6 Haziran 2014 Cuma

BABALAR BEBEKLERİNİN GAZINI ÇIKARMAYI ÖĞRENDİLER





BEBEĞİMİZİ YIKADIK



BABALAR BEBEKLERİNİN ALTINI DEĞİŞTİRMEYİ ÖĞRENDİLER…





Bebeklerde İlk Yardım


Ne kadar dikkatli ve bilinçli olsanız bile bebeğinizin başına gelebilecek kazaların hepsinden onu korumanız çok zor. Ancak, kaza olduğu zaman durumun gereğini bilip uygulayarak, ciddi yaralanmalarını önlemeniz mümkün. 
Bebeklerde en sık karşılaşılan kazalar nelerdir?
Bebeklerde en sık karşılaşılan kazaların başında yabancı cisimlerin yutulması veya solunum yollarına kaçırılması gelir. Özellikle emekleme dönemiyle, merakla ortalığı karıştıran çocuklar ufak cisimleri burun ve ağızlarına götürürler. Yine sıcak sular ve cisimlerle oluşan yanıklar, kimyasal madde içilmesi, elektrik çarpması bu dönemin sıkça görülen ev kazalarındandır.
Kaza karşısında aileler ne yapmalıdır?
Buruna kaçan cisimler çıkarılmaya çalışmadan önce doktora götürülmelidir. Zira üst solunum yollarında alternatif ağız ve diğer burun deliği gibi bölümler açıkken, bilinçsiz müdahale ile daha derine itilebilen yabancı cisimler boğulmaya yol açabilir.
Elektrik çarpması sırasında kesinlikle bebeğe dokunmayın. Bebeğiniz hala elektrik kaynağıyla temasta olabilir. Bu durumda ona dokunursanız elektrik size de geçer.Mümkünse elektrik kaynağını kapatın. Eğer mümkün değilse, elektrik geçirmeyen plastik veya tahtadan yapılmış bir araç kullanarak elektrik kaynağını bebekten ve kendinizden uzaklaştırın. Bebeği elektrik kaynağından uzaklaştıktan sonra solunumunu ve nabzını kontrol edin Bebeğiniz baygınlık veya yüzünün solması gibi şok belirtileri gösteriyorsa onu yatırın. Başı gövdesinden biraz alçakta, bacakları ise yukarıda olsun.
Yanıklarda yanan bölgeyi serin suya sokun. bebek ağrı duymayıncaya kadar yarım saat kadar devam edin. Soğuk uygulamadan sonra hafif dokunmalarla kurulayın. Ağrının uygulamaya rağmen geçmemesi durumunda derhal bir uzmana başvurun.
Ailelerin kazaların oluşmasını önlemek için alabileceği tedbirler nelerdir?
Her türlü yanıcı, yakıcı madde ve yutulma sonrası boğulmaya neden olabilecek cisimler, ilaçlar, kimyasal maddeler çocukların ulaşabilecekleri yerlerden uzak tutulmalıdır. Ancak Çocukların ev kazalarına karşı, ailelerin alabileceği en büyük önlem, temel ilkyardım bilgilerinin verildiği güvenilir bir kurumdan, konusunda uzman hekimlerce verilen uygulamalı ilkyardım eğitimi kurslarına katılmaktır. İlkyardım sadece okunarak öğrenilebilecek bir konu değildir.
İlk yardım çantasındaki malzemeler acil durumlarda nasıl kullanılmalıdır?
İlkyardım ciddi bir iştir. İlkyardım çantasında bulunması gereken malzemeler ve nerede, nasıl kullanılacağı ancak bu konuda eğitimli biri tarafından uygulanması çok daha yararlıdır. Ancak bu konuda bilgi almak isteyen ailelerbizimklinik.com ve internationalhospital.com ilkyardım bilgileri bölümünden daha ayrıntılı bilgi alabilirler

Pedagog arkadaşımız Duygu Çalışır Bugün Annelik Yolunda Hamile Kursunda Bizim konuğumuzdu








Bugün Pedagog Duygu Arkadaşımız konuğumuzdu. Anne-bebek-baba ilişkisi ve kendi doğum ve oğlu ile ilgili deneyimlerini bizimle paylaştı.Yararlı bir gündü. Sizler de Pedagog arkadaşımız Duygu’nun yazdığı yazıları okumak için ;
http://www.mavipedagoji.com ziyaret edebilirsiniz……

Bebeğiniz Dünyayı Tanırken Keyif Alsın

Bebekler 3.–4. aydan itibaren nesnelerle ilgilenmeye başlarlar. Nesnenin ne olduğunu tanımaya çalışırlar. Bu dönemde nesneleri tanımak için kullanılan organ ağızdır. Bu nedenle bütün bebekler ellerine geçeni ağızlarına götürürler. 9. aydan itibaren nesnelere daha bilinçli olarak ilgi gösterirler, nesneleri iter, istendiğinde göstermeye çalışırlar. 1 yaş civarında ise nesneleri resimlerinden tanımaya, kitaptan resim göstermeye başlarlar.
Bu gelişim süreci içerisinde bebeğin dünyayı tanıması, çevresini keşfetmesi için gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra nesneleri ağzına götürmesine, onlara dokunmasına fırsat vermek gerekir. 3. aydan itibaren evin bölümlerini gezmek, her odada neler olduğunu anlatmak, odadaki eşyaları tek tek tanıtmak, onlara dokunmasına izin vermek bebeğin nesneleri tanımasını sağladığı gibi dil gelişimini de hızlandırır.
1 yaş civarında nesnelerle birlikte onların resimlerini de göstermek, hayvan, taşıt gibi nesnelerin seslerini çıkarmak, eşyaların ne işe yaradıklarını anlatmak (“bu masa, masada yemek yiyoruz”, “bu bardak, bardakla su içiyoruz” şeklinde) gibi oyunlar oynanabilir.
Sadece kapalı mekanlardaki, ev ortamı içerisindeki nesneler değil dışarıdaki nesneleri de tanıması için çeşitli durumlar yaratmak bebeğin dünyayı keşfini eğlenceli hale getirir. Dışarı çıkıldığında ağaçları, çiçekleri göstermek, onlara dokunması için fırsat tanımak bebeğin hoşuna gidecektir. Sokakta gördüğünüz hayvanları, taşıtları bebeğe göstermek, seslerini çıkarmak bebeğin ilgisini çekecektir. Denize ayaklarını sokmak, kumları ellemek, çimenlere oturmak bebeğin görsel ve dokunsal yollardan öğrenmesini destekleyecektir.
Oyuncaklarla oynarken, nesneleri tanıtırken onları yalnızca isimlendirmek yerine aynı zamanda renklerini, şekillerini de söylemek bebeğin hem dil, hem de kavram gelişimini destekler.
Anne Babalara Öneriler:
Sesli oyuncaklar vererek, nesnelerin seslerini çıkararak işitsel öğrenmesini destekleyebilirsiniz.
Yatağının kenarına renkli yumuşak nesneler koyup bunlara bakmasını, dokunmasını, keşfetmesini sağlayabilirsiniz.
Bir nesnenin farklı renklerini göstererek renkleri tanıtabilirsiniz (örneğin, “mavi topunu at, kırmızı arabanı ver” gibi)
Tanıdığı nesneleri kitaplardan göstermesini isteyebilirsiniz.
Dokunmalı, sesli kitaplardan nesneleri tanıtabilirsiniz.
Kitapta gördüğü nesneleri kendi üzerinde, oyuncaklarında ya da eşyalarında
http://www.mavipedagoji.com alıntıdır..(Pedagog Duygu Çalışır’ın yazısı…)

