23 Haziran 2014 Pazartesi

GEBELİKTE 3 AYLIK PERİYOTLARDA BEBEK GELİŞİMİ


1. TRİMESTERDE..

Bebeğin kalbi ilk 20 günde oluşup, 21. veya 22. günlerde atmaya başlar.
8. haftanın sonunda bebek, çenesini açabilir, dilini oynatabilir, hıçkırabilir, avcunu kısmen kapatabilir ve ayak parmaklarını esnetebilir.8. haftanın sonunda tüm organlar oluşmuş ve yerlerine yerleşmiş olur.
9. haftanın sonunda bebeğin cinsiyeti bariz bir şekilde belli olur.
Emmek, yutmak, nefes almak gibi daha ileri düzey hareketler 10. ve 12. haftalar arasında gerçekleşir ve bu dönemde bebeğin ağzında minik dişler çıkar.
Dördüncü ayın üçüncü haftasında eller tamamen oluşmuş ve tutma kabiliyetini geliştirmiş olur. Ayaklar tekme atabilir.Bebek 7,5–8 cm uzunluğa ve 28 gr ağırlığına erişir. Ses telleri tamamen gelişmiş olduğu için ''sessizce'' ağlayabilir.

2. TRİMESTERDE:

13. haftanın sonunda bebek, başparmağını ağzına götürebilir.
Ağız, bacaklar, dizler ve dirsekler devamlı hareket halindedir.
Kalp gelişimini tamamlar ve dakikada 140 kere çarpmaya başlar.
16. haftanın sonunda 14 cm uzunluğunda ve 170 gr ağırlığına erişen bebeğin kaşları, kirpikleri ve ince ince saçları oluşmaya başlar.Bu noktadan itibaren bebek, saatte 50 kere ya da daha fazla hareket eder.
16 haftanın sonunda bebeğin el tırnakları oluşmuştur.
20. haftanın sonunda bebek, annenin sesini duymaya ve ayırt etmeye başlar.
22. haftanın sonunda ciğerleri görevlerini yerine getirebilecek duruma gelen bebek nefes alabilir. Bu dönemde bebekler, ultrason da görüntülendiklerinde parmaklarını emiyor olabilir.

3. TRİMESTER:

27. haftanın sonunda bebeğin gözleri açılmaya başlar. Bu dönemde bebek, saatte 10 kere hareket etmektedir.
30.haftanın sonunda normal olarak bebeğin büyümesi duru ve baş, doğuma hazır olmak üzere aşağı iner.
31. haftanın sonunda bebeğin akciğerleri ve sindirim sistemi yeterince gelişmiş olur.
Bebeğin cildindeki kızarıklıklar ve kırışıklıklar azalır, kemikleri sertleşir.
35. haftada bebeğin duyma kabiliyeti tamamen gelişmiş olur. Son üç aylık dönemin sonunda bebek 3,5 kg ağırlığına erişir. Artık pek çok bebeğin kafası 2,5 cm kadar uzunlukta saçlara kaplı olacaktır.

Meme ucu yaralarında alınacak tedbirler:


* Emzirmeye devam edin.
* Emzirme pozisyonunuzu bir uzman ile birlikte kontrol edin.
* Sık sık,  ama daha kısa süreli emzirin.
* Çocuğunuza daha ilk açlık işaretinde meme verin, açlıktan huzursuzlaşıp kıpırdanmasına ve ağlamasına meydan vermeyin.
* Çocuğa meme verirken oluşan ağrıların azalması için, süt bırakma refleksini emzirmeden önce masaj yaparak harekete geçirmeniz avantaj sağlayabilir.
* Çocuğu göğsünüzden almak istediğiniz zaman daima, parmağınızla meme ile dudak arasındaki hava boşluğunu açın.
* Emzirdikten sonra biraz anne sütünü meme ucunuzun üstünde kurumaya bırakın.
* Meme ucuna sabun değmesinden kaçının.
*Fazla şiddetli ağrılar haline 24 saat süreyle sütü el ile sağabilir ya da pompalayabilirsiniz, mümkünse pompa setinin üzerinde yumuşak bir destek parçası kullanın.
* Göğüs koruyucular yalnızca istisnai hallerde tavsiye edilir.

EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME






Anne sütü bebek için uygun besindir. Sağlıklı bir anne günde ortalama 700-800ml süt salgılanması kadının normal gereksinilmesinden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir. Emziren anne; ek olarak enerji ve besin öğelerini diyetle alamazsa kendi vücudundan harcar. Bunun sonucu kendi sağlığı bozulur ve yeterince süt veremez. Bu nedenle annenin, bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir.

BESLENME ÖNERİLERİ:

Emziren annenin enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmesi gerekir. Ayrıca annenin su ihtiyacı artar. Çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır. Anne günde en az 10 su bardağı sıvı almalıdır. Sıvı konusunda en iyi tercih de sudur.
Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.
*Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yenilmelidir.
*Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur içeren yemekleri portakal, mandalina, domatesi maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitaminden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketebilirsiniz.
*D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emziren anne güneşlenmeye özen göstermelidir.
*Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.
*Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjilerinin yanı sıra demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu besinler tüketilebilir.
*Bebeğinizi sezeryan ile doğurduysanız ilk birkaç gün anesteziye bağlı olarak gelişen gaz sorununu en aza indirebilmek için, gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durmakta fayda vardır. Bunlar karnabahar, lahana, kuru baklagiller, çiğ sebze, soğuk şekersiz süt ve yoğurt gibi.
Tüm emziren anneler 4-6 aylık emzirme döneminde gaz oluşumunu engellemek için özellikle yemek yeme yöntemlerine dikkat etmeli; yemeklerini yavaş yavaş yemeli ve iyi çiğnemelidir. Bebek ve annede gaz oluşumunu engellemek adına diyette kısıtlamaya gitmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

EMZİREN ANNENİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR:

Meme başı çökmesi, çatlaması, ağrılı ve şiş göğüsler annenin süt vermesini güçleştirir ve sütün azalmasına yol açar. Bu nedenle; daha gebelik döneminde göğüsleri emzirmeye hazırlamak gerekir. Bu gibi durumlarda birtakım öneriler işinize yarayabilir:
1-Yaşamın ilk 4 -6 ayı bebeğin zihinsel ve bedensel açıdan sağlıklı olması için çok önemlidir. İlk 4-6 aylık dönemde anne sütü yeterli derecede D vitamini dışında bebeğe hiçbir şey verilmemelidir. Annenin huzurlu olması, dinlenmiş olması ve iyi beslenerek bebeğini emzirmesi sağlanmalıdır.
3-Sık sık isteyerek emzirme; meme bezlerini uyararak süt yapımını arttırır.
4-Emzirme döneminde kilo vermeye çalışılmamalı, başarılı emzirme ile 6 ayda normal kiloya inebilinir. İnilmezse; anne ilk 4-6 aylık periyotlardan sonra zayıflama diyeti uygulamalıdır.
5-Gebelik sırasında önerilerden daha fazla kilo alınmışsa her ay 2 kilo kaybetmek normaldir. Ayda 2 kilodan fazlası doğru olmayacaktır.
6-Emziren anne zayıflama diyeti yapmamalı; unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye çözen göstermelidir.
7-Meme başınız çökük ise; gebeliğin 5. Ayından sonra belli aralıklarla elle masaj yapılmalı; doğumdan sonra sorun halen devam ediyorsa emzirmeden önce pompa ile hafifçe sağma işlemi, yapılıp, göğüs ucu çıkarılabilir. Ayrıca göğüs kalkanı da kullanıla bilinir.
8-Emziren anne, meme başında çatlak olmaması için her emzirmeden sonra meme ucuna bir, iki damla kendi sütünden sürmelidir.
9-Göğüs, iyi boşaltılmazsa memeler şişer, sertleşir ve deri kızarır. Bu durumda; bebeği daha sık emzirmek veya sütü sağmak gerekir.
10-Doğum sonrası ilk birkaç gün anne sütü yeterli gelmiyorsa, bebeğe hemen mama biberonu verilmemelidir.

EMZİREN ANNELER PRATİK ÖNERİLER:

*Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için hemen acele etmemelidirler. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeklerini emziriyorlarsa eski formlarına daha kolay dönebilirler.
*Doğumdan sonra bebek emzirilirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin alması gerekmektedir.
*Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenmemelidir.
*Kansızlığa neden olduğundan yemekle beraber çay içilmemelidir.
*Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
*Pekmez kan yapıcıdır, şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden biridir.
* Emzirme süresince bebeğin hep memede olması ve emerken uykuya dalması emzirmenin iyi gittiğinin bir işaretidir.
*Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir, doygunluğa ulaşması yani olgun sütü emmesi beklenmelidir.


