öldürülme olaylarında yaşanan artış toplumda korkuyu beraberinde getirdi. Adli Tıp Profesörü Prof. Dr. Sevil Atasoy çocuklarını koruma konusunda ebeveynlere önemli hatırlatmalarda bulunurken sorunla mücadelede topyekûn hareketin şart olduğunun altını çiziyor. Atasoy, çocukları korumanın en etkili yolunun onlarla sağlıklı iletişim olduğunu da belirtiyor.




Üsküdar Üniversitesi Şiddet ve Suçla Mücadele Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü aynı zamanda da Rektör Danışmanı olan Prof. Dr. Sevil Atasoy, son dönemlerde yaşanan ve toplumu yasa boğan çocuk kaçırılma ve öldürülme olaylarına ilişkin önemli bilgiler verdi.
Çocuk ihmal ve istismarının önüne geçmek için birey ve tüm kurum kuruluşların hep birlikte hareket etmesinin şart olduğunu ifade eden Atasoy, ihmal ve istismarı yapan kişilerin genelde tanıdık failler olduğu hatırlatmasında bulundu.
Kurban çocukların katillerini genelde tanıdığına vurgu yapan Atasoy, failin daha çok o kişinin akrabası, komşusu, ebeveynin iş arkadaşı, boşanmış ebeveynlerde annenin ya da babanın sevgilisi olabildiğini söyledi. Atasoy, bu kişilerin her iş kolun ve sosyo-ekonomik yapıdan da olabileceğini kaydetti.
İhmal ve istismara karşı çocukları koruma görevinin aile ve ondan sorumlu kurumların görevinin yanında tüm resmi kurum ve kuruluşların, daha önemlisi toplumun tüm bireylerinin olduğunu hatırlatan Atasoy ailelere de çok önemli önerilerde bulundu.
Çocuğa öğretilmesi gerekenler!
-          Yabancılardan kesinlikle yiyecek ve hediye almamalı.
-          Eğlenceli de olsa bir yabancının peşine takılıp gitmemeli.
-          Yabancı birinin otomobiline kesinlikle binmemeli.
-          "Köpeğimi kaybettim, bana yardım eder misin?" "Otomobilimdeki kedileri görmek ister misin?" "Aracımı kullanmak ister misin?" gibi tekliflere kesinlikle uymamalı.
-          Biri onu otomobiline sokmaya çalışırsa bağırmalı ve kaçmalı.
-          Mayonun örttüğü kısımlara dokunan bir yabancıya "Hayır" demeli ve he men uzaklaşmalı.
-          Kendisini rahatsız eden ya da kişisel sorular soranı mutlaka aileden birine söylemeli.
-          Evden, bahçeden, parktan, arkadaşın evinden ayrılırken mutlaka aileye haber vermeli.
Atasoy tüm çocuklara adını, adresini, alan kodu dahil telefon numarasının ezberletilmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.
-          Tehlike anında mahallenizde hangi komşuya gideceğini öğretin.
-          Yalnız kalabilecek kadar büyükse, kapıyı kilitlemesini ve kapıyı çalan kişiye evde yalnız olduğunu söylememesini tembihleyin.
Ailesiyle sağlıklı iletişim kuramayan çocuk tacizcisini de anlatamaz!
Çocukla etkili iletişimin ihmal ve istismara karşı etkili koruyucu unsur olduğunu ifade eden Atasoy, çocuğa, hassas şeyleri rahatça, çekinmeden, korkmadan, utanmadan konuşabilecek güveninin verilmesi gerektiğini belirtti.
Çocuğu korumanın en etkili şekli onunla iletişimdir diyen Prof. Dr. Sevil Atasoy son olarak da şu hatırlatmalarda bulundu.
-          Aileler, çocuğun gidebileceği yerleri sınırlandırmalı.
-          AVM, park, genel tuvaletler gibi mekânlarda gözetimsiz bırakmamalıdır.
-          Araç ya da puset içinde kesinlikle, bir dakika bile olsa yalnız bırakmamalıdır.
-          Evde çalışan kişiler, bakıcı ve dadılar çok ciddi biçimde araştırılmadan işe alınmamalıdır.  –
-          Evde yalnız kalabilecek kadar büyükse, her zaman kapıyı kilitli tutmasını ve kapıyı çalan kişiye kesinlikle evde yalnız olduğunu söylememesini tembihleyin.