Bir çocuk bakıcısında kontrol etmeniz gereken 10 şey

Çocuğunuzun iyi ellerde olduğunu bilerek dışarıda güvenli bir gece geçirin.
Çocuk bakıcılarıyla ilgili bilmeniz gerekenler…
1. Yaşı ve iki yaşından küçük bebeklerle ilgili tecrübesi. Bebeğinizi asla 16 yaşından küçük bir çocuk bakıcısıyla yanlız bırakmamanız gerekir.
2. Başka kimim için çalışmış. Referanslarını sorun ve bunları arayıp kontrol etmekten çekinmeyin. Çocuk bakıcısı için nereye bakmanız gerektiğini bilmiyorsanız, yakınınızdaki bir kreş iyi bir başlangıç noktası olabilir. Kreş kullanmıyorsanız, kullanan bir arkadaşınıza sorun.
3. Çocuğunuz hakkında neler hissettiği. Küçük çocuklarla ilgili olarak konuşun ve ailesi hakkında soru sorun ve sıcak ve sorumlu bir yaklaşımı olduğundan emin olun. Düzenli bir şekidle çocuk bakıcılığı yapacaksa, gelip çocuğu yatırmanıza yardım etmesini isteyin, o zaman kendisini iş yaparken de görme imkanı elde etmiş olursunuz.
4. İlk yardım deneyimi ve kriz durumlarında neyi nasıl yapacağı.
5. Çocuğa bakarken ne yapmayı düşündüğü. Çocuğu yatırma rutinini konuşun ve çocuğunuz uyuduktan sonra neler olacağıyla ilgili kesin kural koymaktan çekinmeyin. Çocuğunuza bakarken alkol kullanmasını veya eşini veya arkadaşlarını davet etmesini veya telefonu kullanmasını istemediğinizi net bir şekilde belirtin.
Çocuk bakıcınızın bilmesi gerekenler
6. Yeni yürüyeninizin rutini ve uyandığında yapılması gerekenler. 
Ek yiyecekler, aşağıya inmek, yatmadan önce hikaye anlatmakla ilgili kuralların üzerinden bir kez daha geçin.
7. Çocuk bezleri, temiz pijama ve mamaların nerede bulunduğu.
8. Güvenli uyku ile ilgili kurallar. İsterseniz Tatlı ve Güvenli Uyku makalemizin çıktısını alıp, okuması için verebilirsiniz. Sonra bunu çocuk odasının kapısına asın.
9. Yeni yürüyeninizin ihtiyaçları ve örneğin ışığın açık kalmasını sevip sevmediği, yanına verilmesini en çok sevdiği ayıcıkları, gecenin ortasında bir şey içmek isteyip istemediği veya uyuyana kadar dönencesinin çalması gibi rahat alışkanlıkları.
10. Önemli telefon numaraları, danışmaya ihtiyacı olduğunda irtibata geçebileceği yerler. Bir yedek numara da bırakın (komşu, arkadaş veya akraba).

BABYSHOWER PARTİ OYUNLARI

Süt iç! 
Malzemeler: Yeterli sayıda biberon ve süt.
Oyun: Biberonlar sütle doldurularak masaya yerleştirilir. Herkes masanın çevresinde diz çökerek dizilir ve ellerini arkadan birleştirir. ‘Başla’ denildiğinde biberonları ağızlarıyla alıp, başlarını yukarı dikerek içmeye başlarlar. Biberonu düşüren ya da ellerini birbirinden ayıranlar oyun dışı olur. Sütü en kısa sürede bitiren oyunu kazanır. 
Sonuç: Bol bol kahkaha!
Mamayı tahmin et! 
Malzemeler: Milupa kavanoz mamaları, kağıt ve kalem. 
Oyun: Kavanozların etrafı, üzeri okunamayacak şekilde kağıtla kaplanır ve hepsine birer numara verilir. Hangi numarada ne içerik olduğunu sadece hakem bilir! Kavanozlar elden ele, koklayarak ve tadarak gezer. Herkes hangi numarada ne içerik olduğunu not alır. Tüm kavanozlar bitince içindekiler açıklanır. En çok kavanozu doğru bilen oyunu kazanır. 
Sonuç: Bol bol kahkaha! Ayrıca bebeğinizin mamalarıyla da önceden tanışmış olursunuz.
Anne karnını tahmin et! 
Malzemeler: İp ve makas.
Oyun: Herkes karnınızın çapının ne kadar olduğunu tahmin edip, o uzunlukta bir parça ip keser. Herkes kestiğinde, ipleri birer birer karın çevrenizde ölçerler. (Genellikle ipler o kadar büyük kesilir ki kesen kişi şaşırır, anne de karnını daha büyük hissetmeye başlar.) En çok yaklaşan oyunu kazanır.
Sonuç: Bol bol kahkaha!
Bebeği çiz!
Malzemeler: Herkese birer kitap, kağıt ve kalem. 
Oyun: Herkes kitabını başının üzerine ve onun da üzerine kağıdını koyar. Bebeğin resmini, başının üzerindeki kağıda 1 dakika içinde çizer. Sonra resimler yan yana dizilir ve oylamayla en güzel resim seçilir. 
Sonuç: Bebeğinizin en güzel sürrealist karikatürleri onu bekliyor!
Onlar da bebektiler 
Malzemeler: Dostlarınızın yanında getirdiği bebeklik resimleri, kağıt ve kalem. 
Oyun: Bebeklik resimleri yan yana dizilerek numaralandırılır. Herkes hangi bebeğin, kim olduğunu kendi kağıdına yazar. En çok sayıda doğru bilmiş olan oyunu kazanır!
Sonuç: Bol bol kahkaha!

BABYSHOWER PARTİSİNDE;


Bebeğinizin Hediye Listesi

Bu partinin en önemli özelliklerinden biri de, bebeğinizin günlük ihtiyaçlarının, aynı düğün hediyeleri gibi arkadaşlarınız tarafından paylaşılması. Genellikle Batı ülkelerinde yapılan bu uygulama, bebeğinize aynı hediyeden gereksiz yere fazla sayıda alınmasını önlemek ve size hediye almak isteyen arkadaşlarınızın bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmesini sağlamak için çok uygundur. Böylece doğumdan sonra 4 tane banyo seti ve gereğinden fazla bebek eldiveni sahibi olmak yerine, herşey kendi zevkinize ve hazırladığınız listeye göre düzenlenmiş olacak. Ayrıca bazı bebek mağazaları, bebeğinizin hediye listesi uygulaması yapıyor. Bunlardan birini tercih ederek mağazadan beğendiğiniz ürünleri kendi listenize ekleyebilirsiniz. Mağazalar, hediyeler alındıkça kendi şubeleri arasında listenizi güncelleyebiliyor.
Hatıra defteri

Partinin en güzel hatıralarından biri olacak bu deftere katılan herkes yazı yazabilir. Dostlarınız partiyle ilgili düşüncelerini ve bebeğiniz için beslediği güzel dilekleri tüm içtenlikleriyle bu deftere yazabilirler.
Bebek Pastası 

İkram edeceğiniz menüde en şık ve şirin görünen parça pastanız olmalı. Kendi ellerinizle en az bebeğiniz kadar tatlı bir pasta hazırlayabilir ya da bebek konseptinde süslenmiş, tasarım pastalar yapan mağazalardan dilediğiniz bir tasarımı seçebilirsiniz.
Anne Koltuğu 

Partinin starı olarak, partinin en özel koltuğunda oturmalısınız. Koltuğunuzu çeşitli süslerle, balonlar ve tüllerle süsleyebilir, tepesine de bir şemsiye takabilirsiniz. “Shower” yani “duş” kelimesinden gelen bu geleneğe göre anne, şemsiyenin altında oturarak ona yağdırılan hediyelerini açar. Partinin yapılacağı oda ve kapı da parti dekoruna göre süslenebilir.
Dostlarınız için özel hediyeler

Unutmayın ki, sizin için çok özel olan bu partiyi daha da özel kılan dostlarınız olacak! Bu günü her zaman hatırlamaları için, vaktinizi ve enerjinizi değerlendirebilir ve onlara kendi elinizle hediyeler hazırlayabilirsiniz.
Mesela Ebru Hanımın Bebeği Zeynep için hazırladığımız babay shower partisinde Dostları için hediyelerini kendisi hazırlamış; ‘‘Her davetli için birer tane Küçük Kalp şeklinde mumluk ve birer bebek çorabı aldım. Çorapların içine lavanta doldurarak, ağızlarını diktim ve şirin mi şirin koku kesesi oldular! Onlara pembe renkte kadife keseler hazırladım ve iki hediyeyi de içine koyarak kurdeleyle fiyonkladım. Hediyelerime herkes bayıldı!” Siz de önerilerinizi bize yazarak paylaşabilir ve farklı fikirler verebilirsiniz.
Fotoğraf makinesi 

Herkesin bebekleri güldürmek için yaptığı garip şekiller ve mimikler vardır. Bu surat hareketlerini bir ekip olarak canlandırabilir ve ileride bebeğinizin çok gülmesine neden olabilirsiniz.
Kamera

Partiyi kayda almak dışında aranızda, doğumundan sonra bebeğinizi uyutmak için ona ninniler söyleyebilecek ya da ağlarken onu susturmak için klipler çekebilecek gizli yetenekler olabilir.