DOĞUM SONRASI LOHUSALIK DÖNEMİ



DOĞUM SONRASI KANAMA VE PERİNE HİJYENİ
Doğum sonrası kanama birinci günde yoğun ve kırmızı olup ilerleyen günlerde pembeye, kahverengine döner. Birkaç hafta sonra beyaz akıntı halini alır ve yaklaşık 1,5 ay devam eder. Doğum sonrası olan lohusalık akıntısı azalarak 3- 6 hafta sürebilir. Hijyenik petlerin sık değiştirilip, dikiş yerlerinin kuru tutulması önemlidir. Kanama çoğalır, vücut ısısı artar ya da akıntı kötü kokulu olursa zaman kaybetmeden hekime haber verilmelidir. Hastaneden sonra evde duş şeklinde banyo yapılabilir. Banyo sonrası dikiş yerleri iyice kurulanmalı, ıslak bırakılmamalıdır. Duş almak kan dolaşımına yararlı olacağı gibi sütünde artmasında fayda sağlayacaktır. Her tuvaletten sonra perinenin önden arkaya doğru yıkanması ve kurulanması gerekir. Perine bölgesinin kuru ve temiz olmasına özen gösterilmelidir. Enfeksiyon oluşumunu önlemek için petlerin kanama olmasa bile 3–4 saatte bir değiştirilmesi gerekir. İç çamaşırları pamuklu ve sıkı olmamalıdır. Ayrıca iç çamaşırları her gün değiştirilmeli ve ütülenmelidir.

DOĞUM SONRASINDA BESLENME
Doğum sonrası ilk zamanlarda sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma olabilir. Aynı şekilde büyük tuvalet sırasında ağrı olabilir ya da olacağını hissedip tuvalete gitmekten çekinilebilir.
Doğum sonrasında mümkün olduğunca hareket etmeli, lifli gıdalar ve ılık su tüketilmelidir. Bunlar anneyi rahatlatacaktır.
Günde 2-3 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Ağrı kesici kullanılmasına rağmen makata vuran ağrı varsa hastaneye başvurulması gerekir.

DOĞUM SONRASI HAREKET AKTİVİTESİ

Hareket etmek kan dolaşımını sağlayarak, bağırsak hareketlerini düzenler. Bu nedenle doğumdan sonraki günlerde bol bol yürüyüş yapılmalıdır. Normal doğum yapan anneler kendilerini iyi hissettikleri zaman ayağa kalkabilirler. Sezaryen olan anneler ise ortalama 6–8 saat sonra oda içinde ayağa kalkabilirler.

DOĞUM SONRASI UYKU VE DİNLENME

Dinlenme ve uyku, yeni doğum yapmış anne için çok önemlidir. Anne gebeliğin ve doğum eyleminin verdiği yorgunluğu atma arzusundadır. Yeni bir yorucu dönemin yükünü kaldırabilmesi için annenin yeterli bir istirahate ihtiyacı vardır. Gece saatlerinde annelerin mümkün olduğu kadar az rahatsız edilmesi, gündüzleri de öğle yemeğinden sonra 2 saat dinlenmesi sağlanmalıdır.

DOĞUM SONRASI DEPRESYON

Yeni doğum yapmış annenin hormonal durumundaki ani ve dramatik değişiklikler onu normalde kolaylıkla baş edebileceği faktörlere karşı duyarlı hale getirir.
Hormo0nal değişikliklere ek olarak gebelik ve doğum, uyku düzeninin bozulması, alışılmamış olaylar, bebeği, eşi ya da diğer çocukları ile ilgili anksiyete   nedeniyle annenin fiziksel gücü azalır. Postpartum, hafif depresyon birçok yeni annenin en ufak bir problem karşısında kendisini gözyaşlarına boğulma durumunda bırakır. Bazı kadınlar kendilerini kısa bir süre için yetersiz hissederler. Ancak bu genellikle kendilerine ve bebeklerine güvenleri geliştikçe ortadan kalkar. Uyuyamama ve depresyon 1–2 günden fazla sürerse, annenin postpartum psikoza girmesini önlemek için psikiyatrik yardım istenmelidir.

DOĞUM SONRASI CİNSEL YAŞAM
Cinsel aktiviteye annenin perinesinin normale döndüğü, kanamasının sona erdiği 6. Haftaya kadar başlanılmalıdır.
Çoğu anne yorgunluk, halsizlik, ağrı, koitusda ağrı ve korkuya bağlı olarak cinsel istek azalır. Normal cinsel hayata dönmede eşin önemli bir desteği vardır. Bu yüzden eş bu konuda özen göstermeli, anneye duyarlı davranmalıdır. Doğum sonrası cinsel aktivite 6 hafta kadar sonra gerçekleşebilir.
DOĞUM SONRASI AİLE PLANLAMASI

Doğum sonrası dönemde anne ve baba çocuğa, doğuma ve doğurganlığa yoğunlaştığı bir dönem olduğundan aile planlanması yöntemlerinin konuşulması için uygun bir dönemdir. Doğum sonrası 6 hafta cinsel ilişki yasaktır. Bu dönem bittikten sonra doktorunuzla görüşerek sizin için uygun olan aile planlaması yöntemini seçebilirsiniz.

Doğum Planı


Hamilelikte de, doğumda da, bebek doğduktan sonra da hiç birşey planlandığı gibi olmayabiliyor. Ama bu önceden hazırlıklı olmamanız gerektiği manasına gelmiyor.
Doğum planı doktorunuzla konuşarak hazırladığınız bir liste. Sizin doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrasında yaşayacaklarınız sırasında tercihlerinizin listesi. Bu listenin kullanılış şekli içeriğinden daha çok önemli. Bu planı sizin kendi başınıza yapıp bir kenara koymanız hiç bir işe yaramaz. Bunları eşinizle, ailenizle, doktorunuz ve hatta doğum sırasında vardiyada olacak hemşirelerle paylaşmanız gerekiyor.
Bu listeden iki tane yapın. Biri doğum çantasında, biri doğumda sizin yanınızda olacak kişide bulunsun. Listede, doğum belirtileri başladığı zaman aranacak numaralar da bulunsun. Listenin “doktor ve hemşirelerin bilmesi gereken” kısmından fazladan bir tane bastırıp doğum odasında görünecek bir yere asabilirsiniz
===================
DOĞUM PLANI
Doğumdan önce:
1. Odada müzik, tv, ses vs. istiyor musunuz?
2. Sancılarla başa çıkmak için neler yapacaksınız? Ör: Yoga, meditasyon, nefes egzersizi, masaj, sıcak su dolu kuvet, dişlerinizin arasına sert bir tahta vs.
3. Yanınızda olmasını istediğiniz kişi(ler)
4. Bebeğinizin kordon kanının saklanmasını istiyor musunuz? Doktorunuz kordonu ona göre kesecek.
Doğum şekli:
1.Normal/Sezeryan/Evde/Suda vs. (Buna doktorunuzla, sizin ve bebeğinizin sağlık durumuna göre karar vereceksiniz. Bazen normal doğum isteseniz bile son dakika değişiklikleri nedeni ile sezeryan doğum gerçekleşebilir. Beklentileriniz herşeyin her an değişebileceği yönünde olsun)

Doğum sırasında:
1. Ağrı kesici ve uyuşturucular:
Normal doğum a) ağrı kesici ve uyuşturucusuz b) epidural c) ağrı kesici
Sezeryan a) epidural b) genel anestezi
2. Acı bir karar ama gerekirse kesik (episiotomy) yapılmasını istiyor musunuz? Bu karar o anda size mi sorulsun, doktor mu karar versin?
3. Gerekirse bebeğin çekilmesi için forseps veya vakum kullanılmasını istiyor musunuz? Bu karar o anda size mi sorulsun, doktor mu karar versin?
4. Yanınızda olmasını istediğiniz kişi(ler)
5. Bebeğin kordonunu kesmesini istediğiniz kişi
6. Doktorunuz size sorabilir: ayna ile doğumu seyretmek istiyor musunuz?
7. Doğum sırasında foto, film istiyor musunuz?

Doğum sonrası:
1. Bebeğinizi doğumdan hemen sonra kucağınıza mı almak istiyorsunuz, yoksa temizlenip kontrol ve ölçümleri yapıldıktan sonra mı almak istiyorsunuz?
2. Bebeğinizi ilk saat içinde emzirmek mı istiyorsunuz, yoksa bebek acıkınca formula ile beslenebilir mi?
3. Bebeğiniz odanızda mı kalıp geceleyecek? Gece bebek bakım odasında (nursery de) kalabilir mi?
4. Bebek bakım odasında kalırsa acıktığında emzirmeniz için size mi getirilsin yoksa formula ile beslenebilir mi?
5. Bebeğe emzik verilmesini istiyor musunuz?
6. Bebeğiniz erkek ise doğum sonrası sünnet olmasını istiyor musunuz?
7. Siz ve bebeğiniz hastaneden verilen kıyafetleri giymek mi istiyorsunuz, yoksa muhakkak sizin getirdikleriniz mi giyilecek?
===================
Bu liste sayesinde (inşallah) doğum sırasında şu veya bu olursa sancı ve heyecan arasında bir de bir sürü insana laf anlatmak durumunda kalmazsınız. Daha da önemlisi doktorunuz dışında siz ve bebeğiniz hemşirelere emanet olacağınız için sizin tercihlerinizi bilirlerse, bebeğe emzik veya formula verme, bebeği sizin yanınıza getirme gibi kararlar onların insiyatifine kalmaz ve böylece sinirlenme ve üzülme olasılığını ortadan kaldırırsınız.