JOHNSON’S BABY ANNELER GÜNÜNÜ FOTOĞRAF YARIŞMASI İLE KUTLUYOR


Bebeğinizin Bir Yıllık Johnson’s Baby Ürünleri Hediye!
Johnson’s baby anneler gününe özel fotoğraf yarışması ile bebeğinizle en güzel fotoğraflarınız sadece anılarda kalmasın…
Johnson’s baby’nin facebook  sayfasındaki Johnson’s baby fotoğraf yarışması uygulamasına bebekleri ile en güzel fotoğrafını yükleyen anneler,  çok özel bir anne bebek fotoğraf albümü ile birlikte1 senelik Johnson’s baby ürünlerinden oluşan hediye paketi kazanma şansı yakalıyor.
Facebook kullanıcısı anneler, 5 – 21 Mayıs tarihleri arası www.facebook.com/johnsonsbabyturkiye ücretsiz facebook sayfasına girerek, birbirinden neşeli rengarenk çerçevelere bebekleri veya bebekleri ile birlikte çekilmiş fotoğraflarını yükleyerek yarışmaya katılabilecekler. Yarışmanın sonunda en beğenilen 50 fotoğrafın sahibi anne, seçilen 50 fotoğrafın yer aldığı Johnson’s baby fotoğraf albümü ile ödüllendirilirken, fotoğrafları en çok beğenilen 3 anne ise 1 senelik Johnson’s baby ürünlerinden oluşan bakım seti kazanacak.
100 yılı aşkın süredir bebek bakım sektörünün önde gelen markası olan  Johnson’s baby, bebek ve yetişkinlerin ciltlerine uygun yüksek kalite ürünler geliştirerek, tüm dünyada annelerin güvenle kullandığı ve çocuk doktorlarının önerdiği bebek bakım markasıdır.
Daha fazla bilgi için: www.facebook.com/johnsonsbabyturkiye

LISTERINE® TOTAL CARE ile 6 Etki 1 Arada






Çoklu fayda sağlayan ilk Listerine®!

  100 yılın üzerindeki geçmişi ile Dünya’da ve Türkiye’de en çok tercih edilen ağız bakım ürünü LISTERINE®, en önemli 6 etkiyi birleştiren ilk sıvı ağız bakım ürünü LISTERINE® TOTAL CARE ile artık Türkiye’de tüm marketlerde...

“6 Etki 1 Arada” koruması ile çoklu fayda sağlayan ilk sıvı ağız bakım ürünü LISTERINE® 
TOTAL CARE:

Komple ağız hijyeni sağlar
Çürüğe karşı dişleri güçlendirir
Dişin doğal beyazlığını korumaya yardımcı olmak için tartar birikimini önler
24 saat ferah nefes sağlar
Diş etlerinin sağlıklı kalmasını sağlar
Plak oluşumunu azaltır

Gün boyu yemek yemek, elimizi ağzımıza götürmek gibi pek çok yolla bakteriler ağzımıza girer.  Bu bakteriler çoğalarak dişlerde birikir ve bakteri plağı oluşturur.  Bakterilerin oluşturduğu bakteri plağı; diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve ağız kokusunun başlıca nedenidir.  Bu bakteri plağından korunmak için sadece dişleri fırçalamak yetmez.
   Bakteriler diş fırçasının ulaşamadığı her yerdedir. LISTERINE® TOTAL CARE, diğer Listerine® çeşitlerinde olduğu gibi 4 esansiyel yağ içeren özel formülüyle ağzın tümünde bakteri plağı ile savaşarak etkin koruma sağlar. Kötü ağız kokusuna neden olan bakterilere etki ederek, nefesi tazeler ve uzun süre ferahlık verir. 

Çürüğe neden olan asitli içeceklere karşı tam koruma sağlar!

 Florür içeren özel içeriğiyle LISTERINE® TOTAL CARE diş minesini güçlendirir, dış etkilere karşı dişi daha dayanıklı hale getirir ve çürüğe karşı dişleri korur. Diş minesi erozyonunun en büyük sebeplerinden biri, dişlerin tüm yüzeylerine ulaşan asitli içeceklerdir.  Diğer florürlü ağız bakım ürünlerinden farklı olarak LISTERINE® TOTAL CARE, dişlerin tüm yüzeylerine ulaşır.  Diş minesinin etkili bir şekilde kendini onarabilmesini sağlar.

LISTERINE® TOTAL CARE, diş taşı oluşumunu azaltmak ve dişin doğal beyazlığını korumak için tartar birikimini azaltan özel bir içeriğe sahiptir. Leke oluşumunu önlemek için plak ve tartar birikimini azalttığı klinik olarak kanıtlanmış olan LISTERINE® TOTAL CARE, dişlerin daha temiz ve parlak olmasını sağlarken dişin doğal beyazlığını korur. 

Fırça ve diş ipinin ulaşamadığı alanlarda etkili olan LISTERINE® ürünleri günde 2 kez fırçalamadan sonra kullanıldığında komple ağız sağlığını korur.  Sadece bir kullanımda bakterilere karşı etkisini gösteren LISTERINE® komple ağız bakımı sağlar ve diş fırçalama sonrası ağızda kalan bakteri plağının yüzde 70’e kadarını temizler. 

www.listerine.com.tr 

ERA Kolejlerinde İlk yardım Eğitimi



  
    
    


 Anne babalar ilk yardım öğreniyor, çocuklar eğleniyor!..