Rahat ve sağlıklı bir doğum için neler yapmalı?



İyi bir eğitim sonunda doğuma hazırlanan ve doğumun nasıl olacağını öğrenen anneler, bilgi ve özgüven sahibi olurlar. Ayrıca zamanı geldiğinde kendi vücudunu ve doğum sancılarını da kontrol edebilir. Doğumunuzun rahat ve hafif geçmesi için uygulayabileceğiniz bazı önemli detaylar var.
•Doğuma yaklaştığınız dönemde daha çok sıvı gıdaları tercih edin. Bağırsaklarınızın boş olması doğumu kolaylaştırır. 
•Kimi zamanlarda, doğumdan bir kaç gün önce vücudun bağırsakları temizlemesinden dolayı ishal meydana gelebilir. 
•Hamilelik döneminizde nerede doğum yapacağınıza karar vermeniz önemlidir. 
•Doktorunuzla yada doğum yapacağınız hastane personeliyle önceden görüşerek kendinizi ve bebeğinizi kontrol altına almalısınız.
•Doğum yaklaştıkça hafif işler yapmalı ve daha çok dinlenmelisiniz. 
•Yoga yapabilirsiniz çünkü sizi hem zihinsel hem de fiziksel olarak doğuma hazırlar. Yoganın kas ve nefes kontrolü üzerindeki etkisi kanıtlanmıştır. 
•Bir uzman gözetiminde kol, bacak ve sırt kaslarınızı çalıştırmak için havuza girebilirsiniz. Ayrıca bu aktivite genel sağlığınız ve fiziksel hazırlıklarınızla da birleştirilebilir. 
•Bebeğinize şarkı söyleyin! Duygularınızı bebeğinizle bu şekilde paylaşarak, gerçek bir iletişim kurabilirsiniz. 
•Hastaneye gitmeden önce ılık bir duş alın ve rahatlayın.

EMZİRME DÖNEMİNDE ANNE-BEBEK İLİŞKİSİ

Doğumun gerçekleşmesiyle hem anne hem bebek için önemli iki dönem başlamış olur;
Anne için loğusalık dönemi, bebek için süt çocukluğu dönemi.
Bebeğin doğumdan birinci yaşın sonuna kadarki dönemde annesiyle kurduğu iletişim onun biyolojik gereksinimlerini karşılamanın yanında sosyal ve psikolojik olarak da daha sonra kuracağı ilişki ve iletişimin ilk örneklerini, ilk çekirdeklerini oluşturur.
Bu nedenle annenin bu dönemde bebeğin ihtiyaçlarını geciktirmeden karşılaması ona yakın ve ilgili davranması bebekte sevgi ve güven duygularının ilk tohumlarını filizlendirir.
Annenin herhangi bir nedenle(fiziksel ya da psikiyatrik bir hastalık, ekonomik, toplumsal, ailesel nedenler vs.) bu sevgi ve güven duygusunu oluşturacak şekilde davranamaması çocukta daha sonraki yıllarda da devam edecek bir sevgi arayışına ve güvensizlik duygusuna yol açabilir. Bu nedenle bazı psikiyatri otoriteleri bu dönemi Temel güven-Temel güvensizlik dönemi olarak adlandırmışlardır.
Bebek bu dönemde tümüyle anneye bağımlı durumdadır. Yani tüm ihtiyaçları ancak anne tarafından (ya da anne yerine geçen kişi tarafından) karşılanabilir durumdadır. Bebeğin bağımlılığına karşılık anne de bebeğine bağlıdır. Bu bağlılık ve bağımlılık anne ve bebek arasında ruhsal olarak bir kilitlenme oluşturur. Bu karşılıklılığın bir tarafında annenin vericiliği, bakıcılığı, koruyuculuğu diğer yanında bunlar olmazsa hayatını sürdüremeyecek durumdaki bebeğin bağımlılığı yatar. Anne ve bebek arasında erken fiziksel ve görsel iletişim bu bağlılığı kolaylaştırır. Sevgi davranışları okşamak, öpmek, kucaklamak ve gözünü dikerek bakmak şeklindeki davranışlar anne ile bebek arasındaki etkileşimi devam ettirmeyi kolaylaştırır. Bu nedenle de doğumdan sonra makul olan en kısa sürede anne ve bebeğin fiziksel teması sağlanması yararlıdır. Emzirme bir yönüyle bebek için biyolojik ve fizyolojik olarak ideal beslenme şeklini oluştururken diğer yandan psikolojik olarak da son derece gerekli ve yararlı olan anne-bebek arasındaki yakın fiziksel teması sağlar.
İlk aylarda sadece fizyolojik ve biyolojik olan bağımlılığın 3-6 ay arasında psikolojik boyutu öne çıkmaya başlar. Her ihtiyaç duyduğunda yanında beliren, altını temizleyen, karnını doyuran, onu terden, soğuktan, sıcaktan, ağrıdan koruyan birinin varlığı bebekte kendisinin güvende olduğu duygusunu oluşturur ve anneye bağlanma kuvvetlenir. 6. aya gelindiğinde bu bağlanma duygusu öylesine yerleşmiştir ki ortaya zaman zaman belirgin olarak algılanan anneden ayrılma korkusu çıkar. Bu bağlanma duygusu yerleştikten sonra annenin yitimi çocukta ağır ruhsal çökkünlük belirtilerine(bebeklik depresyonu) ve daha uzun sürerse kişilik gelişiminde önemli örselenmelere neden olabilir (Kişiliğe yerleşen bu zedelenmeye ya da psikolojik yaraya temel güvensizlik duygusu diyoruz).
Bebeklik Dönemi bağlanma Süreci:
Doğum-2. Ay: Bebek bu dönemde anneyi kokusundan ve sesinden tanır. Yabancıya 
tepki vermez. Çevresindekilerle yakınlığı arttırma çabaları görülür.
2-7 Ay: Bu dönemde bebek herkesin ilgisini çekmekten hoşlanır. Ebeveynlerinden 
ayrıldığında stres belirtileri göstermez. Bu evre bebeğin çevresindekilere yönelik güven duygusu geliştirmeye başladığı evredir. Bebek davranışlarının diğer insanları etkilediğini ve gereksinimlerinin bu insanlar tarafından karşılanacağını anlamaya başlar. Bununla birlikte kendisine en yakın algıladığı ve ona doyum sağlatan bakım veren kişi önemli bir rol oynamaya başlar.
7-24 Ay: Bu dönemde bebekte ayrılık ve yabancı kaygısı görülür. Bakım veren kişi 
çevreyi keşfetme sürecinde güvenli bir temel rol oynamaya başlar.