Doğum eyleminde uygulayacağınız doğru nefes alma-verme tekniklerini


Doğum eyleminde uygulayacağınız doğru nefes alma-verme tekniklerini gebelik döneminizde ne kadar sık uygularsanız bu teknikleri o kadar iyi öğrenirsiniz.
Doğum eylemi esnasında doğru nefes alıp verme iki açıdan önemlidir:
1. Doğum eyleminde belli aralıklarla gelen uterus kasılmaları esnasında bebeğinize giden kan akımı nispi olarak azalır. Bu fizyolojik, yani normal bir durumdur. Siz bu esnada derin bir nefes aldığınızda kanınıza normal bir nefeste geçtiğinden daha fazla oksijen geçer ve bu ek oksijen kasılmalar esnasında bebeğinizin oksijensiz kalmasını önler.
2. Kasılmalar esnasında duyacağınız muhtemel ağrı, zihinsel olarak daha çok doğru nefes alıp vermeye odaklanmış olmanız nedeniyle daha hafif olarak algılanacaktır.
Alıştırmalar:
Gevşeme: Yere yatın ve dizlerinizi bükün. Vücudunuzdaki bütün kasları bilinçli bir şekilde teker teker gevşetin. Bunun ne kadar zor olduğunu denedikçe göreceksiniz. Tüm kaslarınızı gevşettiğinizi düşündüğünüzde bile tekrar yaptığınız bir kontrolde bazı kaslarınızın halen kasılı olduğunu görebilirsiniz. Tümüyle gevşemiş olmaya özen gösterin.
Derin nefes alma-verme: Tümüyle gevşediğinizden eminseniz sanki 45-50 saniye süren bir kasılmanız varmış gibi hissetmeye çalışın. Burnunuzdan (eğer burun tıkanıklığınız varsa ağzınızdan) içinize mümkün olduğunca ve yavaş yavaş derin bir nefes çekin, bu nefesi yine yavaş yavaş ağzınızdan dışarı verin. Bu esnada bütün kaslarınızın gevşek olduğunu tekrar kontrol edin. Kafanızda canlandırdığınız kasılmalar devam ettikçe bu işleme devam edin.
Dikkat: Nefes alıp verme işlemini çok hızlı yaparsanız, kanınızdaki karbondioksit hızlı bir şekilde azalabilir, bu da geçici bilinç kaybına kadar gidebilen durumlara yol açabilir, bu nedenle derin nefes alma işlemini yavaş yavaş uygulayın. 45–50 saniye süren bir kasılmada 5-7 adet nefes alma-verme uygundur.
Karından nefes alma tekniği: Bu egzersiz karın kaslarınızın gevşemesine yardımcı olduğu gibi, kasılı kasların uterus üzerine gereksiz baskı yapmasını engeller:
Yere uzanın ve ellerinizi karnınızın üzerine yerleştirin. Derin bir nefes alarak karnınızın “şişmesini” sağlayın. İçinizden beşe kadar saydığınız sürede bu pozisyonu koruyun. Nefesi ağzınızdan verin ve bu işlemi 4–5 kez tekrarlayın.

0-6 Ay Arası İhtiyaç Listesi Annenin ve Bebeğin İhtiyaçları:


Anneye ait Genel Bakımla ilgili gerekenler
Kolay emzirmenizi sağlayan önü açık gecelikler
Atılabilir iç çamaşırları
Koyu renk banyo havluları
Hijyenik pedler
Şampuan, losyon vb. kozmetik ürünler (İyi nemlendirilmiş ve beslenmiş cilt esnekliğini korur ve kuvvetli gerilmelere daha iyi karşı koyar ve böylece çatlakların ortaya çıkma riski azalır.)
Lohusa külodu
Göğüs koruyucu aksesuarlar
Emzirme ile ilgili gerekenler
Emzirme sutyenleri ( 2 adet)
Göğüs pedleri (Süt salgısı yoğun olduğunda, emzirme fazlası sütü emerek, göğüs uçlarını tahrişten korur ve giysilerin lekelenmelerini önler.)
Göğüs pompası ( Anne sütünü doğrudan biberona veya atılabilir biberon torbalarına çekmek için tasarlanmıştır. Bu sayede anne sütünün buzdolabında saklanması sağlanır. Manuel ve elektrikli ve/veya pille çalışan tipleri mevcuttur.)
Süt muhafaza poşetleri (Anne sütünü buzdolabı veya dondurucuda saklamayı sağlar.)
Göğüs ucu koruması/Adaptörü (Yumuşak kokusuz silikon göğüs adaptörleri hassas ve çatlamayı göğüs uçlarını emzirme sırasında korur. Ayrıca sutyenin içinde de takıldığında göğüs uçlarının sürtünmeden dolayı acımasını önler.)
Göğüs kremi
Emzirmek için yastık
Özel ihtiyaçlar
Bebek bakımı ile ilgili Video kasetler
Bebek bakımı kitapları ( Anne ve babanın merak ettiklerini yanıtlayan, sağlıklı hamilelik, sağlıklı ve başarılı doğum ve çocuk bakımı ile ilgili kitaplar.)
Fotoğraf albümü (Hamilelik ve doğumdan itibaren ilk yıllardaki anı ve fotoğraflar ilerde çocuk için değerli bir armağan olacaktır.)