 Gelecek odaklı, inovatif 4x5 eğitim sistemini uygulayan ERA Kolejleri’nde ilk yardım eğitimleri verilmeye başlandı. Etkinlikte, Uzman İlk yardım Eğitmeni Aliye Çakır tıkanma durumlarında ne yapılması gerektiğini anlattı.

Era Kolejleri’nde başlayan EducaERA etkinlikleri ilk yardım eğitimleri ile başladı. Geçtiğimiz hafta okulun Kartal kampüsünde başlayan eğitimde anne-babalar, basit ev kazalarına karşı uygulamalı ilk yardım tekniklerini Uzman İlk yardım eğitmeni Aliye Çakır ile birlikte öğrenirken çocuklar da müzik ve etkinlik stantlarında eğlenceli saatler geçirdi.
Seminerde Eğitmen Aliye Çakır, “İlk yardım eğitimi, ebeveynlerin alması gereken en önemli eğitimlerden biridir; çünkü çocuklar oyunla-öğrenme çağında türlü kazalarla karşılaşabilirler” dedi. Özellikle yemek yerken tıkanma sorunlarında yapılacakların altını çizen Çakır şunları söyledi:
”Tıkanma, solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdırİki türlü tıkanma vardır. Az da olsa, bir miktar hava geçişinin olduğu duruma kısmi tıkanma denir. Kısmi tıkanma durumunda; kişi öksürür, nefes alabilir, konuşabilir. İlk yardım olarak, kişiye dokunulmaz ve öksürmeye teşvik edilir.
Hava girişinin tamamen engellendiği tam tıkanma durumunda ise nefes alınamaz, kişi acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak Heimlich Manevrası yapılır.”
Uzman Aliye Çakır, Heimlich Manevrası’nde ne yapılacağını da maddeler halinde şöyle sıraladı:
  • Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir.    
  • Bilinci kontrol edilir.
  • Sırtına iki kürek kemiği arasına 5-7 kez vurulur.
  • Cismin çıkıp - çıkmadığı ağız içerisinden kontrol edilir.
  • Çıkmadıysa, arkadan sarılarak gövdesi kavranır.
  • Bir el yumruk yapılarak, başparmak çıkıntısı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yerleştirilir. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır.
  • Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır.
  • Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanır.
Bebeklerde tıkanma sorunlarında yapılması gerekenleri ise Eğitmen Aliye Çakır şöyle anlattı: “Önce bebek, ilk yardımcının bir kolu üzerine yüz üstü yatırılır. Başparmak ve diğer parmakların yardımıyla bebeğin çenesi kavranarak yüzüstü pozisyonda öne doğru eğilir. Baş-çene pozisyonu korunarak gövdesinden aşağıda bir pozisyonda tutulur. Varsa bir sandalyede oturarak uygulanmalıdır. 5 kez el bileğinin iç kısmı ile bebeğin sırtına, kürek kemiklerinin arasına hafifçe vurulur. Diğer kolun üzerine başı elle kavranarak sırtüstü çevrilir. Yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakılır. Çıkmadıysa başı gövdesinden aşağıda olacak şekilde sırtüstü tutulur. 5 kez iki parmakla göğüs kemiğinin alt kısmına karın baskısı uygulanır. Yabancı cisim çıkana kadar devam edilir. Tıbbi yardım istenir. Bebek çok küçük ise ve karından baskı uygulanamıyorsa bebekler için yukarıda anlatılan uygulamalar yapılır. Ancak diğer hallerde bebeklerde yapılan uygulamalar bilinci kapalı erişkinlerde yapılan Heimlich Manevrası uygulamaları ile aynıdır.”
Ücretsiz yapılan EducaEra İlk Yardım Eğitimi bu Pazar da Era Koleji Beylikdüzü ve Kartal Kampüsleri’nde tekrarlanacak. Gün boyunca anne babalar eğitim alırken, çocuklar da konserde şarkılar söyleyecek, dans atölyesinde dans edebilecek, yüz boyama, kum tablo gibi stantlarda etkinliklere katılacak.


Beylikdüzü Kampüsü
Tarih      : 10-11 Mayıs Cumartesi/Pazar 2014
Saat       : 11:00 – 15 :00
Katılım  : Katılım ücretsiz ve sınırlı sayıdadır.
LCV       : Gülay Hanım- 0 212   852 98 05  
Adres    : Atatürk Mahallesi Adnan Kahveci Bulvarı 6/0 Esenyurt 34510
                İstanbul

Kartal Kampüsü

Tarih      : 10-11 Mayıs Cumartesi/Pazar 2014
Saat       : 11:00 – 15 :00
Katılım  : Katılım ücretsiz ve sınırlı sayıdadır.
LCV       : Nüket Şenlioğlu- 0 530 108 19 12
Adres    : Esentepe Mahallesi Milangaz CadGülpınar Sok. No:15
       Kartal 34889  İstanbul