Doğum Sonrası İçin Yararlı Bilgiler

Alt temizleme
İlk 3-4 ay temizlik için sadece ıslak pamuk kullanın. 
Her temizlemeden sonra mutlaka bez ya da havlu ile kurulayın. 
Kuruladıktan sonra pişik kremini bolca sürün, kalın bir tabaka olacak şekilde. Sebamed, Bübchen, Nivea iyi. 
Eğer pişik olursa Sebamedin pişik tedavi edici kremi var (special healing cream). Isıtılıp soğutulmuş zeytinyağı da çok iyi tedavi ediyor. 
İlk başta hangi bezi kullandıysanız hep onunla devam edin. Bez değişikliği de pişik yapabiliyor. Prima new baby iyi. Sıvı kakayı alt tabakaya geçiriyor ve bebeği rahatsız etmiyor. 
Emzirme
Emzirme ilk zamanlar biraz ağrılı olabiliyor. Zamanla geçiyor. 
Lansinoh marka çatlak kremi meme çatlakları için bir numara. Çatlak olmasını beklemeden her emzirmeden sonra sürebilirsiniz. Tamamen doğal bir ürün, emzirmeye de engel değil. Lansinohu her türlü deri yaralanmaları için de kullanabilirsiniz. Pişik için kullanırken biraz sulandırmak gerekiyormuş. 
Süt bol olsun diye bir sürü kilo yapıcı şeyler yedirmeye çalışacaklar. Sütü en çok bollaştıran şey sıvı almak. Bol bol su, fazla tatlı olmayan evde sıkılmış meyve suyu, komposto için. 
Emzirme anne ile bebek arasındaki en özel an. Mümkün olduğunca emzirme sırasında bebekle baş başa olmaya, göz göze gelmeye çalışın. 
En rahat emzirme pozisyonlarından biri yatarak emzirme. 
Doktorlar her seferinde 10’ar dakika süreyle iki memeden de emzirmeyi öneriyorlar. Ancak bebek emiyorken onu memeden çekip diğer memeyi vermek çok uygun değil. İstediği kadar emsin. Doyunca kendisi bırakacak zaten. Her seferinde bir memeden emzirseniz de olur. 
Mutlaka süt pompası kullanın. Emzirme bittikten sonra kalan sütü pompa ile çekin. Bu hem içerde kalan sütün birikip rahatsız etmesini engelleyecek hem de düzenli sağma olduğu için sütü arttıracak. Ameda’nın lactaline pompası var elektrikli, kiralanabiliyor. Satın almak isterseniz el pompası kullanın. 
Sağdığınız sütü özel kabında ya da poşetinde derin dondurucuda saklayabilirsin. 
Uyku
İlk günden itibaren gece gündüz kavramını öğretebilirsiniz. Bunun için gündüz aydınlık, gece de loş yerde uyutun. 
Kırkı çıktıktan sonra kendi odasında yatırabilirsiniz. 
İki ay içerisinde uykusu düzene girer. 
Bunların dışında
Kendinizi çok yorgun, tuhaf, bebek size ait değilmiş gibi hissedebilirsiniz. Bütün bunlar çok normal. Zamanla yeni duruma alışıyorsunuz. 
İyi bir çocuk doktoru bulun. Memnun olmadığınızı hissettiğinizde mutlaka değiştirin. 
* Gaz sancısı için aktardan adaçayı yağı (acı elma yağı) alın. Bebişin ayak tabanına bir damla sürüp çorabını giydirin. Çok güzel gaz çıkartıyor. 
* 9 ay boyunca güvenli ve korunaklı bir ortamdan çıkıp dış dünyaya uyum sağlamak bebekler için çok kolay olmuyor. Kendini güvende hissedebilmesi için bebeğin anne ile sıkça temas halinde olması gerekiyor. 
* Mümkün olduğunca yatağında ya da beşiğinde yatırarak uyutun, kucakta ya da ayakta sallanmaya çok çabuk alışıyorlar. 
* Özellikle gündüzleri sesli ortamda uyutmaya alıştırın. Sonrasında rahatlık oluyor. 
* Doktorlar emzik kullanımını onaylamıyor ama emme bebek için en temel refleks ve ihtiyaçlardan biri. Ayrıca güvende ve huzurlu hissetmesini de sağlıyor. 
* Sterilizasyon aletleri ürünlerin kullanım sürelerini uzatıyor ayrıca 4 dakikada steril ediyor. Kaynatma ürünlerin kullanım süresini kısaltıyor. 
* Bebekler bazen anlayamadığımız nedenlerden dolayı huzursuz oluyor ve ne yaparsanız yapın sakinleşemiyor. Böyle bir durumda komik gelecek ama elektrik süpürgesi ya da fön makinesi çalıştırın. Bu sesler bebekleri sakinleştiriyormuş (ben denemedim, deneyenlerden duydum. Ayrıca bu yöntem ilk 3 ay için geçerli) 
* Bebeği yıkadıktan sonra mutlaka emzirin çünkü susamış olacaktır. 
Kolay gelsin.

DOĞUMA ve DOĞUM SONRASINA HAZIRLIK KURSU


Bebek bekliyorsunuz,sizi kutluyoruz…..

Keyifli ve heyecanlı bir dönemin başındasınız!!!!!!Mutlaka merak ettiğiniz ve endişelendiğiniz çok şey var. Biz bunların cevabını bulmanızda size yardım etmek ,destek olmak istiyoruz….
Bu kurs ile daha bilinçli ve keyifli bir hamilelik dönemi geçirmenize yardımcı olmak, kontrollü ve kolay bir doğum yaşamınıza yardımcı olmak ve güvenli ve sağlıklı bir doğum ve sonrası için bu programı hazırladık…
Anneler kadar babalar da bu macerada heyecanlılar..Babaların da heyecanını paylaşmak,eşlerini anlamalarını sağlamak ve annelere destek olmanın yollarını bulmaları konusunda yönlendirmek ve anne-baba adaylarının arasındaki ilişkiyi güçlendirmek başlıca hedeflerimizdir……

HAMİLE KURSUNDA RAHATLAMA -NEFES EGZERSİZİ YAPARKEN








Gonca Hanım, her dersin sonunda rahatlama nefes egzersizini yaptırıyor.Anne ve baba adayları bu egzersizle rahatladıklarını ifade ediyorlar..

HAMİLE KURSUMUZUN HAZİRAN SINIFI MEZUN OLDU





Bugün Bebeimgeliyor Hamile Kursumuzun Haziran sınıfı anne ve baba adayları mezunlarını verdi.
Kursun sonunda tüm anne ve bba adaylarıyla sıcak ilişkiler kurduk. Ve bu derslerin bitmemesini istiyoruz.
Benim ve Gonca’nın en çok etkilendiğimiz ve yaptığımız işin doğru olduğunu anladığımız; kursumuza katılanlarında bizimle aynı duygu ve düşünce içerisinde olmaları..
Şimdi ise kursiyerlerimizin bebişleriyle beraber buluşacağımız Anne-bebek-baba toplantında..Eylül ayında hep beraber toplanacağız. İşte o zaman anlayacağız, yaptığımız eğitimlerin ne kadar yararlı olduğunu..

ANNEMİN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLADIK:)





Bakıcı seçiminde püf noktalar


Anneler ve babalar çocuğun en yakın çevresi olarak gelişim sürecinde anahtar konumundadır. Ama değişen yaşam koşulları, daha küçük yaşlardan itibaren çocuğun bu yakın çevresine “bakıcı/dadı/çocuk bakım ve eğitim elemanları” nın dahil olmasına sebep olmuştur. Zor bir deneyim olan “doğru kişiyi” bulma konusunda destek olabilmek için bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz;
——————————————————————————–