Bebeğin İhtiyaçları Bakımla ilgili
Temizleme havluları
Bebek bezleri (Bebeğin boyuna ve kilosuna, büyümesine uygun seçilmiş ebatlarda)
Alt değiştirme ve bakım yatağı
Tırnak makasları (Bebeğin tırnaklarını güvenli ve pratik olarak kesilmesini sağlar. Standard ve clipper (çıt çıt makas) tipleri mevcuttur)
İlaç kaşığı (Bebeğe şurup veya ilaç içirmek için uygun büyüklükte olmalıdır)
Fırça tarak seti (Tarak ve yumuşak saç fırçasından oluşur)
Vücut termometresi
Göbek bağı bandı
Burun aspiratörü (Burun deliklerinde biriken mukozayı çeker, temizler, bebeğin rahat nefes almasını sağlar.)
Islak mendil
Temizleme pamuğu
Kulak çubuğu
Pişik kremi (Pişik oluşumuna karşı korur, ıslaklığa karşı korur, cilt kızarıklıklarının geçmesine yardımcı olur. Bebeğin bez bölgesinde, pişik oluşumunu ve tahrişleri önlemek amacıyla kullanılır)
Şampuan, sabun, bebek kremi (Bebeğin saç derisine uygun, saç derisini bakteri ve mantarlara karşı koruyucu ancak deriyi tahriş etmeyen, bebeğin hem saç hem vücut temizliği için kullanılabilir, gözleri yakmayan ve nemlendiricileri sayesinde cildin kurumasını önleyen özelliklerde olmalıdır)
Bebeğin banyosu için gerekenler
Küvet ve filesi
Küvet için ayak
Bebek banyo süngeri (Sevimli desenleri ve renkleri bebeğin banyosunu zevkli hale getirir)
Banyo termometresi (Banyo süresince su ısısını kontrol altında tutmak için)
Yüzebilir oyuncak
Bornoz, başlıklı havlu (2 adet, havlusu %100 pamuklu olmalıdır)
Alt değiştirme banyo aparatı
Bebeğin tuvalet eğitimi için gerekenler (24. aydan itibaren)
Oturak
Tuvalet adaptörü
Alıştırma külodu
Beslenme ile ilgili
Bebeği biberonla beslemek için gerekenler
Cam Biberonlar 125 ml ve 250 ml (Kaynar sudan buzdolabına, buzdolabından kaynar suya girebilen ani ısı değişikliklerine dayanıklı sağlıklı cam biberonlardır)
PC biberonlar 125ml ve 250ml (Polikarbonat biberonlar - Kaynatılabilir, sterilize edilebilir, kaynatıldığında su ve ısıdan etkilenmez ve şekli bozulmaz olmalıdırlar)
Kolay Kavrama Biberonları (Genellikle 125ml olan polikarbonat biberonlardır. Seçim yaparken bebeğin rahatlıkla tutabileceği dizaynda olmasına dikkat edilmelidir)
Biberon emzikleri (Kaynatılabilir, sterilize edilebilir, kaynatıldığında su ve ısıdan etkilenmez ve şekli bozulmaz olmalıdır. Kullanılan madde bakımında kauçuk ve silikon, şekil bakımından ise yuvarlak uçlu standart ve ortodontik damaklı tipleri mevcuttur)
Biberon ısıtıcısı (Pompa ile çekilmiş anne sütünü, sütlü mamayı, sütlü içecekleri ve bebek mamalarını ısıtmanın hızlı ve güvenli yoludur)
Biberon fırçası (Biberon ve emziklerin temizlenmesinde kolaylıktır)
Biberon taşıyıcısı (Biberonları bir süre sıcak veya soğuk tutmaya yarar. Özellikle seyahatlerde oldukça faydalıdır)
Biberon mixeri (Bebek mamasını biberon içinde karıştırmak ve hazırlamak için kullanılır)
Sterilizatör (yoğun ısısı ile biberon ve emziklerdeki bütün mikropları kısa sürede öldürür)
Sterilizatör/Sebze Haşlayıcısı (sterilizatör özelliğinin yanı sıra, bebekler için buharla sebze haşlayabilen tipleridir)
Emzik ve aksesuarları
Emzik (Hava çıkışlı, sterilize edilebilir ve kaynatılabilir olmalıdır. Kauçuk ve silikon ayrıca standart ve ortodontik damaklı tipleri mevcuttur)
Uyku emzikleri (Hava çıkışlı, sterilize edilebilir ve kaynatılabilir olmalıdır. Normal emzikler gibi kauçuk, silikon, damaklı ve standard olanları vardır)
Emzik Bandı ve Emzik Zinciri (Bir ucu bebeğin yakasına iliştirilen emzik bant ve/veya emzik zincirleri bebeğin emziğinin yere düşerek, kirlenmesini ve kaybolmasını önler)
Emzik kutusu
Diş kaşıyıcı/Soğutucu Dişlikler (Diş çıkartmanın verdiği sancıyı hafifletir ve diş etlerindeki harareti alır)
Besin maddeleri
Toz mamalar (Proteini Anne Sütüne Adapte Doyurucu Başlangıç Mamaları)
Katı gıdalara geçişle birlikte gereken besin ve malzemeler (6. aydan itibaren)
Kavanoz mamalar
Bisküviler
Ek gıdalar
Mama tabağı (Konulduğu yerde sabit olarak durabilen vakumlu tabanlılar tercih edilmelidir)
Mama kaşığı (Sapı plastik kaşık kısmı paslanmaz çelikten yapılmış olmalı ve bebeğin kolayca tutabileceği büyüklükte olmalıdır)
Çatal kaşık bıçak seti
Alıştırma Bardağı (Devrilmeyen, bebeğin kendi başına sıvı gıdaları içebilmesini sağlamak için rahatlıkla tutabileceği hafiflikte dizayn edilmiş olmalıdır)
Mama sandalyesi (Yüksekliği ayarlanabilir, koltuk sırtı yatırılabilir, tekerlekli ve masaya monte edilebilir tipleri tercih edilmelidir)
Önlük
Giyimle ilgili
Ürün 0-3 ay /4-6 ay
Pijama 4 adet/ 4 adet
Yün Zıbın 4 adet/ 4 adet
Pamuklu zıbın 4 adet /2 adet
Tulumlar (100% pamulu) 2 adet /3 adet
Body 1 adet /4 adet
Önlük 4 adet/ 4 adet
Hırka, yelek, yün ceket
(geniş kollu) 2 adet/ 2 adet
Patik ve çorap 4 adet /4 adet
Atlet 2 adet /4 adet
Atkı
Şapka, bere (kış için sıcak tutan, yaz için güneş önleyen)
Mendil
Bebek Montu
Bebeğin 6. aydan sonraki giyim ihtiyaçları:
Günlük ev içi giyim
Dışarı çıkış giyimi
İç giysiler
Gece yatak giyimi
İlk adım ayakkabısı
Yürüyüş ayakkabısı
Ev ve bebeğin yatak odası ile ilgili
Bebeğin yatak odası için gerekenler
Karyola ( Yanları yüksek )
Dolap
Şifonyer
Nevresim takımı
Yastık
Yorgan ( Hafif , kuş tüyü)
Çarşaf su geçirmeyen ( 2 adet)
Çarşaf ( 4 adet )
Kenar Minderi
Battaniye, pike ( 2 adet)
Cibinlik
Yatak şiltesi
Lamba
Yatak şilte koruyucusu
Oda termometresi
Oda nemlendiricisi (Oda nemlendiricisi kuru ortamlarda havayı nemli tutmak için idealdir. Çocuklarda kuru havadan dolayı oluşan burun tıkanıklığı ve nefes alma zorluğu nemlendirici sayesinde ortadan kalkar)
Dönence
Oyuncak sandığı
Telsiz - Bebefon (Hem evinizin çevresinde ya da bahçede uğraşıp, hemde kulağınızın bebeğinizde olabilir.)
Bebeğin emeklemeye başlaması ile evde gerekenler ( 6. ay dan sonra)
Güvenlik kapısı
Elektrik prizlerine koruyucu kapak
Dolap kapakları ve klozet için kilit
Masa ,sehpa vs.. ev mobilyasının köşeleri için köşe koruyucular
Pencere kilitleri
Banyo için kaymayan zemin aparatları
Gezinti ve taşıma ile ilgili
Pusetler
Baston pusetler (Katlandığında şemşiye şeklini alan, maksimum ağırlığı 15 kg geçmeyen bebekler için kullanılabilen, hafif ve pratik pusetlerdir)
Klasik pusetler (Sapının yönü değiştirilebilen yani çift taraflı kullanılabilen, koltuğu tam yatar, geniş, döner tekerlekli, tentesi hareketli, ön bar ve tablası olan tipler tercih sebebi olmalıdır. Bu tip pusetler yaklaşık 18 kg ağırlığında olan bebekler için kullanılır)
Çok fonksiyonlu pusetler (Klasik pusetin tüm özelliklerine sahip ayrıca pusete monte edilebilen bebek taşıma/araba koltuğu olan ve binek arabasına oto koltuğunun monte edildiği kasası pusetlerdir. Bu tip pusetler yaklaşık 18 kg ağırlığında olan bebekler için kullanılır)
Üç tekerlekli pusetler (Avrupa ve Amerika da çok yaygın olan, özellikle spor – jogging- yapan annelerin tercih ettiği tiplerdir. Kolay katlanır ve araba bagajına sığabilecek boyda olmasına dikkat edilmelidir)
Taşıyıcılar
 Kanguru (Bebek 1,5 aylık olduğundan itibaren kullanılmaya başlanır)
Port bebe (Bebek doğduğundan itibaren kullanılır)
Malzeme çantası (Bebeğin eşyalarının içine rahatlıkla sığabileceği şekilde olmalıdır)
Sırt taşıyıcı
Ana kucağı ve diğer
Tekerlekli ana kucağı
Sallanan ana kucağı
Titreşim ve müzikli ana kucağı
Araba güvenlik ürünleri
Araba koltukları ( Maksimum 10 kg ‘a kadar bebekler için dizayn edilmiş taşıma/araba koltuğu, maksimum 18 kg’a kadar bebekler için dizayn edilmiş oto koltukları ve 16 kg ile 36 kg arası çocuklar için dizayn edilmiş oturma şilteleri tipleri vardır)
Seyahat sağlık seti
Güneşlik (Hem otomobil hem de bebek odasında doğrudan güneş ışığı ve UV ışınlarından bebeğin korunmasını sağlar)
Bebek için dikiz aynası aparatı
Oto emniyet kemeri (Araba koltuğunu otomobilinize monte edebilmeniz için arabanızda muhakkak emniyet kemeri olmalıdır.
Emekleme başlarken gerekenler (6. aydan itibaren)
Park (Bebeğin içinde oynaması, uyuması için kullanılan, katlanabilir, katlandığında çanta şeklinde taşınabilir olmalıdır. Tekerlekli olan tipler bir yerden diğer yere çekerken kolaylık sağlar. İki katlı kullanılabilir tipleri alt değiştirme minderi olan tipleri, oyuncak torbası ve sallama aparatı olan tipleri kullanımda daha da kolaylık sağlar.)
Yürüteç
Hoppala (Johnny Jump Up)Salıncak
Oyuncaklar
0 - 3 ay arası
Geniş kulplu tutulabilir çıngırak.
Dönence (Bebeğin yatağının kenarına monte edilen üzerinde çok renkli oyuncaklar asılı olan, müzikli oyuncaklardır.)
Çok renkli asılabilir çıngırak
Plastik halkalar
Yıkanabilir kauçuk renk renk hayvanlar, şekiller
4 - 6 ay arası
Sıkıldığında ses çıkaran kauçuk hayvancıklar
Bez bebekler ve yumuşak oyuncaklar
Yumuşak top
Müzik sesi veren çıngıraklar
Kumaş kitaplar

Bebeğinizin ilk günleri için lazım olacak temel eşyaların listesi.