Bakıcıya Karar Vermek
• Bazen çocuğunuza bakmak konusunda aile büyükleri (anneanne-babaanne vb.) de destek olabilir. Bu kişilerin çocuğa bakmaya gerçekten istekli ve uygun olduğundan emin olunmalı, mümkünse çocuğun kendi evinde bakılması istenmeli ve çocuğun bakımı/eğitimi ile ilgili tüm beklentilerin açık bir şekilde, anne baba bir aradayken paylaşılmalıdır.
• Böyle bir olanak yoksa bir bakıcı bulmak gerekecektir. Evi çekip çevirecek, temizlik, yemek, ütü gibi işler için mi, çocuk bakımı için mi, yoksa her ikisi için mi bir kişi aranıyor buna karar vermek gerekir. Burada mümkünse çocuğun kendi evinde bakılması önceliğine yer verilmelidir. Çocuk için yaşamındaki düzen önemlidir. Kendi odasından, oyuncaklarından ve evinden ayrı kalmamasına, kendini güvende hissetmesine dikkat edilmelidir.
• “Bu kişi yatılı mı olacak?” Koşullar gerektirmiyorsa, bakıcının yatılı kalması talep edilmemelidir. Bakıcının yatılı çalışması gerekiyorsa, çocukla akşamları anne babanın ilgilenmesi önemlidir. Ayrıca, çalışan kişinin sosyal ortamından ve ailesinden sürekli ayrı kalması onun açısından da çok sağlıklı değildir. 
Önceliklerin Belirlenmesi
Anne baba uygun bir aday arayışına geçmeden önce bakıcının nasıl olması gerektiği konusunda önceliklere karar vermelidir. “Kaç yaş civarı olmalı? Kaç yıllık deneyimi olmalı?” Görüşmeler sırasında kullanabilecek bir liste oluşturulmalıdır. 
Her ailenin çocuklarına bakıcı ararken belirledikleri özellikler farklıdır. Bunlardan bazıları:
• Çocukları sevmesi, sevgisini gösterebilmesi 
• Sabırlı olması
• Oynamaktan hoşlanması
• Bakıcılığı mesleği olarak kabul etmesi
• Temiz, düzenli ve dürüst olması
• Sevecen ve güler yüzlü olması 
• Aynı anda birkaç işi takip edebilmesi
• Beklenmedik olaylar karşısında soğukkanlılık göstermesi ve durumu yönetme becerisine sahip olması
• Talimatları takip edebilmesi 
• Aile yaşantısının düzenli olması
• Dakik ve elinin çabuk olması 
• Yeniliğe ve değişime açık olması, sabit fikirli olmaması, 
• Sorumluluk sahibi olması 
• Çocuğu ya da işe devamını etkileyecek bir rahatsızlığının olmaması
• Sigara içmemesi
Görüşmeler
Karar vermeden önce mümkün olduğunca çok aday ile görüşülmeli. Daha önceki işlerine yönelik sorular sorulmalı ve çocuk bakımı ile ilgili anlayışlarına yönelik bilgiler alınmalıdır. Görüşmelerin bir kısmına çocuğun da dahil olması ve bu süreçte iletişimlerinin gözlenmesi önemlidir. Daha sonra referanslar ile görüşülmelidir.
Bakıcının sık değişmesi çocuk üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bundan dolayı bakıcı adayları ile görüşürken ileriye dönük planları üzerinde konuşulmalıdır. Çocuklar yetişkine bağlanır ve onunla duygusal bağ kurar, bebeklik döneminde sık sık değişen bakıcılar çocukları olumsuz etkileyebilir. Her defasında yeni birine alışmaya çalışmak çocuk için de, anne baba için de yıpratıcı bir süreçtir. 
Bakıcıya karar vermeden önce mümkünse evinde ziyaret edilmeli, kendi çocukları varsa onlarla ilişkisi gözlemlenmeli. Kendi çocukları ile olan iletişimi, fikir vermesi açısından çok değerlidir.
Deneme süresi
Bakıcının çocuk ile kuracağı iletişimin anne baba tarafından gözlemlenmesi, mümkün olduğunca anne babanın bakım/iletişim tarzına yaklaşılması, beklentilerin net olarak anlatılması/ gösterilmesi ve bunların sonunda bir değerlendirme yapılması önemlidir.
Bu sürede “Ev kuralları” hakkında konuşulmalıdır. Çocuğun günlük rutini, izleyebileceği TV programları, istenmeyen bir davranış yaptığında uygulanması gereken yöntem, acil durumda aranması gereken kişiler, önemli telefon numaraları…
Karar verdikten sonra aşamalı olarak günün belirli saatlerinde evden ayrılarak çocuğun çocuk bakıcısına alışması sağlanmalı. Bakıcıdan becerisinin/kapasitesinin üzerinde beklenti içinde olunmamasına dikkat edilmeli ve ona kendi evindeki gibi rahat edebileceği bir ortam yaratmaya çalışılmalı. Çocuk bakıcılığı çok önemli meslektir. Ailedeki herkesin çocuk bakıcısına sevgi ve saygıyla yaklaşması önemlidir.
AÇEV

Çocuk Bakıcısı (Dadı) Arayan Ailelere Öneriler

“Çocuk bakıcısının görevi, hayatını size ve ailenize adamak, sizin hayatınızı yaşamak değil; çocuğunuza belirli saatler içerisinde bakmaktır. Onun da kendi hayatı ve ihtiyaçları olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi ve mutluluğu, bakıcısıyla olan olumlu iletişiminize bağlıdır.”
Çocuk Bakıcısıyla İyi İletişim Kurmanın Yolları;
Sevgili Anneler babalar; 
Çocuğunuzun bakıcısıyla olan olumlu veya olumsuz iletişiminiz, dolaylı olarak çocuğunuzu da etkileyecektir. Eğer bakıcının sizinle iletişimi çok iyiyse, sizi ve çocuğunuzu seviyorsa; bunu bir iş olarak görmeyecektir aksine çocuğunuzla ilgilenmek onu mutlu edecektir. Bu nedenle çocuğunuzun bakıcısıyla iyi iletişim kurmanız çok önemli ve bunun yolları şöyle sıralanabilir;
Tüm annelik görev ve sorumluluklarınızı bakıcıya bırakmayın 
Öncelikle çocuk bakıcısı yerine çocuğumu emanet edecek, profesyonel bir uzman (Çocuk Bakım Ve Eğitim Uzmanı) arıyorum diyerek işe başlamalısınız. Sonra ise bu uzmanın hayatını size adayacağını düşünüp tüm annelik görev ve sorumluluğunuzu ona bırakmak yerine; onu saatler içinde çocuğunuzla ilgilenecek ve gelişimini destekleyecek bir uzman olarak görün.
Eğitimli kişileri tercih edin ve şartları beraber belirleyin. 
Araştırmalar, 0-6 yaşın çocuğun gelişimi ve eğitimi için çok kritik bir dönem olduğunu ve bu dönemde çocuğun gelişimini en üst düzeyde gerçekleştirebilmesi için onunla ilgilenecek kişinin eğitimli olması gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle sizin bütün şartlarınızı kabul eden, düşük ücretle çalışan eğitimsiz bir bakıcı yerine eğitimli birini tercih edin ve şartları beraber belirleyin. Bakıcının görev ve sorumlulukları, size ve onun içinde bulunduğu şartlara göre değişiklik gösterecektir. Her iki tarafı da mutlu edecek şartları karşılıklı anlayış ve fedakarlıkla belirleyin.
Bakıcıya hak ettiği maaşı ödeyin 
Çocuğunuzun bakımıyla ilgilenecek uzmana talep ettiği maaşı verin ya da hiç işe almayın. Çünkü bakıcıyı düşük maaşla çalıştırmanız onun motivasyonu olumsuz etkileyecektir. Bakıcının sigortasını yapmadığınız için, en azından ona hak ettiği maaşı vermeniz gerekir.
Fırsat buldukça çocuğunuzla siz zaman geçirin 
Bakıcı, yatılı veya gündüzlü çalışsın elinizden geldiği kadar çocuğunuzla siz zaman geçirin. Çocuğunuzun annesinin siz olduğunu unutmayın. Çocuğunuzla sürekli bakıcı ilgilenirse çocuğunuzla duygusal annelik bağını kuramazsınız. Bu nedenle akşamları ve hafta sonlarını çocuğunuzla birlikte geçirin ve bakıcıya kendine zaman ayırması ve dışarı çıkması için izin verin. Kendine yeteri kadar zaman ayıran bakıcı; mutlu bir şekilde eve dönecek, çocuğunuza daha iyi ilgi gösterip işini severek yapacaktır.
Çocukla ilgili kararları beraber alın 
Çocuğunuz en çok bakıcıyla zaman geçireceği için, bakıcı çocuğunuzun ilgi ve ihtiyaçlarını sizden önce o fark edebilir. Mesela “kitapları karıştırmaya başladı, ona eğlenceli çocuk kitapları alabiliriz” gibi önerilerde bulunabilir. Çocuğunuzla ilgili önerilerini dinleyin ve çocuğunuzla ilgili bir karar almadan önce onun da fikrini alın ve onu dışlamayın. Bu, yaptığı işe saygı duyguğunuz mesajını verir ve bakıcının daha hevesli çalışmasını sağlar.
Sevdiklerini görmesi için yeterli zaman verin 
Bakıcıya ailesini ve sevdiklerini görmesi için yeterli zaman verin. Eğer ailesi şehir dışındaysa 2 hafta da bir uzun izin verin. Çünkü 6 gün boyunca çalışan ve evden dışarı çıkmayan bir insanın psikolojisi bozulur ve performansı düşer. Kendine ve sevdiklerine yeteri kadar zaman ayıramayan bakıcı somurtkan bir yüzle çocuğunuzla ilgilenecek ve bu da çocuğunuzu olumsuz etkileyecektir.
Onunla sohbet edin ve dertleşin 
Bakıcının mutluluğu eşittir çocuğunuzun mutluluğudur. Bu nedenle bakıcının hayatında neler oluyor, onu mutsuz eden bir sıkıntısı var mı? Bunları anlamak için fırsat buldukça onunla sohbet edin ve yapabileceğiniz birşey varsa ona yardım etmeye çalışın.
Onu ailenin bir ferdi gibi görün Çocuk bakıcısını ailenin bir ferdi gibi görün ve onu akrabalarınızla çocuğunuzun özel öğretmeni olarak tanıştırın, yaptığı işe saygı duyun ve bakıcı diye küçümsemeyin. Bunu davranışlarınızla, beden dilinizle ve sözlerinizle samimi bir şekilde gösterin. Örneğin özel bir yere gittiğinizde(akşam yemeği, sinema vb) ailenin bir ferdi gibi onu da davet edebilirsiniz. 

Ona Jest yapın 

O sizin en sevdiğiniz insana çocuğunuza bakıyor. Bu para kazandığı bir iş de olsa, böyle kutsal bir işi yaptığı için sevilmeyi ve değer görmeyi hak ediyor. Bu nedenle ona değer verin ve özel günlerini (doğum günü, yılbaşı vb) jest yaparak hatırlayın (hediye vermek gibi). 

Onu taktir edin 
Çocuğunuzun gelişimine yaptığı katkılardan dolayı ona teşekkür edin. Hiçbir zorunluluğu yokken fazla çalıştıysa veya sizin için artı birşey yaptıysa, bunu mutlaka ödüllendirin; ekstra para ödeme, hediye alma ve en önemlisi güler yüzle içten bir teşekkür gibi.
Sen dili yerine “ben” dilini kullanın 
Yaptığı yanlışları “ben” diliyle yapıcı bir şekilde açıklayın. Sizi rahatsız eden bir davranışı varsa, yargılayıcı bir dil kullanmak yerine “ bunu yapman beni üzüyor ve ben işteyken aklım evde kalıyor” gibi ne hissetiğinizi ve bu davranışının nelere yol açtığını onu kırmadan açıklayın. Herkes hata yapabilir önemli olan hataların yapıcı bir şekilde açıklanması ve düzeltilmesi için bir şans verilmesidir.
Kendini geliştirmesi için onu eğitim kurslarına gönderin Çocuğunuzun bakımıyla ilgilenecek insanı kendini çocuk gelişimi ve eğitimi alanında geliştirecek kurslara gönderin. Özellikle bakıcının bir Pedagogtan eğitim alması çok faydalı olacaktır. Çünkü Pedagog çocuğunuzun özelliklerine uygun tavsiyelerde bulunarak; çocuğun gelişimini daha iyi nasıl destekleyebilir bu konuda bilgi verecektir. Bunun yanı sıra bakıcıyı hafta sonları bu alanla ilgili kurslara ve seminerlere katılması için teşvik edin.
Ona değer verin 
Çocuk bakıcısını fabrikada çalışan bir işçi gibi görmeyin. Ne eviniz bir fabrika ne de çocuğunuz bir üründür. Çünkü çocuk bakımı fabrika işi değil, sevgi işidir. Eğer onu bu işi sevmesi için motive etmezseniz, bunu iş olarak görür ve çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını karşılamak dışında gelişimini desteklemek için artı bir çaba harcamaz. Zaten bu konuda empati kurduğunuzda bunu daha iyi anlarsınız. Unutmayın herşey karşılıklı ve ne ekerseniz onu biçersiniz. Çocuğunuzun bakıcısını sevmeniz ve değer verimeniz, çocuğunuzun mutluluğunun anahtarıdır.
Bunlar çocuğunuzla ilgilenecek kişiyle iletişiminizde faydalı olacağını düşündüğüm konulardı. Şimdi ise bu kişiyi seçerken nelere dikkat etmelisiniz bundan kısaca bahsetmek istiyorum.
Çocuk Bakıcısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler
Bakıcının; “Çocuğunuzun bakımı ve eğitimiyle ilgilenecek doğru insanı bulmak için sağduyunuza güvenin ve kalbinizin sesini dinleyin.”
Çocuk sevgisi ve samimiyeti Çocuk bakıcısı seçerken; dikkat edilmesi gereken tek kriter bakıcının samimiyeti, isteği ve çocuk sevgisidir. Dünya kadar referansı olsun, çocuğunuza ısınmadıysa ve hevesli görünmüyorsa seçiminiz doğru değil demektir. Bunu ilk görüşmede aldığınız elektrikten anlarsınız. Eğer çocuk bakıcısı size şartlarını açıklıyor, taleplerde bulunuyor ve çok soru soruyorsa; bu onun iş ciddiyetini ve saminiyetini gösterir. Sırf işi almak için her şartınızı kabul ediyorsa bir kere düşünmek gerekir. 

Eğitimi 

Eğitime gelince, eğer çok istekli ve çocukla iletişimi çok iyiyse 0-2 yaşa kadar bakıcının eğitimli olmaması bir derece kabul edilebilir çünkü ilk yaşlar bakım ağırlıklıdır. Fakat 2 yaştan sonra çocuğunuzun duygusal, sosyal, fiziksel, zihinsel gelişim ihtiyaçlarını eğitimsiz biri karşılayamayacağı için bu alanda uzman biriyle çalışmanız daha doğru olur.
Referansı ve Deneyimi 
Referans önemli ama şart değildir. Referansı yok diye bir bakıcıyı işe almamak yanlış olur. Referans, çalıştığı kişiyle iletişimi gösteren öznel bir açıklamadır ve sizi yanıltabilir. Örneğin bakıcının çalıştığı aile, ona iyi davranmamış ve haksızlık etmişse, olumsuz refarans verir ve bunu dikkate almanız doğru olmaz. En iyi referans bakıcının kendisidir. Çok iyi referansları olsun; sizle çalışınca bunların gerçek olmadığını ya da hiç referansı olmasın; sizle çalışınca aslında beklediğinizden daha iyi olduğunu görebilirsiniz. Önemli olan bakıcının ruh hali ve çocuk sevgisidir. Bunu almak için sağduyunuza güvenin ve ona bir şans verin.
Psikolojisi ve Kişiliği 
İşe almayı düşündüğünüz kişinin kendisiyle barışık, sevecen, güler yüzlü, samimi olması ve hayatında psikolojisini olumsuz etkileyen önemli bir problemin olmaması da çok önemlidir. Bunu anlamak için Pedadogtan yardım alın. Pedagog görüşme sonunda psikolojik açıdan bu kişinin çocuğunuza bakmak için uygun olup olmadığını size açıklayacaktır.
İletişimi ve Performansı 
Hem çocuğunuzun hem de sizin bakıcıyı sevmeniz ve samimi hissetmeniz gerekir. Fakat bazen bakıcı çok profesyonel de olsa çocuğunuzun ya da sizin elektrikleriniz uyuşmaz. Bunu anlamak için işe almayı düşündüğünüz kişiye bir günlük ekstra ücret ödeyerek, evinizde misafir edip, tam bir günü ve akşamı beraber geçirmelisiniz. Böylece hem bakıcının performansını, hem de ailenize uyumunu görmüş olursunuz ve ona göre karar verirsiniz. Bakıcıda sizin ailenizde ve o ortamda olmaktan mutlu hissediyor mu onu görmüş olur. Bu iki taraf içinde çok faydalı olacaktır.
Bunlar faydalı olacağını düşündüğüm birkaç kriterdi. Önemli olan onun doğru insan olup olmadığını bütün bunları değerlendirerek sizin hissetmenizdir. Bu konu da kalbinize ve sağduyunuza güvenin; içinizden gelen sese kulak verin.
Çocuğunuzu emanet edeceğiniz en uygun insanı bulmanız ve ona hak ettiği değeri vermeniz dileğiyle…

Yazan: Pedagog Sevil Gümüş – Kurucu,Aile ve Çocuk Danışmanı (GebelikveAnnelik.com)

İKİZ ANNESİ OLMAK ZOR İŞ!!