Çok fazla gibi görünebilir fakat küçük bebeğinizin her geçen gün kıyafetler ve yatak örtüleri arasında nasıl ilerlediğini görünce şaşıracaksınız. Birkaç ekstra eşyayı hazır tutmak çamaşır hakkında daha az endişe etmeniz anlamına gelmektedir.
* 6 tane veya yaklaşık olarak bu sayıda önden açılıp kapanan pamuklu zıbın veya tek parçalı kıyafetler.
* 6 - 10 pamuklu örme, önden kapanan çıtçıtlı bebek yeleği (uzun ve kısa kollu)
*Birkaç pamuklu şapka
*1 veya 2 ince hırka
*4 çift çorap
*2 çift patik
*Yeni doğanlar için bebek bezleri. Eğer tek kullanımlık olanları kullanmayı planlıyorsanız, yeni doğanın yumuşak kakasını absorbe edecek bir tür alın
*Yumuşak bir pamuklu şapka
*Bebeğinizi dışarı çıktığınızda korumak için en azından bir tane geniş kenarlı şapka
*Soğuk havalarda dışarı çıkmak için sıcak tutan bir palto ve eldivenler
*Opsiyonel –yüzünü çizmesini önlemek için bir veya iki çift ince eldiven. Bunları gereksiz yere kullanmayın: bebeklerin çoğu bunlara aslında ihtiyaç duymaz ve tüm bebekler keşfetmek için ellerinin serbest olmasından faydalanırlar ve parmaklarını emerek kendilerini rahatlatırlar. Ellerini saklamak yerine bebeğinizin tırnaklarını kısa tutmanız daha iyidir!
*2 veya 3 tane yumuşak, bebek için uygun ebatta banyo havlusu ve 3 veya 4 bebek sabun bezi
*Bebek karyolası veya bebek sepeti için 3 veya 4 şilte (şiltenin sıkıca oturduğundan emin olun)
*Pek çok pamuklu çarşaf
*2 veya 3 pamuklu bebek battaniyesi (böylece uyuyan bebeğinizin aşırı sıcaklamaması için katları kolaylıkla ayarlayabilirsiniz – unutmayın, katlanmış bir battaniye iki kat olarak sayılır). Kabarık battaniyelerden kaçının. Bazı uzmanlar bunların bebek karyolası ölümleri için risk oluşturduğunu düşünmektedir.
*opsiyonel – Birkaç tane çocuk arabası için uygun ebatta battaniye
*Bebeğin üzerinde oynaması için yere yayılan kalın, yumuşak bir battaniye veya yorgan
Güvenlik İpuçları
Tüm çocukların kıyafetleri için alışverişe çıktığınızda şunları aklınızda bulundurun.
Yumuşak ve kolaylıkla yıkanabilir olan pamukluları veya pamuk karışımlarını alın.
“Ateşe dayanıklı” ibaresi için etiketleri kontrol edin.
Bebeğinize ipleri olan kıyafetler giydirmeyin (uçkuru olan kapüşonlu süveterler gibi); bunlar küçük eller, parmaklar, ayak parmakları ve hatta boyunlara dolanabilir.
Yakaları geniş olan üstler alın ki bebeğinizi giydirmek sizin için kolay ve onun için rahat olsun.
Bir boğulma tehlikesi oluşturan kopmak üzere olan düğmeleri düzenli şekilde kontrol edin.
Elleri için çok cazip olan boncuklar ve kurdeleler gibi dekoratif kısımları olan kıyafetlerden kaçının. Bunlar eğer koparsa boğulma riski oluşturmaktadır.

Anne sütünün fazla olması


Bazı annelerde süt üretimi fazladır. Bu durum hiperlaktasyon olarak adlandırılır. Birkaç gün içinde dolgunluk kaybolur. Memeler çok fazla süt yapmasına karşın daha yumuşaktırlar. Bununla birlikte, anneye sakin olması ve dolgunluk süresince de emzirmeye devam konusunda yardım edilmelidir. Eğer yardım edilmezse, anne sütü kesilebilir.

Memelerin dolgunluğu anne sütünün yetersizliğine nasıl neden olabilir?
- Meme başını çevreleyen kahverengi kısım çok gergin olduğu için bebek etkili emme yapamaz, meme başını gerektiği gibi tutamaz.
- Emme ağrılı olacağı için anne, emzirme süresini kısaltır.
- Bebek yeterince emmediği için süt yapımı azalır.
- Süt, memede depolandığı için meme iltihapları, apseleri gelişebilir.

Bu durumdaki annelerin bebeklerinin tüketeceğinden daha fazla olan sütlerini daha sonraki dönemde kullanmak üzere biriktirmeleri mümkündür. Böylelikle hem anne sütü ziyan olmamış hem de fazla sütler biriktirilmek üzere sağıldığı için annede ortaya çıkabilecek sorunlar ortadan kaldırılmış olur. Annenin etkili bir şekilde sütünü boşaltması uygundur

BEBEĞİN AY AY ZİHİNSEL GELİŞİMİ



Zihinsel gelişim dış dünyayı anlamayı, tanımayı ve öğrenmeyi içeren tüm zihinsel evrelerdir. Bebekler yüksek öğrenme potansiyeliyle doğarlar, fakat yapabilme becerileri azdır. Doğdukları andan itibaren duyar, görür, hisseder ve öğrenirler.
Bebeğinizin zihinsel gelişimi genetik faktörlere bağlı olduğu kadar çevresel faktörlerden de etkilenir. Her çocuk birbirinden farklıdır ve farklı tavırlar, davranışlar, gelişimler gösterirler. Bebeğinizin sağlıklı olması için iyi bir bakıma, düzenli ve doğru beslenmeye ihtiyacı vardır.

1. AY: ANNE KOKUSU ZAMANI 
Yeni doğan bebek parlak ve hareket halindeki cisimleri fark eder. Ancak 25-30 cm mesafedeki nesneleri görebilir. Kucağınıza aldığınızda susar, kokunuzu tanır. Emzirdiğinizde rahatlar.
Bu dönemde emme, yakalama, arama gibi refleksleri vardır. Bakışınızı yakalayıp size bakabilir. Böyle anlarda onunla ilişki kurarak, başınızı sallayarak yanıt vermeye çalışmalısınız. Siyah beyaz renklerden oluşan nesneleri uzun süre izler, zıt renkler ilgisini çeker. Bebekler ilk ayda özellikle anne-babasının yüzünü incelemekten çok hoşlanırlar.
Size ihtiyacı olduğu anlarda ağlayarak yardım ister. Sakin olduğu kısa dönemler de olur, onunla şarkı mırıldanır gibi konuşun ve ninni söyleyin, evde gezinin. Dışarıdan gelen yüksek seslere kollarını ve bacakları hareket ettirerek tepki verebilir. Bebeğiniz sizin sesinizi ayırt edebilir. Sizi duyunca sakinleşir.
Bebeğiniz tat farklarını ayırt edebilir. Tatlı, ekşi, acı yada tuzluyu algılayabilir.

2. AY: SESLERE İLGİ ZAMANI 
Bu ayda bebeğinizin duyuları birbirine uyumlu hale gelmeye başlar. Duyduğu seslere doğru bakar ve sesin nereden geldiğini anlamaya çalışır.
Bu dönemde bebekler insan sesine bayılırlar. Konuşan ya da şarkı söyleyen insan sesini duyunca emmeyi bırakıp dinlemeyi tercih ederler. Mümkün olduğunca onunla konuşun. Sizinle iletişim kurabilmesi için bu etkileşimler çok önemlidir.
İkinci ayda bebeğinizin gelişimine yapacağınız en önemli katkı ona sevginizi göstermenizdir. Bebeğinizin normal gelişimi için sizin varlığınızı hissetmesi çok önemlidir. Fiziksel olarak sizi hissetmesini sağlayın. Günlük işlerinizi yaparken, onun zihinsel gelişimini geliştirmek için çeşitli yollarla, farklılıklar yaratabilirsiniz. Onu neyin ağlattığını, neyin mutlu ettiğini anlamaya çalışın.
Acıktığında ya da huzursuz olduğunda, ağlayarak haber verir. Rahat ve mutlu olduğunda hafif sesler çıkarır. Daha uzun süreler uyanık kalır. Etrafıyla ilgilenmeye, keşiflere başlar, her şeyi ağzına götürür.
Artık reflekslerini daha iyi kontrol edebilir. Ona bakabileceği bir şey verin. 180 derece açıda olan eşyaları izleyebilir. En çok yüzlere ve gözlere bakar. Bu nedenden dolayı annenin bebekle göz teması kurması sosyal gelişim açısından çok önemlidir.

3. AY: BAŞINI ÇEVİRME ZAMANI
Üçüncü ayda bebeğiniz ihtiyaçlarını belirgin şekilde göstermeye başlar. Gelen seslere doğru daha emin olarak döner ve hareket halindeki nesneleri takip edebilir. Yakınında konuşan kişiye doğru bakabilmek için başını çevirebilir.
Renkler arasındaki farkları algılamaya başlar. Renkler, görmeyi geliştiren en önemli unsurlardır. Ona parlak renkli oyuncaklar göstererek tepkilerine bakabilirsiniz. Artık nesnelerin sadece görüntüsü ile değil, dokusu ve tadı ile de ilgilenir. Değişik kumaş ve oyuncaklar gibi değişik dokuları tanımak hoşuna gider.
Bebeğiniz artık konuşma amaçlı sesler de çıkarmaya başlar. Beklenmeyen ve yüksek sesler duyduğunda rahatsız olur. Gözlerini kırpıştırıp, ağlar. Kendisiyle konuşulduğunda ya da mutlu olduğunda kendi kendine cıvıltılı sesler çıkarır. Yine ağlayarak rahatsızlığını ve sıkıntısını anlatır. Yaklaşan birinin sesini, ayak seslerini ya da su sesi gibi seslere heyecanlı, coşkulu sesli tepkiler verir. Annesi kendisine yaklaştığını anladığında, gülümser ve sesler çıkarır. Keyfi yerindeyse, ay sonunda aranızda 15-20 dakikalık bir “Ohh’lar ve ahh’lar” diyalogu geçebilir. Uyanıkken zamanının çoğunu ellerine ve ayaklarına bakarak, oynayarak geçirir. Bebeğinizi yıkarken ya da üstünü değiştirirken onunla konuşun ve vücudunu anlatın. Böylece ona sorulduğunda ayaklarını, burnunu ve kulaklarını gösterebilir.
Masallar ve ninniler çok hoşuna gider. Gülerek ve sesler çıkararak size tepki verebilir.

4. AY: GÜLÜCÜK VE ÇIĞLIK ZAMANI
Bebeğiniz artık bilinçlenmeye başlamıştır. Daha sistemli hareket eder. Gece uykuları artık daha uzundur. 11-12 saat uyur. Parmaklarını emerek, huysuzluk yaparak size uykusunun geldiğini gösterir. Uykusu geldiğinde, onu yatağına yatırırsanız daha kolay uykuya dalar. Size ve çevresine bakmak çok hoşuna gider. Yüzüne 15 cm uzaklıktaki nesneleri takip edebilir.
Bu dönemde bebeğinizin kişiliği belirgileşmeye başlar. Sizinle oyun oynamak çok hoşuna gider. Yeni sesler çıkarmaktan hoşlanır ve bazılarını taklit edebilir. Gülüşü daha belirgin hale gelir. Yüksek sesle güler. Karşısındakilere tepki verir. Neşeli çığlıklar atar, bazı sesleri taklit edebilir. Tanıdık yüzleri gördüğünde sesler çıkarır. Görüntü ile gerçek yüzü ayırt edebilir. Bu dönemde her türlü uyarıya açık olduğu için bulunduğu çevreyi zenginleştirip renklendirmeniz gerekir. Kendi kendine oynayabilir. Oyuncaklarla oynamak çok hoşuna gitse de her zaman aynı tepkileri verir.

5. AY: AĞZINA GÖTÜRME ZAMANI
Beşinci ayda bebeğiniz kendini keşfetmeye başlar. Herşeyi tanımak için ağzına götürür. Elleriyle oynar, parmaklarını inceler. Ayaklarını, parmaklarını ve cinsel organını tanımaya çalışır. Bu keşfi kendine dokunarak yapar. Cinsel organını keşfetmeye başladığında genelde anne babalar bu durumdan çok hoşnut olmaz. Engel olmaya çalışırlar. Fakat bu yanlış bir yaklaşımdır. Bebeğinizin kendisini tanımasına izin verin. Hatta ona yardımcı olun, organlarının isimlerini söyleyerek ona anlatın. Aranızdaki diyaloğu geliştirin.
Zaman ilerledikçe bebeğiniz daha bir sosyalleşmeye başlar ve eğlenceli zamanlar da bununla birlikte çoğalır. Bebeğiniz artık daha çok ses çıkarmaya, “Agular” yapmaya da başlar. Dilini çıkarır, tükürür. Artık daha çok hareketi taklit etmeye başlar. Daha belirgin şekilde sesli tepkiler verir.

6. AY: ÖĞRENME ZAMANI
Artık bebeğiniz duyularını koordine etmeye başlar. Duyduğu seslerin nereden geldiğine bakar, dokunduğu eşyayı uzun süre iyice inceler. Bu dönemde her bebek farklı farklı şeylere odaklanır. Bazıları emeklemeyi öğrenirken, bazıları da konuşmaya çabalar.
İlerleyen zamanlarda bebeğin odaklandığı şeyler sürekli değişir. Bebeğinizi başka bebeklerle kıyaslayarak “Benim bebeğim neden bunu yapmıyor” diyerek endişenmeyin. Sonuç olarak farklı zamanlarda da olsa bütün bebekler konuşmayı ve yürümeyi öğrenir. Bu süreçte bebeğiniz, etrafını inceleyerek öğrenmeye devam edecektir. Yine bu dönemde nesneleri birbirleriyle kıyaslayabilir, onlara uzun süreler bakarak inceler. Farklı ve yeni şeyler görmekten çok hoşlanır. Öğrenmek istediğini belli eder.
6. ayda bebekler ebeveynlerinin isimlerini öğrenmeye başlarlar. Sesli harflerin başına sessiz harfler ekleyerek hecelemeye başlar. Aynı heceyi arka arkaya tekrar edebilir. (de - de – de- ba - ba, ma - ma gibi) Bebeğinizin konuşmasını geliştirmek için yapacağınız en önemli şey onunla konuşmaktır. Bebeğinizle ne kadar çok iletişim kurarsanız, konuşmayı o kadar çabuk öğrenir. Söylediklerini anlamadığı düşüncesine kapılıp onun konuşmamazlık yapmayın. Onunla konuşurken göz kontağı kurmayı unutmayın. Konuşmanız sırasında zaman zaman size gülümsediğini ve sesler çıkararak cevap vermeye çalıştığını görebilirsiniz.
Bu dönemde bebeğinizin basit problemleri çözme, etrafı gözlemleme yeteneklerini ve hafızasını geliştirmeye başlar. Örneğin oyuncağını elinden aldığınızda uzanır ve almaya çalışır. Ona parlak ve canlı renklerde, sesli oyuncaklar vererek yardımcı olabilirsiniz.

7. AY: DETAYLARLA İLGİLENME ZAMANI
Bebeğiniz bu ayda daha da hızlı gelişmeye başlar. Özellikle dil becerisi önemli ilerleme kaydeder.
Yeni şeyler keşfetmek için hareket etmeye başlar. Oyuncaklarıyla daha az oynar. Konuşmaya çalışır, gülücükler yapar. Etrafında neler olduğunu merak eder. Sizden uzaklaşıp etrafı incelemek ister. Geri dönüp aynı yerde olup olmadığını kontrol eder. Bulunduğunuz ev geniş ise ona arada bir görünmeniz gerekir, çünkü sizi görmediği zamanlarda korkabilir. Yanında olduğunuzu ona hissettirin.
Bu dönemde, ilgisi başka şeylere yönelir ve dikkatini daha iyi toplamaya başlar, çevresindeki detaylarla ilgilenir. Bu yüzden ses çıkarmayı biraz azaltabilir. Bu sizi endişelendirmesin.
Artık mutluluğunu daha belirgin şekilde belli eder. Çığlıklar atabilir, daha belirgin gülücükler yapar. Duyduğu sesleri daha iyi taklit edebilir. Ne söylediğinizi daha iyi anlamaya başlar.
Bebeğiniz annesinin sadece kendisine ait olduğunu anlar. Annesi onun için hala dünyanın merkezidir. Artık sizi daha iyi tanımaya çalışır. Sizinle daha çok temas kurar (saçınızı yada üzerinizdeki kıyafeti ısırabilir). Bu dönemde size “Anne” demeye başlayabilir. Anne ya da baba denildiğinde sizin kastedildiğinizi anlar.
Görmediği bir oyuncağın aslında var olduğunu bilir. Duygularını daha iyi ifade edebilir. Örneğin; oynadığı bir oyuncağın üzerini örtseniz, açıp örtünün altına bakmaya çalışır ve buna kızabilir.

8. AY: KEŞİF ZAMANI
8. ay bebeğinizin yeni keşiflere başladığı zamandır. Gördüğü herşeye dokunmak ister ve bunun getireceği tehlikeli durumların farkında değildir. Bu dönemde daha da dikkatli olmanız gerekir.
Bu dönemde bebeğinizin uyku düzeni değişiklikler gösterebilir. Gece yarısı ya da sabah çok erken bir saatte uyanabilir. Kendi kendine uyuyabilmesi biraz zaman alabilir. Sizden yardım istemek için yüksek sesle ağlayabilir. Bu gibi durumlarda onunla konuşun, ona ninniler söyleyin ve sakinleştirmeye çalışın. Fakat bunları yaparken unutmayın ki, yalnız uyumayı da öğrenmesi gerekiyor.
Bebeğiniz daha renkli, farklı büyüklükteki eşyaların olduğu yerleri daha çok sever. Çünkü dikkatini verebileceği, inceleyebileceği daha çok şey bulabilir. Özellikle mutfak, bebeklerin çok ilgisini çeker. Dolapları, çekmeceleri karıştırmak ister. Çok dikkatli davranmanız gerekir. Özellikle deterjanların bebeğinizin ulaşamayacağı yerlerde olmasına özen gösterin. Parlak renkteki ambalajları onlara çok çekici gelebilir. Tuttuğu herşeyi üç boyutlu olarak algılar. Etrafındaki herşeye daha çok dikkatini verebilir. İstediği herhangi birşey için size işaret edebilir.
Bebeğinizin dil becerisi konuşmaya başlamadan çok önce gelişmeye başlamıştır. Artık onunla daha çok sohbet edebilirsiniz. Konuştuklarınızı daha iyi anlar ve takip edebilir. Ona daha kolay anlayabileceği basit şeyler anlatın. Artık daha çok sesin taklidini yapabilir. Duyduğu bir çok sesi çıkarmaya çalışır