Gebe kadın bir bebek düşüncesindeyken birden ikiz bebekleri olacağını öğrenince telaşlanması olağandır. Çünkü bir bebek için düşünülen planlar artık iki bebek için yapılmaya başlanmalıdır. Anne adaylarının bir kısmı doğacak olan bebeğin ihtiyaçlarını gidermek için gebeliğin son aylarını beklerken bazı annelerde gebe olduklarında öğrendikleri andan itibaren ihtiyaç listesini hazırlamaya başlarlar. İkiz bebek bekleyen annelerin olması gerekenden daha önce doğum yapmaları beklenir. Bu nedenle ikiz anneleri belirlenen doğum tarihinden daha önce bebeğin tüm ihtiyaçlarını giderecek durumda olmalıdırlar.
Bir bebeğin anneyi ne kadar yorabileceği bilinirken, iki bebek olduğunda neler yaşayacağınızı düşünerek kendinize bebekler dünyaya gelmeden bol bol vakit ayırın. İkizleri emzirmek oldukça güç olabilir. Sizin için iki yöntem önerilmektedir. Isterseniz bebeklerinzin ikisini aynı anda emzirebilir ya da birini emzirdikten sonra bir diğerine geçebilirsiniz. Bebeklerinizin ikisini de kucağınıza alın, bacakları dışa dönük gelecek şekilde kucağınıza yatırın. Daha sonra bir memenizi birine, diğer memenizi de ötekine verin. Bu şekilde emzirmeye başlayın. Bu işlemi yaparken sık sık bebekleri diğer memeyi emmesi için değiştirin. Bebekleri aynı anda emzirmeniz halinde zamandan da tasarruf edeceksinizdir. İkizleri aynı anda emzirmek size zor geliyorsa onları tek tek emzirmeyi deneyin.
Bazı annelerin sütleri az olduğundan bebeklere mama takviyesi yapabilirler. Bu şekilde bebeklerinizi biberonla emzirmeniz gerekecektir. İsterseniz biberonla gıda alımını da aynı anda yapabilirsiniz. Bebeklerinizin ikisinide düz bir zemine yatırın ve başlarının yüksekte olmasını sağlamak için başlarının altına bir yastık koyun. Daha sonra da biberonları ellerinize alın ve bir elinizle birini beslerken, diğer elinizle de diğer bebeğinizi besleyin. Bu işlemi de ayrı ayrı yapabilirsiniz. Bu şekilde bebeklerinizle tek tek daha iyi ilgilenmeniz de olasıdır.
Ikiz bebekleri aynı anda banyo yaptırmak zor olabilir. Bebeklerinizi aynı anda banyo yaptırabilmeniz için sizin de katılımınız gereklidir. Küvetin içine girerek bebeklerinizi kucağınıza alın ve hep birlikte banyo yapmaya başlayın. Bu tarzda yapılan banyolar oldukça uzun sürebilir. Bu nedenle ikizlerinizi tek tek yıkamanız daha avantajlı olacaktır. Bir bebeğiniz uyurken diğerini yıkayabilir ve diğeri uyuduğunda da onu yıkayabilirsiniz. Bir keç haftalık olan bir bebeği sık sık yıkamak zorunlu değildir, bu nedenle onları silebilirsinizde.
Ikiz bebek anneleri oldukça fazla yorulurlar. Evde yalnız olmadığınız zamanlarda bebeklerle başkalarının ilgilenmesini sağlayın. Örneğin annaanne ya da babaanne evde bulunduğunda bebeklerle ilgilenmelerini sağlayın. Eşinizin evde olduğu zamanlarda yapmanız gereken her şeyin yarısını onun da yapmasını sağlayın. Bu arada eşinizin sürekli aynı bebekle ilgilenmesine izin vermeyin, bu şekilde diğer bebek eşinize uzak kalır ve sürekli sizi yanında isteyebilir.
Yenidoğanlar geceleri sık sık uyanabilirler. Bu nedenle özellikle ikiz anneleri bir çok geceyi uykusuz geçirir. Geceleri bebeklerinizin birinin ihtiyaçlarını karşılarken uygulamaların aynısını diğerine de tekrarlayın. Bu şekilde gece boyunca sık sık uyandırılmak zorunda kalmazsınız. Ikiz bebek sahibi olmanızdan dolayı evinizin doğum yapmadan önceki düzende olmasını beklemeyin. Bu nedenle yemeklerinizi hazır olanlardan seçin, evinizin bakımında size yardımcı olması için bir yardımcı edinin. Böylece bebeklerinizle ve kendinizle ilgilenmek için daha çok zamanınız olacaktır. Özel işlerinizi bebekleriniz uyurken yapın ya da onlar uyurken sizde dinlenin.
Aynı anda çılgınlar gibi bağıran iki bebekle birden ilgilenmek olanaksız gibidir. Bu nedenle sizib bir kişi olduğunuzu ve bu yüzden aynı anda iki bebekle birden ilgilenemeyeceğinizi bebeklerinizin anlamasını sağlayın.
İkizler bebeklik dönemlerinde oldukça yaramaz ve birbirleriyle hiç anlaşamayacakmış gibi görünsede ilerleyen günlerde oldukça iki iyi dost olurlar. Bu nedenle yaşadığınız bu zor durumların bir gün biteceğini unutmayın.
İkizlerin bir kısmı birbirlerine oldukça benzerken bir kısmı da çok az benzeyebilir. Birbirlerinin aynısı olan bebeklerin bakımı daha zordur. Biraz önce hangisini yedirdiğinizi anlamanız zor olabilir. Bu nedenle bebekleri ayırabilmek için onların üzerinde bir işaret olmasını sağlayın ya da farklı giydirin.
Bebeklerinizin ikiside birer melek olmayacaktır, mutlaka içlerinden biri yaramaz olur. Bu nedenle her türlü oluşuma hazır bulunmalısınız. İkiz bebek sahibi olan diğer ailelerle ilişkiler kurun ve onlardan tavsiyeler isteyin. Bu şekilde yapılan yardımlaşmalar size olumlu faydalar sağlayabilir.

EMZİRME VE PÜF NOKTALARI

Emzirmeye mutlaka doğumu izleyen ilk saatler içinde başlayın.