9. AY: HAREKETLENME ZAMANI
Bu ayda bebeğiniz daha çok hareketlenmeye başlar. Size küçük yaramazlıklar yapabilir. Artık bebeğinizin el becerisi artmıştır. Öğrendiklerini daha kolay uygulayabilir. Daha çabuk adapte olur. Büyük parçalı legoları birbirine takabilir, kapakları kapatabilir. Kitap sayfalaranı çevirerek bakabilir.
Bebeğiniz bu dönemde gerçekleri daha çok algılar. Siz onun yanında değilken bile evin içinde olduğunuzu bilir. Basit oyunlar oynamaya bayılır. Sakladığınız oyuncakları bulmaya bayılır. Aynı oyunu tekrar tekrar oynarsanız sıkılabilir. Daha önce oynadığınız bir oyunu tekrar oynadığınızda hatırlar. Aile fertlerinden başka insanlarla da iletişim kurmaya başlar. Çevresindekilerin ruh hallerini anlar ve buna göre davranabilir.
Bu dönemde bebeğiniz ona söylediklerinizi daha iyi anlar. Konuşmanızın tonlamasından ne anlatmak istediğinizi anlar. Onunla sık sık konuşun. Etrafınızdaki nesnelerin isimlerini ona söyleyin. Ona verdiğiniz basit komutları uygulayabilir.
Bu dönemdeki bir bebek hareket etmenin verdiği özgürlük duygusundan çok mutludur, fakat yine de anne ve babasının hep yanında olmasını ister. Anne ve babalarından ayrı kalan bebekler (çalışan anne-baba) onlar eve döndüğünde kendilerini güvende hissederler. Yine bu dönemde bağımsızlık hissi de ortaya çıkar. Bebeğiniz artık sizi emmek istemeyebilir, ama bu davranış muhtemelen değişir.
Daha da hareketlenen bebeğiniz artık kendisine deneme-yanılma yoluyla yeni oyunlar bulabilir. Düşen, hareket eden nesneleri takip edebilir. Hareketliliğin yanında merakı da iyice artar. Etrafını daha çok inceler. İsmini söylediğinizde size doğru bakar. Kelimeleri kullanamasa da sizi anlar. Size yanıt verebilir.

10. AY: BENİMLE OYNAR MISIN?
Artık bebeğiniz için çevresindeki dünya sadece oyundan ibarettir. Birçok kaynak, evde yeterince önlem alındığı taktirde, hiç endişelenmeden bebeğin çevresini tanımasına olanak vermenizi önerir. Fakat, anne ve babalar bunu hayata geçirmenin söylendiği kadar kolay olmadığını bilir. Eşyaları ortadan kaldırıp, kapıları kilitleyip, pencerelere demir, prizlere kapak taktırsanız da, sonuçta sizin de evde bazı ihtiyaçlarınız olacağı için, evi ancak bir noktaya kadar güvenli hale getirebilirsiniz. Bu yüzden de bebek evde bazı yerlere girme izni olmadığını bilmelidir. Sabırlı ve sakin olmak size zor görünse de, bebeğin kendi kendini kontrol etmesini öğrenmesinin başka yolu yoktur. Bebek için potansiyel tehlike olarak gözüken herhangi bir nesne veya durum çok sakin olarak değerlendirilmelidir. Bebeğinizin bazı durumların tartışılmayacağını öğrenmesi gerekmektedir. Onuncu ayda, bebeğinizin kendi kendine oturmak gibi bazı temel aşamaları becermiş olması gerekir; ancak unutmayın ki her 10 aylık bebeğin motor gelişimi farklı olur. Oturma ve buma bağlı olan her hareketi bebeğiniz artık çok rahat gerçekleştirebilmelidir. Dönebilir, eğilebilir, pozisyonunu değiştirebilir ve otururken karnının üzerine yatıp tekrar doğrulur. Eğer bebeğiniz gözüpek bir 10 aylıksa, 50 santimetre yükseklikteki yerlere tırmanmaya çalışacaktır. Örneğin; daha önce sizinle sallanan sandalyede oturmuşsa, şimdi bunu tek başına yapmak isteyecektir. Artık sandalyeden inmek istediğinde, sandalyenin yerden ne kadar uzak olduğunu kavrayabilir ve ilk önce kol ve bacaklarını kullanarak, yani kendini emniyet altına alarak inebilir. Hemen hemen tüm bebekler bu dönemde emekler, bazıları ise biraz destekle ayakta kendi başına durabilir. Bazıları mobilyaların etrafında dolaşır, çok azı birkaç adım atar, yine çok azı yürümeye başlar. Emekleme veya yürümeyi “zamanında” gerçekleştirmeyen bebeklerin anne-babaları, onların etrafa karşı meraksız olmalarından yakınır. Fakat, o sırada bebeğiniz, konuşma veya oyuncakları detaylı inceleme gibi bambaşka bir alanda kendini geliştiriyor olabilir.Dönüm noktaları:- Kendi kendine ayağa kalkabilir.- İki elinden birden tutarsanız, yürüyebilir. - Koltuğa çıkabilir, hatta inebilir. - Ayakta dururken, kendi kendine oturabilir.- Tek eli ile iki küçük nesneyi birden tutabilir. - Sallanarak ve mırıldanarak müziğe eşlik edebilir. - Topu size geri yuvarlayarak, top oynayabilir. - Bir fincandan kendi başına su içebilir.

11. AY: KONUŞMAYA HAZIRLIK ZAMANI
Bu ayda bebeğiniz daha belirgin şekilde gelişmeler gösterir. Gelen kokuları ayırt edebilir. Yemek kokusu geldiğinde yemeğin hazırlanmakta olduğu anlar. Sabırsızlanır, fakat beklemeyi de öğrenmiştir artık.
Bazen söylediğiniz şeylere tepki vermeyebilir. Bu gibi durumlarda endişelenebilirsiniz ama aslında o başka birşeyle ilgileniyordur ve sizi duymamazlıktan gelebilir. Fakat işitmesi ile ilgili ciddi problemler yaşıyorsanız, doktorunuza başvurmanız gerekir.
Bu dönemde neslerin sembolü olan kelimeleri hatırlayabilir. Örneğin; yemek dediğinizde mutfağa doğru işaret edebilir. Birinci sene çok az bebek konuşmaya başlayabilir. Söyledikleri hala size anlaşılmaz gelebilir. Sanılanın aksine konuşma bebek için bir zeka göstergesi değildir. Konuşamasa da her bebek belli bir kelime hazinesine sahiptir, yaklaşık olarak 10 kadar nesnenin anlamını bilir. Ona talimat verdiğinizde yerine getirebilir. Burada yine yapmanız gereken, “lütfen ve teşekkür ederim” kelimelerini bebeğinizle olan diyaloglarınıza eklemek. Bunu yaptığınızda göreceksiniz ki, bebeğiniz konuşmaya başladığında bu kelimeleri kullanacak.
Bebeğinizle konuşurken bebek tarzında konuşmanız onun dil becerisinizi kötü yönde etkilemez. Atık bebeğiniz daha çok keşfe yönelik şeyler yapar. Oyuncaklarını ve çevresindekileri sınıflandırabilir. Etrafındaki nesneleri daha çok incelemeye başlar. Eşyalar arasındaki farkları anlamaya çalışır. Nesneleri daha iyi tanıyabilmesi için ona çeşitli kitaplardan resimler göstererek yardımcı olabilirsiniz. Tabii bunu yaparken de kelimeleri kullanışınıza ve telaffuzunuza çok dikkat edin.

12. AY: SOSYALLEŞME ZAMANI
Bebeğiniz artık sizi daha çok anlamaya başlamıştır. Ona söylediklerinizi daha kolay yapabilir. Talimatlarınızı yerine getirebilir. Artık yavaş yavaş kelimeleri söylemeye de başlar. 12 aylık olan bebeğiniz artık daha karmaşık oyunlar oynamak isteyebilir. Oyuncaklarıyla daha fazla oynamaya başlamıştır, en çok da oyuncak hayvanlardan hoşlanır bu dönemde. Örneğin; kitaplardaki hayvanları resimlerini göstererek ona öğretmeniz çok yararlı olacaktır.
Bu dönemde bebeğiniz ruh halini daha çok yansıtır. Bu tamamen sizin ruh halinizle de bağlantılıdır. Bir ayna gibidir. Siz mutlu olduğunuzda o da mutlu olur, üzüldüğünüzde ya da sinirlendiğinizde oda gerginleşir. Mümkün olduğu kadar onu sakin ve huzurlu tutmaya çalışın.
Minik bebeğiniz artık tepkilerini daha iyi gösterir, daha sosyaldir. Fakat oyunlar sırasında küçük tatsızlıklar olabilir. Bunları sakin ve soğukkanlılıkla karşılayarak tepkinizi göstermeniz gerekir. Sinirlendiğinde sakın ona vurarak eğitmeye çalışmayın. Çünkü ilerleyen zamanlarda bunun normal bir davranış olduğunu düşünür ve o da size karşı yapabilir. Tepkinizi daha çok ses tonunuzla belirtirmeniz gerekir. Çok sert bir karşılık verirseniz, ileride dikkat çekmek için tekrar bu tür davranışlar sergileyebilir. Bunu önlemek sizin elinizde.

Anne Sütüyle Beslenme ve Yeni Doğan Bebeğin Bakımına Ait İpuçları



Bebeğinize vereceğiniz en güzel hediye, onu annesinin sütü ile beslemenizdir.

Çünkü, onun yerini tutabilecek
·         Anne sütü  bebek için en mükemmel besindir, en doğal gıdadır, temizdir ve her an kullanıma hazırdır, kolay sindirilir.
·         Bebeklerin büyüme ve gelişmelerini en iyi şekilde sağlamanın yanında, onları başta ishal, kansızlık, allerji ve enfeksiyon gibi  pek çok  hastalıklardan korur.
·         Ekonomiktir, aile bütçesine yük olmaz, aynı zamanda anne ve bebek arasında psikolojik bir bağın kurulmasınıda sağlar.
·         Anne sütü alan bebekler daha erken aylarda yürürler ve zeka düzeyleri daha yüksek olur.
·         Emzirmenin anneye de bir çok yararları vardır, anneyi göğüs ve rahim kanserine karşı korur.
·         Hamilelik döneminde alınan kiloların verilmesine yardımcı olur. Doğum sonu kanamalar daha az olur ve ayrıca doğum kontrolüne yardımcı olur.

ANNE SÜTÜ

·         Mükemmel besin içeriği
·         Kolay hazmedilir, etkili bir şekilde kullanılır
·         Hastalıklardan korur
·         Yapay beslenmeden daha ucuza mal olur

EMZİRME

·         Anne – bebek bağının kurulmasına yardımcı olur
·         Yeni bir gebeliğin gecikmesini sağlar


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),  her bebeğe ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini ve 2 yaşına kadar
emzirmeye devam edilmesini öneriyor.
·         Sağlıklı her anne,  bebeği  için yeterli  süt üretebilir.
·         Anne sütü ile beslenen bebeğin D vitamini dışında,  hiçbir ek sıvıya (su dahil), ek besine, vitamine gereksinimi  yoktur.
·         Doğumdan sonra anne kendine gelir gelmez, ilk yarım saat içinde bebeğini emzirmelidir.
·         Doğumdan hemen sonra salgılanan sarı süte kolostrum denir ve bebeğin bu sütü alması çok önemlidir.
·         Bebeğiniz her istediğinde emziriniz, istediği sürece emmesine izin veriniz.
·         Bebek ne kadar emerse, süt o kadar çok gelir.

Emzirirken bebeği nasıl tutacağımızın  ve pozisyonumuzun, emzirme başarımızı belirlediğini unutmayalım!
·          Bebeğinizi emzirirken yüzü memeye dönük, gövdesi sizin gövdenize yakın olmalı, bebeği kolunuzun iç kısmınayerleştiriniz. Aynı kol ve elle bebeği, kalça ve bacaklardan kavrayınız.
·         Elinizle göğsünüzün altından tutunuz, meme başı ile etrafındaki kahverengi kısmına dokunmayınız.
·         Memenizin başını bebeğinizin ağız kenarına dokundurunuz.
·         Bebek sadece meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi kısmın tamamını da mümkün olduğunca ağzına alabilmelidir.
·         Çenesi göğsünüze değmeli ve burnu açık olmalıdır.
·         Bebeğiniz ağzını şapırdatıyorsa ve yanakları çöküyorsa memenizi iyi kavramıyor demektir, bu durumda
bebeğinizi yeniden yerleştiriniz.
·         Emzirme süreniz 5 dakika ile 15 dakika arasında değişebilir, iki emzirme arası 3 saati geçmemelidir.

Bebeğinizin sağlığı için bunları biliyor musunuz?
Annelerin meme temizliği nasıl yapılmalı?
Memelerin temizliğinde sabun ve karbonatlı su kullanılmamalıdır. Günde bir kez normal vücut temizliğinin yapılması ve her emzirme sonrası bir damla sütün sağılarak meme ucuna sürülmesi yeterlidir.

Anne sütünün bebeğe yeterli olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Bebeğiniz iyi tartı alıyorsa, idrarı koyu renkli ve kokulu değil, günde en az 4-5 kez idrara çıkıyorsa anne sütü yeterlidir.

Çalışan anneler süt yapımını nasıl sürdürebilir?
Bebeğinizden ayrı kaldığınızda süt yapımının devam etmesi için 3 saatte bir sütünüzü sağmanız gereklidir. Sütünüzü  elle veya pompalarla sağabilirsiniz. Anne sütü sağılıp verildiği veya ek gıda verilmek zorunda kalındığında, mutlaka  kaşık veya fincan kullanınız, biberon kullanmamaya gayret ediniz.

Unutmayalım; sağılan süt buzdolabında 24 saat,   dış ortamda 8 saat bekleyebilir, bozulmaz. Dolaptan çıkarılan süt, sıcak Su dolu kabın içerisinde ısıtılmalıdır.
·         Bebeğinizin göbeğini ilk birkaç gün % 70’lik alkol ile pansuman yapılabilir. Göbekte kızarıklık, akıntı ve kanama varlığında doktorunuza başvuralım.
·         Bebeğimiz 2. günden sonra yıkanabilir, yıkama sonrası göbek bakımını yapmayı unutmayalım.
·         Bebeklerimizi  kundaklamayalım ve çok gerekmedikçe emzik kullanmayalım.

Emziklilik döneminde nasıl beslenmelisiniz?
·         Bu dönemde enerji ve besin öğesi ihtiyacınız daha fazla olduğundan dengeli ve düzenli beslenmelisiniz.
Zayıflama diyeti uygulamayın, ancak aşırı yağlı, unlu ve şekerli gıdaları çok fazla tüketmemeye dikkat edin. Günlük 2,5–3 lt sıvı almaya özen gösterin. Emzirme döneminde ayda bir kilodan fazla tartı kaybı doğru değildir.
Sigara ve alkol kullanmamaya özen gösterin, kahveyi azaltın, mümkünse içmeyin.
·         Bebek ilk bir gün içinde idrarını (küçük çişini), ilk iki gün içinde kakasını yapmazsa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurunuz.
·         Bebekler neden ağlar?
Bebeklerin tek ağlama nedeni açlık değildir. Sıcakta, altı kirliyse, gazı varsa, kucakta durmak istiyorsa ya da hastaysa  da ağlayabilir.

ANNE SÜTÜNÜ SAKLAMA VE YENİDEN KULLANMA BİLGİLERİ




Anne sütünü, hijyenik ve güvenli bir ortamda saklamak önemlidir. Emziren anne, sütünü sağarak buzdolabında saklıyorsa, adını ve tarihi yazarak etiketlemesini, hijyenik bir anne sütü saklama poşetine koyarak başka bir sütle karışmadan saklamasını önermelisiniz.

Anne Sütü Saklama İlkeleri:
Anne sütü, oda sıcaklığında (19-22°C) 3 saate kadar bekletilebilir.
Buzdolabında (0-4°C 3 güne kadar saklanabilir.
Tek kapılı buzdolabınız varsa dondurucu bölümünde, 2 hafta boyunca korunabilir (kapağın sürekli olarak açılıp kapatılması nedeniyle).
Ticari özellikli derin dondurucuda (sürekli 19°C' de) 3ay ya da daha uzun süre tutulabilir.
Sakladığınız sütünüz hakkında herhangi bir soru ya da endişeniz varsa atınız; bebeğinizi bu sütle beslemekten kaçınınız.

Muhafaza Koşulları
Buzdolabına konulmuş ya da dondurulmuş sütün korunacağı ortamın nitelikleri:
Kapakları sıkıca kapanan, sert yüzeyli plastik ya da cam kaplar
Anne sütünün korunması amacıyla tasarlanmış, dondurucuya konabilen süt poşetleri Sıcak, akan su altında çözün ve/veya ısıtınız.Sütün sıcaklığını kaynama noktasına getirmeyiniz.
Sıcaklığını ölçmeden önce sütü YAVAŞÇA çalkalayınız. Çalkalayarak, sütteki krema görünümündeki yağ içeriğini de homojen şekilde dağıtmış olursunuz. Anne sütünde bulunan bazı canlı bileşenlere zarar verebileceği için sütü, kuvvetli bir şekilde sallamayınız.
Isıtmak için mikrodalga fırını kullanmayınız.

Çözülmüş Süt:
Dondurulmuş ve sonrasında çözülmüş anne sütü 24 saate kadar buzdolabında saklanabilir.
Yeniden dondurucuya konulmamalıdır
Bebek doyduktan sonra biberonda kalan sütün saklanarak bir sonraki öğüne bırakılmasının güvenli olup olmadığı bilinmemektedir

Dondurulmuş Sütün Bozulması:
Çok nadir de olsa, bazı anneler, büyük bir özenle sağdıkları ve sonraki kullanım için dondurdukları sütlerinin bozulduğuna üzülerek tanık olmuşlardır.