1.Emzirme sırasında rahat bir pozisyonda olmalısınız. Özellikle ilk haftalar saatlerce bu pozisyonda oturacağınız için rahat bir koltuk, ayağınız altına destek, kolunuzun altına yastık, rahatınız için ne gerekiyorsa yapın ve bebeğinizle paylaştığınız bu özel zamanın tadını çıkarın. 
2.Bebeğinizi sadece başı değil tüm vücudu size dönük olacak şekilde, göbek göbeğe temas ederek yatırın. Uygun pozisyon başarılı emzirmenin sırrıdır. 
3.Göğsünüzü alttan dört parmağınızla, başparmağınız üstte kalacak şekilde destekleyin. Parmaklarınız areola kısmına (kahverengi kısım) değmemelidir. 
4.Bebeğinizin ağzını açarak aranmasını sağlamak için üst dudağına ve ağız kenarına dokunun. Ağzını iyice açana kadar dudağına göğüs ucunuzla dokunmaya devam edin. 
5.Uygun kavrama: Göğüs ucu ve areolanın büyük kısmı bebeğin ağzında olmalıdır. İlk kavrama anında biraz acı olsa bile ritmik emmeye geçtikten sonra kavramayı hissetmeli fakat acı duymamalısınız. Canınız acımaya devam ediyorsa kavrama pozisyonda hata vardır, çatlak oluşmaması için bebeği göğüsten ayırıp tekrar doğru kavramasını sağlamalıyız. 
6.Emzirme düzene girene kadar her emzirmede iki göğsünüzü birden vermelisiniz. Bebeklerin çoğu 10-20 dakika boyunca emerler. Emzirme süresini belirleyen bebektir 
7.Bebeğin göğüsten ayrılmasını istediğinizde parmağınızı ağzının kenarından damağına doğru sokun ve dudakları gevşettiğinde yavaşça memeden ayırın.
8.Bebeğinizin gazını emzirme sonunda ve göğüs değiştirirken mutlaka çıkarın. Anne sütü alan bebekler ilk günlerde biberonla beslenenler kadar gaz çıkarmayabilir, sütünüz bollaştığında daha çok gaz çıkarmaya başlayacaktır. 
9.Emzirmeye her defasında farklı göğüsle başlayıp her iki göğsü de emzirin. Hatırlamak için sütyen askısına takacağınız bir çengelli iğne veya emzirme koltuğunun koluna bırakacağınız bir tülbent size yardımcı olabilir. 
10.Bebek her istediğinde emzirin. İlk ayında bebek dört saatten uzun uyursa uyandırıp emzirebilirsiniz. Bebeğin emme araları düzensiz olabilir. Süt bollaştıktan sonra bebekler genellikle 2-3 saat arayla, günde 8-10 kez emerler. 
11.İlk dört hafta bebeğinize sadece anne sütü vermeniz yeterli süt salgısının oluşması için çok önemlidir. Süt salgısı 4-6 hafta sonra bollaşacaktır. Bu dönemde hiç biberon veya emzik kullanmamak en uygunudur. 
12.Göğüslerinizin bakımı için her gün duş yapın ve göğüslerinizi sabun kullanmadan sadece suyla yıkayın. Gece -gündüz göğüslerinizi destekleyen ve sıkmayan bir sütyen takın. 
13.İyi beslenin. Yüksek protein, kalsiyum ve sıvı içeren, besleyici ara öğünleri olan bir diyetiniz olsun. Yağ ve şekeri az alırsanız siz de bebeğinizin sağlığına zarar vermeden eski kilonuza dönebilirsiniz. 
14.Dinlenmeyi, kendinize vakit ayırmayı ihmal etmeyin. Gün içinde bebeğiniz uyurken siz de kısa şekerlemeler yapın. 
15.Bebeğiniz yeterli beslendiğinin tek güvenilir göstergesi kilo alımıdır, ama ilk 48 saatini geçirmiş iyi beslenen bir bebek genellikle günde 4-6 kez bezini ıslatır, günde en az iki kez bazen her emzirmede kakasını yapar, ikinci haftasından sonra düzenli kilo alır.


Anne sütünü siz yokken bebeğinize verilmek üzere sağıp saklamanız gerekiyorsa:

1. Sağma işlemine başlamadan ellerinizin, göğsünüzün ve sağmak için kullandığınız malzemenin temiz olduğundan emin olun. 
2.Sağdığınız sütün saklama kabına mutlaka tarih etiketi yapıştırın. 
3.Sağdığınız süt oda sıcaklığında 4 saat, buzdolabında 5-7 gün, buzlukta 2 ay, derin dondurucuda 6 aya kadar saklanabilir. 
4.Soğutulmuş süt öğünlük porsiyonlar halinde birleştirilebilir ama önceden dondurulmuş süte taze süt eklenmez. Öğünden sonra artan sütler atılır. 
5.Soğutulmuş süt ılık suya daldırılarak ısıtılır, mikrodalga kullanılmaz! Süt donunca yağ tabakası üste çıkar, ısıttıktan sonra hafifçe çalkalayarak karışması sağlanır. 


Anne sütü nasıl artırılır:


Büyümenin hızlandığı dönemlerde birkaç gün boyunca sütünüzün bebeğinize yetmediğini, göğüslerinizin boşaldığı halde bebeğinizin emme isteğinin sürdüğünü, bebeğiniz sık sık emerek süt salgınızı arttırmaya çalıştığını fark edebilirsiniz. Göğüsünüz sık aralıklarla boşaltılması, sıvı alımına ve beslenmeye özen göstermek ve yeterince dinlenmek kısa sürede süt salgınızın bebeğin artan gereksinimini karşılayacak seviyeye gelmesine yetecektir.
1.Her iki göğüsü de her emzirmede 10-20 dk. emzirin 
2.Günde 9-12 kez, 2-3 saat arayla emzirmeye çalışın 
3.Bebeğiniz göğsünüzü tam boşaltmadan emmeyi keserse bebeğin başını vücudunu okşayın veya göğsünüze masaj yaparak salgıyı uyarın

kuzey büyüdü:)



Canım benim büyüdü, ablaları kuzeycik.. 2 tane de dişi çıktı. Yakında diş buğdayı yapacağız.
Ek gıdalara geçti,Kuzey.Elma püresi ile başladı…Annesi şimdi sebze çorbası yapıyor,mevsim sebzeleriyle..Evde günlük yoğurt yapacaklardı, en son konuştuğumuzda…Sanırım Kuzey tatlı değil de tuzlu gıdaları seviyor, aynı ablası Zeynoş gibi…

BEBEİMGELİYOR HAMİLE KURSUMUZUN 2. HAFTASI








Bu hafta 2. oturumu yaptık. Dğum ve emzirme konularını anlattık.Burçin arkadaşımızda anne-baba adaylarının çift fotolarını çekti..Olara anneler günü hediyesi ….inşallah memnun kalmışlardır..

KUZEY EK GIDAYA GEÇTİ








Kuzey ek gıdalara geçti.onun için 4-8 aylık bebeklerde ek gıdalara geçerken nelere dikkat edilmeli;konusu ile ilgili sizlerle bilgiler paylaşmak istedim:
• Bebeğinize ilk vereceğiniz gıdanın onun tarafından kabul edilmesini kolaylaştırmak istiyorsanız bu ilk adımı o açken atmalısınız. Vereceğiniz yiyeceği küçük bir çay kaşığına ya da parmağınızın ucuna yerleştirerek bebeğinizin dudaklarına değdirin. Bu yeni tattan hoşlanıp hoşlanmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Eğer yiyeceği diliyle iter ve bu tavrını ikinci denemeden sonra halen devam ettirirse onu daha fazla zorlamamanızı ve bu yeni yiyeceği bir daha denemeden önce 3-4 gün beklemenizi tavsiye ederiz.
• Yutma işlevinin gelişmemiş olması kaşıkla beslenmeyi güçleştirir. Bazı bebekler bu geçişi kolay yapamazlar ve kaşıkla beslenmeyi redderler. Geçiş döneminde çok sabırlı olmak gereklidir. 
• Yeni ve farklı gıdalara teker teker ve en az 3-5 gün ara ile başlanmalıdır. Yeni verilmeye başlanan gıdaların bebekte alerji ya da sindirim güçlüğü yaratmadığının anlaşılabilmesi için aynı anda birden fazla gıda başlanmamalıdır. 
• Yeni besinler önce az miktarda verilmeli zamanla miktar bir öğün oluşturacak şekilde artırılmalıdır.
• Her yeni gıdada bebeğinizin kakasında bazı değişiklikler olabileceğini bilerek fazla telaşlanmamalısınız.
• 12. ay sonuna kadar bebek için hazırlanan gıdalara tuz ve şeker ilave edilmemelidir.
• Bebeğe verilecek bütün yiyecekler taze ve katkısız olmalıdır. Kimyasal koruyucu madde içeren konserve ve katkı maddeli hazır yiyecekleri bebeğinizin beslenmesinde kullanmamalısınız. 
• Bebek için her öğün taze besin hazırlamalı ve bu besinleri oda sıcaklığında uzun süre bekletmemelisiniz.
• Diş çıkarma dönemi bebeğin iştahsız ve huzursuz olduğu zamanlardır. Bu dönemlerde bebek anne sütü veya biberon mamasını daha fazla almak isteyebilir. Kaşığı reddetme, bu dönemde karşılaşılabilen bir problemdir, ısrarcı olmamak gerekir. Doktorunuzla görüşerek bebeğinizin günlük besin ihtiyacını karşılayacak kadar beslenip beslenmediğini öğrenebilirsiniz.